Victimizarea Antenei 3 se termină

| 07 noi, 2013

Postul Antena 3, patronat de cel poreclit cu atâta drăgălăşenie Felix, s-a comportat mai degrabă ca o precupeaţă ce are senzaţia că toată lumea o nedeptăţeşte, indiferent de comportamentul ei anterior.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis marţi să someze în mod public postul de televiziune Antena 3 ca urmare a unei sesizări a Administraţiei Prezidenţiale. CNA-ul a luat în discuţie un clip difuzat pe canalul de ştiri în care se afirma că "A sunat ceasul. S-a dat alarma. Traian Băsescu mai are 60 de săptămâni. Pe câţi dintre cei care îi ascultă ordinele ticăloşite îi va trage după el? Alarmă!". De asemenea, canalului din Băneasa i-a mai fost atrasă atenţia şi asupra unui avertisment postat pe ecran, potrivit căruia Antena 3 este un post TV supus represiunii.

Decizia CNA-ului, pe care “formatorii de opinie” ai Antenei o vor desfinţa mai mult ca sigur, reprezintă apogeul unui trend ce a durează deja de câteva luni bune. Teoretic, Antena 3 vrea să se prezinte ca o televiziune de ştiri respectabilă şi cu premii internaţionale, un vector prin care audienţa este informată într-un mod corect şi imparţial. Cu toate acestea, în ultima vreme, postul patronat de cel poreclit cu atâta drăgălăşenie Felix s-a comportat mai degrabă ca o precupeaţă ce are senzaţia că toată lumea o nedeptăţeşte, indiferent de comportamentul ei anterior.

Postul din Băneasa a fost implicat în ultimele luni în mai multe situaţii cel puţin controversate, totul începând cu decizia RCS&RDS de nu mai retransmite programul Antenei 3. A urmat o acuzaţie de şantaj şi o cercetare penală, încă în derulare, ce constituie o premieră absolută pentru un post televiziune din România.

În tot acest timp, jurnaliştii Antenei 3, începând cu liderul lor neînfricat, Mihai Gâdea, au urlat din toţi rărunchii că pe ei se încearcă o lucrătură ordinară, pusă la cale de la Cotroceni prin intermediul justiţiei aservite preşedintelui. Dacă s-ar fi oprit aici, poate că ziariştii din Băneasa şi-ar mai fi păstrat o fărâmă de decenţă, dar în schimb ei au făcut sesizări peste sesizări, ba la Bucureşti, ba la Bruxelles. De fiecare dată, mesajul era acelaşi şi anume că sistemul, care sistem nu ni se spune niciodată, luptă împotriva libertăţii presei din România, reprezentată, nu-i aşa, de vajnicii oameni ai Varanului. Penibil, dacă avem în vedere modul în care de-a lungul timpului Dan Voiculescu şi-a folosit postul ca pe o portavoce a intereselor sale meschine.

Dacă decizia CNA are o valoare, atunci aceasta este în primul rând de ordin simbolic, din moment ce autoritatea românescă din domeniul audiovizual atrage atenţia asupra practicilor de la Antena 3. În anumite localităţi din mediul rural poţi să mai întâlneşti câte o ţaţă care bârfeşte şi ameninţă pe toată lumea, dar care, în acelaşi timp, sare ca arsă de fiecare dată când cineva îi atrage atenţia asupra comportamentului său. Cam aşa se comportă de mai multă vreme jurnaliştii Antenei 3, de la care ne putem aştepta la replici dure faţă de decizia CNA.

Desigur, pe holurile postului din Băneasa s-a ajuns deja la punctul în care penibilul nu mai este perceput ca atare. Tot ceea ce contează este rating-ul din ce în ce mai mic, pentru a cărui salvare se încearcă acum mesaje populiste, şi mulţumirea lui Domn Profesor. În acest mediu, termeni ca etică jurnanalistică sau imparţialitate nu au desigur ce să caute, dar populismul ieftin este la el acasă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ