Voiculescu:”Avizul de funcţionare a secţiei mobile ATI de la Spitalul Victor Babeş, emis în 9 aprilie, ca aviz temporar!”

| 13 apr, 18:40

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat marţi că a solicitat avizul de funcţionare a secţiei mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş - unde cu o zi în urmă trei pacienţi şi-au pierdut viaţa din cauza unei defecţiuni a instalaţiei de oxigen - şi că acest aviz a fost emis în 9 aprilie, ca aviz temporar şi indică respectarea tuturor normelor.

El a precizat că nu există indicaţii că defecţiunea este din interiorul TIR-ului ATI, dar acest lucru nu se poate şti cu siguranţă decât după anchetă. Conform ministrului, la acest moment, la nivel naţional, sunt 1687 de paturi ATI şi 50 de pacienţi de terapie intensivă, confirmaţi sau suspecţi COVID-19, internaţi în acest moment în plus faţă de paturile existente.

”Nu avem indicaţii că defecţiunea este dinăuntrul TIR-ului, dar nu putem să ştim lucrul ăsta cu siguranţă, de asta e o anchetă în curs care ne va arăta lucrurile astea. Ce ştim este că toate ventilatoarele s-au oprit dintr-o dată. Din explicaţiile pe care le-am primit de la domnul doctor Arafat, de la DSU, care a achiziţionat aceste TIR-uri şi care le are în operare, dacă vreţi, împreună cu spitalul, ştim că a fost o problemă care ţine de presiunea oxigenului şi asta ar fi dus, sau ar fi putut duce, e o supoziţie în momentul ăsta, asta ar fi putut duce la oprirea tuturor ventilatoarelor”, a declarat Vlad Voiculescu.
Întrebat dacă managerul Spitalului Victor Babeş i-a semnalat existenţa unor probleme la unitatea mobilă ATI, ministrul Sănătăţii a răspuns: ”A existat un dialog cu toţi managerii spitalelor. Am menţionat la acea dată şi pot să vă spun că în urmă cu câteva zile o companie care a pus la dispoziţie, respectiv care a realizat lucrările care ţin de aprovizionarea cu oxigen, a trebuit să reia o lucrare făcută cu o altă companie la parametri tehnici necorespunzători. Deci a fost o lucrare făcută iniţial, contractată nu ştiu dacă de spital sau ASSMB, lucrarea a trebuit refăcută în urmă cu câteva zile. Lucrarea a fost refăcută de firma care punea la dispoziţie oxigenul. E vorba de o companie care a făcut o lucrare cu o ţeavă de o anumită dimensiune care a fost înlocuită de o altă companie care a dus lucrare la bun sfârşit. Pe scurt despre asta este vorba. Nu aş vrea să pronunţ numele companiilor respective, dar datele sunt cât se poate de publice, puteţi să le solicitaţi de la Victor Babeş. Vorbim despre o instalaţie făcută special pentru unitatea mobilă de terapie intensivă. Pentru ca acea unitate de terapie intensivă să fie pusă în funcţiune, a fost nevoie de două rânduri de lucrări”.
Ministrul Sănătăţii a afirmat că a solicitat direcţiilor de sănătate publică să îi prezinte toate avizele pentru echipamentele medicale.
”Astăzi avem 1687 de paturi de Terapie Intensivă avizate de DSP şi suplimentare, adică 1582 avizate plus 105 paturi suplimentare, dintre acestea 50 sunt paturi destinate copiilor. De asemenea, o parte dintre aceste paturi se află în spitale mono-specialitate, precum oftalmologie, obstetrică şamd.  Pe de altă parte, există un număr de 50 de pacienţi de terapie intensivă, confirmaţi sau suspecţi COVID-19, internaţi în acest moment în plus faţă de paturile anunţate iniţial. Vorbim despre paturile avizate şi suplimentare, în sumă de 1687. Numărul variază în fiecare zi şi pe parcursul zilei, în funcţie de situaţia locală din spitalele care raportează.
Astăzi, în toată ţara avem 846 de pacienţi în UPU, repet 846, în unităţi de primiri urgenţe, avem 20 de pacienţi intubaţi, avem 134 de pacienţi pe CPAP, asta înseamnă ventilaţie non-invazivă, iar în Bucureşti avem 189 de pacienţi în unităţile de primiri urgenţe, avem 5 pacienţi intubaţi, avem de asemenea 44 de pacienţi pe CPAP”, a precizat ministrul.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ