Update. Videanu despre cererea DIICOT: Voi pune la dispoziţie toate informaţiile pe care le deţin

| 02 sep, 2013

Update. Preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că a luat act de solicitarea DIICOT de începere a urmării penale în cazul său şi a subliniat că va pune la dispoziţia procurorilor toate informaţiile pe care le deţine în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.

Update. Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu a încercat să explice decizia privind facilitarea livrărilor de gaze naturale şi a menţionat faptul că niciodată nu a fost acuzat de corupţie în timpul cât a ocupat funcţii publice.

"Am luat act de decizia DIICOT de începere a urmării penale şi decizia mea este de a pune la dispoziţia DIICOT toate informaţiile pe care le deţin. Niciodată cât am deţinut funcţii publice nu am fost acuzat de corupţie", a susţinut Adriean Videanu.

El a explicat în continuare că în perioada la care face referire DIICOT în care a fost ministru al Economiei decizia privind facilitarea livrărilor de gaze naturale a fost luată la nivelul Guvernului.

"Am să încerc să justific oportunitatea care, cel puţin în perioada mandatului meu (de ministru al Economiei -n.r.), în ceea ce mă priveşte, nu a fost decât la nivel de propunere, pentru că în timpul mandatului meu decizia a fost la nivel de Guvern, Guvern din care a făcut parte şi actualul prim-ministru", a declarat democrat-liberalul.

El a dat citire apoi articolului 10 din "hotărârea privind aprobarea regulamentului privind procedurile la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice pe care Guvernul le aprobă'.

"Alineatul 2, şi acesta este important, poate fi elaborat şi în cazul în care este necesară o decizie a Guvernului într-o anumită problematică. Memorandumul va fi avizat de instituţiile implicate şi va cuprinde descrierea respectivei probleme şi propuneri pe care Guvernul le hotărăşte. Pe subiectul în speţă eu am iniţiat două memorandumuri în anul 2009 şi în anul 2010, amândouă aprobate de Guvernul României în integralitatea lui", a afirmat fostul ministru al Economiei.

Videanu a oferit apoi câteva elemente legate de "oportunitatea deciziei unui funcţionar public".

"Am fost învestiţi de Parlament în decembrie 2008.(...) În ianuarie 2009, reprezentanţii ministerului Agriculturii au venit cu o propunere în Guvern cu care am mers la Bruxelles împreună, de la şeful statului până la ministrul pentru Afaceri Europene, toată lumea, să încercăm ca subvenţia pentru agricultură să aibă şi o cotă pentru achiziţia de îngrăşăminte chimice, pentru că agricultura era identificată atunci ca un element care ar putea să stopeze căderea economică dramatică care se anticipa în anul 2009. Pe acest fond, dacă politica de discount fusese fundamentată şi adoptată de vechiul Guvern, am considerat că e de datoria mea să prezint Guvernului continuarea acelui set de politici. După prezentarea documentaţiei, Guvernul, în integralitatea lui, a luat decizia că este bine să continuăm seturile de politici de aplicare a discounturilor", a afirmat fostul ministru al Economiei.

Adriean Videanu a dat citire unor "date oficiale", pentru a respinge astfel acuzaţiile privind pagubele aduse companiei Romgaz.

"Anul 2007, profit 3,2 miliarde de lei, anul 2008, profit 3,2 miliarde de lei, anul 2009 - 3,2 miliarde de lei, anul 2010 - 3,5 miliarde de lei", a declarat democrat-liberalul.

El a spus că "decizia de oportunitate pe care a luat-o Guvernul României, şi nu eu singur, a fost o decizie corectă la acel moment". "Sunt pregătit în orice moment să pun la dispoziţia organelor de anchetă care au obligaţia să facă lumină în acest caz toate documentele pe care eu le am", a declarat Videanu.

Legat de acuzaţiile DIICOT care precizează că Videanu ar fi semnat trei memorandumuri şi că societatea Interagro avea datorii mari şi nu putea beneficia de facilităţi în privinţa livrării gazelor, fostul ministru al Economiei a spus: 'La nivelul ministerului şi al Guvernului nu s-a vorbit niciodată de nicio companie. Reglementarea pe care Guvernul a dat-o este una cu caracter general pentru toţi consumatorii intreruptibili'.

'Toţi consumatorii care, în sensul legii, erau declaraţi intreruptibili, care aveau o anumită cotă de gaze pe care o consumau şi toate celelalte criterii, fie că veneau din zona sodei caustice, îngrăşăminte chimice, din energie, toţi beneficiau de aceste prevederi. Mai mult decât atât, propunerile pe care eu le-am făcut au avut şi avizul Consiliului Concurenţei', a declarat Vosganian.

Videanu a precizat că, din câte ştie, sunt "17 societăţi care au beneficiat de aceste prevederi legale în aceeaşi perioadă".

Despre o altă acuzaţie a DIICOT, potrivit căreia Videanu şi Varujan Vosganian, în calitate de miniştri ai Economiei, au semnat şase ordine în privinţa livrărilor de gaze, Videanu a spus: "Eu nu am semnat niciun ordin cât am fost ministru al Economiei, niciun ordin. Eu am iniţiat aceste două memorandumuri în care Guvernul s-a pronunţat de continuarea sau nu(...) Am redus discountul, pe baza analizei, aşa era convenit înainte de a deveni eu ministru, de la 40 de dolari la 30 de dolari".

Fostul ministru al Economiei a negat că până în acest moment ar fi fost chemat de procurori la audieri în acest caz.

Întrebat dacă în perioada când a fost ministru al Economiei s-a întâlnit cu Ioan Niculae, patronul de la Interagro, Videanu a spus: "Din câte îmi amintesc, o singură întâlnire, dar nu viza relaţia cu Romgaz, ci o potenţială investiţie. La Zimnicea a făcut o unitate de bioetanol. Nu avea niciun fel de legătură".

Adriean Videanu a comentat şi afirmaţia premierului, care l-a numit un bandit internaţional. "Domnului Ponta să-i dea Dumnezeu sănătate familiei sale şi domniei sale", a declarat Adriean Videanu, întrebat cum comentează afirmaţiile premierului la adresa sa.

La rândul său, Varujan Vosganian a precizat că nu e vorba de nicio infracţiune şi de nicio subminare a economiei naţionale. "Calculele arată că, dacă nu măream cu câteva procente acele facilităţi, exista riscul ca acele întreprinderi să se oprească cu totul sau parţial. (...) Pagubele pentru economia naţională ar fi fost mult mai mari (...). Cu alte cuvinte, este un gest de a prelungi o confuzie politică, de a continua atacul asupra PNL, pentru că efectul acuzării domnului Videanu şi al acuzării mele este cu totul disproporţionat", a afirmat Vosganian.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 sep, 2013
nenea
sa fie plimbat pe la tribunal vreo doi-trei ani si apoi condamnat vreo 5 ani si vreo trei fara drepturi civile,asta merita dupa sfidarea dovedita fata de popor

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ