Violenţa, singura soluţie – noua mantra a protestatarilor

| 18 oct, 2013

Deşi protestele celor care militează fie împotriva exploatării de la Roşia Montană, fie mai nou împotriva gazelor de şist au fost tolerate de autorităţi ca formă a libertăţii de expresie, incidentul în care a fost implicat ministrul Daniel Barbu schimbă radical datele problemei. Episodul ridică în mod legitim semne de întrebare cu privire la adevăratele intenţii ale manifestanţilor.

Astfel, ministrul Culturii, a fost atacat, joi seară, în timp ce se afla cu maşina în Centrul Vechi al Capitalei, pe strada Blănari. Mai mulţi protestatari au înconjurat maşina în care se afla oficialul, după ce acesta a participat la o conferinţă pe teme culturale organizată la Club A. Oamenii, câteva zeci de tineri care au aflat de pe reţelele de socializare că ministrul participa la un eveniment în această locaţie, au blocat automobilul şi i-au spart luneta, după care au lipit câteva bancnote cu chipul oficialului şi i-au cerut demisia. La un moment dat, ministrul Barbu a coborât din autoturism, încercând să vorbească cu mulţimea, pe care a catalogat-o, în final, "neonazistă".

Episodul a generat reacţii imediate în zona politică. Primul ministru nu s-a ferit să acuze gestul reprobabil al protestatarilor la adresa ministrului Daniel Barbu. "Faptul că un ministru care are o anumită opinie - e o persoană despre care foarte greu poţi spune că îţi stârneşte o dorinţă de agresiune - se afla la dezbatere la Club A şi vin nişte oameni care îl agresează, îi sparg geamurile, mi se pare inacceptabil. Vreau sa fie identificati toţi cei care au făcut asta şi să fie traşi la răspundere - fie contravenţional, fie penal. Există o limită peste care, dacă laşi să se treacă, ţara va fi cuprinsă de anarhie. Nu există nimic mai rau decât să fie o ţară cuprinsă de anarhie", a declarat şeful Guvernului.

De asemenea, şeful pe linie ierarhică în partid, Crin Antonescu, a luat la rândul său atitudine în contextul incidentului din Centrul Vechi. "Consider inacceptabil incidentul. Eu personal, şi PNL şi Guvernul am avut o atitudine cât se poate de deschisă, de tolerantă, am apărat mereu şi dreptul la protest şi toate formele de protest. Nu s-au cramponat nici forţele de ordine într-o serie de formalităţi, precum autorizaţia de protest. Dar când ajungem la violenţă, legea trebuie să fie aplicată foarte ferm, pentru că lucrurile degenerează şi nu cred că e de dorit pentru cineva. Există norme de convenţuire publică şi lucruri peste care nu poţi trece, altfel dăm în anarhie. Protestatarii au dreptul să se manifeste civilizat, dar nu putem accepta ca manifestanţii pentru o anumită cauză să se ridice deasupra legii", a declarat Antonescu.

În altă ordine de idei, mişcările de protest din stradă tind să se transforme în manifestări violente. Ceea ce confirmă că protestul a intrat o nouă etapă în care dialogul deschis şi disponibilitatea de a discuta liber sunt ignorate, apelându-se fără menajamente la acte reprobabile de violenţă fizică şi verbală.

Unul dintre liderii auto-proclamaţi ai protestelor din stradă, Claudiu Crăciun, a încercat să minimizeze incidentul, susţinând că totul s-a întâmplat după plecarea ministrului de la dezbaterea legată de starea culturii române. "Nu am văzut cum i-au spart geamul maşinii, dar sunt sigur că domnul ministru nu a păţit nimic", a explicat Crăciun.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că atacul asupra maşinii ministrului Culturii a fost premeditat şi că se cunosc persoanele care au vandalizat maşina lui Daniel Barbu. "Toată noaptea s-au făcut anchete. Avem identificate vreo şase - opt persoane. Se ştie deja cine a dat cu sacul cu monede”, a precizat ministrul de Interne.

În contextul în care evenimentele au escaladat deja, iar protestatarii au recurs la violenţe, la fel de condamnabile sunt şi mesajele unor persoane publice care instigă la asemenea acte. Este şi cazul postării de pe blog a cântăreţului Tudor Chirilă. Inititulată sugestiv “Este cocktailul Molotov singura soluție?”, artistul îndeamnă la protest, indiferent de consecinţe. “Cei care au ieșit în stradă au înțeles că e nevoie de forța colectivă a vocii civice. Ceilalți încă dorm. Doar că somnul lor a născut monștrii care ne conduc. Iar monștrii ăștia nu par să țină seama de oameni. Ci mai degrabă se sperie de cocktailul molotov”, se arată în mesajul postat pe blogul personal de Tudor Chirilă.

În situaţia de faţă, este evident că protestul degenerează. Şi probabil că actul de vandalism de ieri de la Bucureşti se va repeta peste alte zile la Cluj sau la Iaşi sau la Timişoara. Poate că nu vom mai vorbi doar de o masină avariată şi de un ministru care a trecut printr-o experienţă anormală în România secolului XXI, ci de contrări violente între manifestanţi şi cei care nu împărteşesc tezele pentru care ei militează.

De aceea, este necesar ca România să reintre pe făgaşul normalităţii. Iar normalitatea presupune deschidere către dialog, nu susţinerea orbească a unor teze care le sunt inoculate protestatarilor de către cei care au interese ca România să nu îşi exploateze propriile bogăţii naturale. Desigur, manifestanţii nu susţin gratuit protestul. Ei sunt acontaţi fie de către grupurile de interes din zona Soros, miliardarul neavând niciun interes ca România să exploateze aurul, fie de grupurile de interes din zona Gazprom, gigantul rus nedorind ca jocurile pe piaţa exporturilor de gaz să-i fie afectate de zăcămintele existente pe teritoriul ţării noastre.

Pentru a dezbate însă echilibrat şi fără îndârjire ceea ce presupune valorificarea resurselor aflate în subsolul României, este nevoie ca toţi actorii implicaţi să dea dovadă de onestitate şi să abandoneze disputele sterile. Fiindcă în joc nu sunt interesele unor protestatari sau ale altora la un moment dat, ci viitorul României în următoarele decenii. Iar responsabilitatea decidenţilor politici este aceea de a se asigura că bogăţiile noastre ale tuturor nu rămân în pământ pe o perioadă nedeterminată, ci de a găsi acele mijloace pentru ca ele să fie exploatate, în numele binelui comun.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 oct, 2013
Andrei
Da ...astia sunt oamenii care salveaza Rosia Montana

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ