Update.Vosganian despre cererea DIICOT: am cerut audierea alături de Băsescu şi Boc de anul trecut

| 02 sep, 2013

Update. Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a amintit că a cerut DIICOT  audierea  sa şi a preşedintelui Traian Băsescu şi a fostului premier Emil Boc încă din 2012. Liderul liberal l-a acuzat pe şeful statului că a promulgat o lege care extindea facilităţile către grupurile infracţionale respective la dimensiuni foarte mari.

Update.  Vosganian vroia încă de anul trecut să fie audiat de DIICOT.  "Am trimis o scrisoare deschisă procurorului-şef al DIICOT în 7 ianuarie 2012, în care i-am spus atunci, după ce 40 dintre colegii mei fuseseră acuzaţi deja de subminarea economiei naţionale, că doresc să fiu audiat şi că doresc ca, împreună cu mine, să fie audiaţi cel puţin Emil Boc şi Traian Băsescu, dacă nu şi şefii serviciilor secrete şi că doresc ca Emil Boc şi Traian Băsescu să fie audiaţi şi chemaţi într-o calitate cel puţin egală cu a mea, pentru că în ceea ce-i priveşte circumstanţele sunt agravante, pentru că, spre deosebire de mine, ei mi-au urmat şi ar fi trebuit să ştie că există un complot şi ar fi trebuit să-l oprească, şi nu să-l încurajeze prin emiterea unor OUG şi prin promulgarea unor legi fără să clipească", a spus Vosganian, într-o conferinţă de presă.

În context, el a relatat că în 2006 a fost acuzat că ar fi fost spion, dar că această acuzaţie a fost uitată imediat ce şi-a retras mandatul de candidatură la Comisia Europeană.

"Eu nu mă aflu pentru prima dată în faţa unei astfel de situaţii. În anul 2006 am fost acuzat că sunt spion şi că am făcut parte din centrul de informaţii externe al securităţii statului. Acuzaţia a durat o singură zi - atât cât mi-am retras mandatul de candidatură la Comisia Europeană. Şi atunci a fost un adevărat carnagiu împotriva mea. Sunt obişnuit cu astfel de situaţii. Îmi voi face şi acum datoria până la capăt", a arătat Vosganian.

Subminarea economiei naţionale timp de şase ani

"Un lucru foarte interesant este următorul: grupul infracţional de care se vorbeşte este alcătuit din 42 de persoane. Este vorba de miniştri, secretari de stat, directorul general din minister, director de companie. Aceşti oameni au subminat economia naţională pe o perioadă de şase ani. În România, practic două ministere, în perioada sfârşitul lui 2005 - sfârşitul lui 2010, au subminat în tihnă economia naţională fără să se sesizeze nimeni, au favorizat grupuri infracţionale. În 2009, preşedintele României, care cu siguranţă avea acces la informaţii mai multe decât noi toţi, a promulgat o lege care extindea facilităţile către grupurile infracţionale respective la dimensiuni foarte mari", a afirmat Vosganian, într-o conferinţă de presă.

El a mai arătat că, deşi peste 40 de demnitari au subminat economia, şefii serviciilor de informaţii şi ai parchetelor, care ar fi trebuit să ştie de aceste acte, au rămas în funcţie.

"Întrebarea mea este: dacă timp de cinci ani, peste 40 de oameni - practic conducerile succesive ale Ministerului Economiei - au subminat economia naţională într-un mod fără precedent, cu acte aprobate în Guvern şi publicate în Monitorul Oficial - cum de şefii serviciilor de informaţii şi şefii parchetelor mai sunt în funcţiile lor. Poate cineva să creadă că peste 40 de persoane pot submina economia naţională cu acte oficiale fără ca serviciile de informaţii să ştie? Dacă au fost înregistrări ambientale sau telefonice, cu siguranţă că ele s-au luat în timp ce eu vorbeam, adică până la sfârşitul lui 2008. Dacă ele au existat până la sfârşitul lui 2008, cum de în 2009 preşedintele Băsescu a promulgat o lege care nu făcea decât să favorizeze în continuare grupurile acelea infracţionale?", a spus Vosganian.

În opinia sa, acuzaţiile care i se aduc nu vizează "nicio infracţiune" şi "nicio subminare a economiei naţionale", ci urmăresc continuarea unui atac asupra PNL.

Conferinţă desfăşurată la sediul PNL

"Am ales să fac această conferinţă de presă aici, pentru că acest caz nu este unul de corupţie. Dacă ar fi fost un caz de corupţie nu aş fi ales sediul PNL, pentru că ţin la demnitatea acestui partid. Este pentru prima dată în 20 de ani când Parchetul se sesizează în legătură cu un caz de oportunitate politică. Parchetul sugerează că unele măsuri pe care le-am luat în calitate de ministru al Finanţelor în 2008 au dus la pierderi pentru economia naţională, în speţă pentru Romgaz", a spus Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

Liderul liberal a precizat că 2008 a fost unul foarte bun pentru Romgaz, înregistrând o creştere a profitului cu 8% faţă de anul precedent. "Ideea că măsurile luate au dus la pierderi în perioada în care eram ministru al Economiei nu se justifică", a adăgat Vosganian.

El a mai spus că un ministru nu trebuie să ceară voie de la parchet în legătură cu o măsură fundamentată economic şi că nu este atribuţia Parchetului de a judeca deciziile de la acea dată.

De asemenea, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a subliniat că nu-şi va da demisia din funcţie. "Am fost întrebat dacă îmi voi da demisia. Demisia nu este o formă de luptă. Îmi voi continua activitatea la minister cât legea îmi va permite".

Nu e vorba de nicio infracţiune şi de nicio subminare a economiei naţionale. "Calculele arată că, dacă nu măream cu câteva procente acele facilităţi, exista riscul ca acele întreprinderi să se oprească cu totul sau parţial. (...) Pagubele pentru economia naţională ar fi fost mult mai mari (...). Cu alte cuvinte, este un gest de a prelungi o confuzie politică, de a continua atacul asupra PNL, pentru că efectul acuzării domnului Videanu şi al acuzării mele este cu totul disproporţionat", a afirmat Vosganian.

În opinia sa, acuzaţia care îl vizează este cu atât mai gravă, cu cât Ministerul Economiei elaborează planul de acţiune pe diverse industrii, existând riscul ca măsurile ce vor fi adoptate să fie puse la îndoială.

Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a solicitat luni procurorului general Tiberiu Niţu să sesizeze Senatul şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi faţă de fostul ministru Adriean Videanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ