Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcţia de premier

| 16 ian, 13:33

Viorica Dăncilă este, oficial, propunerea PSD pentru preluarea funcţiei de premier.

UPDATE 13:35: Viorica Dăncilă este, oficial, propunerea cu cae PSD merge la Cotroceni şi pe care urmează să i-o prezinte lui Klaus Iohannis.

UPDATE 13:07 Potrivit unor surse din PSD cele mai mari şanse pentru nominalizarea la funcţia de premier le are europarlamentarul Viorica Dăncilă, variantă luată în calcul şi în urmă cu şapte luni.

UPDATE 11:15: La şedinţa CEx a PSD a ajuns şi Paul Stănescu, propunerea de premier interimar a PSD, respinsă, însă, pe surse, de Klaus Iohannis. Despre preluarea conducerii Palatului Victoria, Stănescu a spus că nu-şi doreşte asta, drept urmare nici nu se va întâmpla acest lucru: „Nu îmi doresc acest lucru, şi dacă nu îmi doresc nici nu o să se întâmple. Mă gândesc dacă rămân în viitorul guvern”.

 

UPDATE 10:50: „Am lucrat foarte bine şi cu dumnealui şi cu domnul Ciolacu. A fost un premier implicat, nu mi s-a întâmplat ca în cazul domnului Grindeanu când treceau luni întregi fără să ne auzim la telefon. Vorbeam şi de trei- patru ori pe zi la telefon pe subiectele arzătoare. Relatia mea cu domnul Tudose este una bună, rămâne vicepreşedinte de partid. Noi sperăm ca această decizie (n.r. numirea noului premier) să fie una fericită. (...) Structura guvernului poate să rămână, în principiu da. Nu exclud să mai fie comasate 2-3 ministere”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la intrarea la şedinţa CEx în care social-democraţii vor alege numele noului premier.

Întrebată dacă ar accepta funcţia de prim ministru, Lia Olguţa Vasilescu a răspuns că nu-şi doreşte acest rol: „Poate fi Şerban Nicolae, Mihai Fifor, poate fi o doamnă, cu excepţia mea şi a doamnei Firea".

Mihai Fifor este cel mai vehiculat nume pentru a fi propus de formaţiunea social-democrată pentru funcţia de premier, au precizat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din partid. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi ministru al Apărării în Guvernul Tudose, Mihai Fifor, a fost vehiculat pentru funcţia de premier, pe lista scurtă, şi atunci când PSD l-a propus pe Sorin Grindeanu, dar şi când l-a propus pe Mihai Tudose.

O altă variantă de lucru pentru social-democraţi ar fi vicepremierul şi ministrul Dezvoltării din Guvernul Tudose, Paul Stănescu, au arătat sursele citate. Atât Fifor cât şi Stănescu sunt apropiaţi ai liderului PSD Liviu Dragnea.

Alt nume vehiculat este cel al vicepreşedintelui PSD Ecaterina Andronescu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat luni seară că el, personal, nu va face nicio propunere, motivând că s-a demonstrat că are „mână foarte proastă” la premieri şi şi-a exprimat speranţa că preşedintele Klaus Iohannis, deşi „nu este foarte fericit” cu situaţia creată, va nominaliza pe cel pe care PSD i-l va propune şef al Guvernului.

„Îmi voi asuma votul pe care îl voi da mâine (marţi, n.r.) după ce se vor discuta mai multe propuneri de premier. Mâine stăm la CExN până iese fumul alb pe coş. Sigur mâine vor fi mai multe variante de premier”, a anunţat Dragnea, care a arătat că la CExN de marţi va fi stabilit doar numele noului premier propus de PSD.

Mai mult, potrivit ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, PSD va merge la Cotroceni cu o listă de semnături pentru susţinerea noului candidat de premier, iar dacă Iohannis va refuza, „soluţia de avarie” este suspendarea.

„Mergem la Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară. În acel moment, domnul Klaus Iohannis nu poate spune că nu este o majoritate parlamentară. Vom demonstra că avem o majoritate calificată pentru a trece un nou guvern în Parlament. Dacă domnul Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluţia de avarie. Se poate ajunge şi la suspendarea preşedintelui", a spus Lia Olguţa Vasilescu luni seara, la TVR.

Dragnea: Structura noului Guvern nu trebuie schimbată

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni seara, că structura noului Guvern nu trebuie schimbată, el arătând că miniştrii din viitorul Cabinet vor fi decişi de CExN, ca şi viitorul prim-ministru.

Întrebat dacă viitorul Cabinet va avea aceeaşi structură ca actualul Guvern, Dragnea a răspuns: „ Ca structură, nu trebuie schimbată structura Guvernului”.

Întrebat dacă actualul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, va face parte din viitorul Guvern, Dragnea a spus că acest lucru va fi decis de CExN. El a menţionat, răspunzând unei întrebări, că membrii CExN nu au spus, în şedinţa de luni, ca aceasta trebuie să facă un pas în spate.

Dragnea a precizat că tot CExN va decide şi dacă foştii miniştri Sevill Shhaideh şi Rovana Plumb vor intra în componenţa noului Cabinet.

Liderul PSD a enunţat, totodată, posibilitatea convocării unei sesiuni extraordinare pentru votul de încredere acordat viitorului Executiv.

„Eu am reproşat azi unor miniştri faptul că au plimbat minciuna dintr-o parte în alta şi i-am avertizat pe toţi că nu voi mai accepta. I-am rugat să facă un efort să înţeleagă că a fost suficientă această perioadă de declaraţii publice şi păreri pro şi contra, scrisori, propuneri făcute public înainte să se discute în partid”, a spus Dragnea, care a arătat că actualii miniştri vor fi evaluaţi de CExN şi că el, personal, are nemulţumiri în legătură cu activitatea unor miniştri.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ