VESTE INCREDIBILĂ: s-a confirmat o metodă de diagnostic rapid pentru boala Ebola

| 26 iun, 09:20

Un test de diagnostic rapid pentru virusul Ebola, autorizat din februarie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), s-a dovedit a fi la fel de fiabil ca metoda standard de diagnostic, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicala britanica 'The Lancet', informează AFP, citează Agerpres.

 

Testul denumit ReEBOV şi produs de compania americană Corgenix a fost testat în februarie pe 105 pacienţi suspectaţi de a fi fost infectaţi în două centre medicale din Sierra Leone, precum şi pe 284 de probe de sânge recoltate în laborator.

Rezultatele au fost comparate cu cele obţinute prin metoda tradiţională care constă în efectuarea unei prelevări şi trimiterea acesteia, într-un mod securizat, într-un laborator specializat unde virusul este detectat datorită unei metode care permite punerea în evidenţă a materialului genetic al virusului (testul RT-PCR).

Aceasta metodă poate dura mai multe zile şi face să sporească riscul pentru personalul responsabil de colectarea, transportul şi testarea propriu-zisă.

În schimb, testul ReEBOV durează doar aproximativ cincisprezece minute. Acesta constă în prelevarea unei picături de sânge din degetul pacientului pe o bandă de hârtie şi plasarea acesteia într-o eprubeta în care se află anticorpi care surprind o proteină specifică virusului.

Testul rapid a fost capabil să detecteze toate cazurile cu rezultate 'pozitive' identificate prin metoda tradiţională, însă numai 92% dintre cazurile negative.

Cercetătorii conduşi de dr. Nina Pollock de la Children's Hospital din Boston au constatat, de asemenea, că testul RT-PCR nu a fost o referinţă complet fiabilă, în măsura în care i-au scăpat totuşi un număr mic de infecţii detectate la un moment dat de către testul ReEBOV şi de un alt test tradiţional.

ReEBOV este primul test rapid care a primit autorizaţie de utilizare de urgenţă de la OMS şi de la agenţia americană a medicamentelor.

O serie de alte teste rapide sunt în prezent în curs de dezvoltare sau testare, precizează AFP. Între acestea se numără un test rapid dezvoltat de Institutul Pasteur din Dakar şi care face obiectul testelor în Guineea.

O echipă de cercetători japonezi a confirmat la rândul său, în luna aprilie, fiabilitatea unui test de detectare a virusului Ebola în mai puţin de 12 minute, dezvoltat de prof. Jiro Yasuda, mai scrie AFP.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ