Victor Ponta: am deschis uşi pentru economia românească

| 02 iul, 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat marţi Agerpres , că, prin turneul său asiatic, a deschis mai multe uşi pentru economia românească. Fiecare vizită în cele patru state - Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazahstan şi China - s-a soldat cu rezultate concrete, a subliniat premierul.

"În fiecare ţară putem vorbi de lucruri foarte concrete: în Azerbaidjan în mod sigur de accelerarea proiectului AGRI, cu gazele lichefiate, şi de faptul că i-am convins pe cei de la SOCAR să mai vină o dată în România, să analizeze problema Oltchim. În 2009, când au vrut ei să cumpere Oltchim, n-a vrut România şi rău am făcut. Dacă eram deştepţi atunci, puteam să nu mai avem problema Oltchim", a spus premierul Victor Ponta.

De asemenea, şeful Executivului a făcut o trecere în revistă a celor importante rezultate din turneul său efectuat în cele patru state.

"În Kazahstan, prin faptul că am rezolvat diferendul de ani de zile cu Rompetrol - nu doar încasăm banii pe acţiuni, dar un miliard de dolari este fondul special de investiţii în România al Kazahstanului. În Uzbekistan, cu o zi înaintea prezenţei mele, în pregătirea vizitei mele, au fost firmele româneşti, care pot participa la proiectele de IT din această ţară, proiectele de infrastructură, iar în China am avut ocazia să discutăm cu cele două mari companii de telecomunicaţii - Huawei şi ZTE, care îşi extind investiţiile în România şi fac din România în perioada următoare centru pentru toate afacerile din Europa, iar în zona de energie e un proiect în derulare la Rovinari - un miliard de dolari, investiţie chineză".

Despre Huawei şi ZTE

"Este vorba de investiţii cifrate la câteva sute de milioane de euro, înseamnă recrutarea în continuare a forţei de muncă de pe plan local, pentru că ei sunt foarte mulţumiţi de calitatea românilor care lucrează în compania lor: sunt tineri, foarte bine pregătiţi şi foarte performanţi. Înseamnă practic şi investiţii în infrastructura efectivă a reprezentanţelor din România, pentru că aşa cum v-am spus amândouă companiile urmează să dezvolte centrul din România ca unul de mentenanţă sau de security pentru toate operaţiunile din Europa, ceea ce nu-i deloc puţin lucru, pentru că operaţiunile celor două grupuri se ridică la multe sute de milioane, dacă nu chiar miliarde de euro", a subliniat premierul.

Investiţii în energie

"Prezenţa în luna iulie a celei mai mari companii de energie (China Nuclear Electric - n.r.) pentru a studia în mod foarte serios implicarea lor în construcţia grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă mai înseamnă câteva miliarde de euro. Eu cred că e o zonă a lumii în care relaţiile politice sunt foarte importante, pentru că pe baza acestora se construiesc relaţii economice, şi nu invers. Faptul că am reamintit că există România - se cam uitase în ultimii ani - şi faptul că peste tot reacţiile politice şi mai departe, în jos, spre zona economică, au fost pozitive m-au făcut optimist că în perioada care urmează încep să apară rezultate. Trebuie să fim însă consecvenţi şi nu trebuie să mai dispărem de pe harta lumii cum am dispărut în ultimii ani", a menţionat premierul.

Discuţii cu SOCAR

"Am reiterat faptul că, chiar dacă proiectul Nabucco nu se face în această perioadă, asta nu înseamnă că nu trebuie să avansăm cu alte proiecte, cum e proiectul AGRI - gaze lichefiate - din Azerbaidjan, prin Georgia spre România, spre Europa şi, de asemenea, am arătat încă o dată dorinţa noastră de a-i convinge pe cei de la SOCAR să vină din nou în România. Au fost o dată, acum câţiva ani, n-au fost primiţi. Acum, când avem noi nevoie de sprijin, ne rugăm noi de ei. Faptul că mi-au confirmat că în septembrie sunt dispuşi să vină din nou în România, să vadă dacă producţia Oltchim poate fi integrată cu cea din fabrica pe care au achiziţionat-o în Turcia e un semn bun. Nu vreau însă să mă bucur înainte de a avea mai mult decât atât", a mai spus Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 iul, 2013
fRsR2jDyH
VUVGDNBM7
Claro que sim. No meu faceadbook esta pequena nota deu oriadgem a comenadte1adrios de algnus coleadgas arquiadtecadtos que maniadfesadtaadrem tamadbe9m a sua dediadcada homeadnaadgem.Um belo proadfesadsor, um grande arquiadtecto e um homema0Bom.
13 iul, 2013
KzYgHnVFSm79
0s85RFbv
Well there have been instances of HSV I or II being trenmsittad without an active outbreak. i don't think it's as common though. HSV I is extremely common and can be dormant for a long time, some people never had symptoms. you may have had this while you were in a relationship with her. it's hard saying whether or not you'll pass it on. she may already have the virus. just be honest with her. http://stavqfjdcpe.com [url=http://etfjbueasbp.com]etfjbueasbp[/url] [link=http://iwwawa.com]iwwawa[/link]
09 iul, 2013
OqL5lrGK
0OeWhCw6
Muito boa a apresentae7e3o. Imagino que mesmo assim voceas devem ter sidneto que as fotos ne3o retratam de forma alguma aquilo que viram e viveram.RicardoC
03 iul, 2013
pensionar
CARE ECONOMIE????Pai la noi nu se lucreaza e sarabatoare si zile libere parac am fi -eldorado.Mai bine mai taiati niste sarabarori aberante si la MUNCA.IN China se lucreaza ca in alte tari, la noi tot tinpul sarbatoare, zi libera.
13 iul, 2013
Abu Jaafar
enigma..
imi spuneti si mie care e chinezoiul in poza??!!??Ala mare?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ