Veste proastă. Preţul la gaze ar putea creşte de la 1 octombrie

| 07 aug, 2014

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei ar putea creşte cu mai puţin de 3%, cum se prevedea în calendarul prestabilit, în funcţie de evoluţiile pozitive în sensul scăderii importurilor, a declarat, joi, în cadrul ediţiei a XXII-a a Conferinţelor Focus Energetic, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei /ANRE/.

Pe de altă parte, tot de la 1 octombrie, tarifele la gazele naturale destinate sectorului non-casnic nu vor creşte, neschimbat urmând să rămână şi preţul energiei electrice pentru populaţie, potrivit oficialului.

'Preţul gazelor naturale nu va creşte de la 1 octombrie pentru sectorul non-casnic. Deocamdată, suntem pe acelaşi palier cu preţurile internaţionale pe care l-am avut şi la 1 iulie. De asemenea, pentru populaţie, conform calendarului, rămâne creşterea de 3%, dar în funcţie de evoluţiile favorabile în sensul scăderii importurilor, am putea ajunge la un nivel sub cel anunţat, undeva între 1 şi 2%. Pentru energie electrică nu avem nicio modificare de preţ a tarifului', a afirmat Havrileţ.

La sfârşitul lunii iunie, preşedintele ANRE menţiona că piaţa gazelor pentru consumatorii industriali se va liberaliza în totalitate pentru sectorul industrial până la 31 decembrie 2015.

Havrileţ a spus, totodată, că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%.

'Prudenţial, am decis să creştem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze şi a întări siguranţa în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc preţuri reglementate şi de 2,5% pentru consumatorii casnici', a explicat Havrileţ.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/ în 2012, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018. 

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede liberalizarea totală a pieţei gazelor pentru industrie la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii până la 31 decembrie 2015.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ