Zgonea consideră ilegală hotărârea de modificare a Regulamentului prin care poate fi revocat mai uşor

| 07 iun, 16:16

Preşedintele Camerei Deputaţilor a trimis marţi o scrisoare Biroului permanent în care solicită retragerea de pe ordinea de zi a hotărârii de modificare a Regulamentului, prin care poate fi revocat mai uşor din funcţie, pe motiv că este ilegală.

"Am înaintat Biroului permanent un document în care am cerut Comitetului liderilor să scoată de pe ordinea de zi un punct care, din perspectiva mea, încalcă câteva zeci de articole ale Regulamentului şi generează un precedent extrem de periculos pentru democraţia din România. Nu a existat o iniţiativă legislativă căreia să îi fie asimilat proiectul de hotărâre de modificare a Regulamentului Camerei (hotărârea prin care se modifică articolul privind revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor - n.r.). Mai pe româneşte, în fals, a fost introdus un punct pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor sub identitatea de PHCD 50 care nu are niciun iniţiator, nicio comisie parlamentară nu l-a iniţiat, niciun grup de parlamentari nu a iniţiat această hotărâre de modificare a Regulamentului", a explicat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, la Palatul Parlamentului. 

El a adăugat că secretarul general al Camerei Deputaţilor are obligaţia să identifice cum a apărut pe ordinea de zi, într-un document oficial, timp de câteva săptămâni consecutiv, un document care nu respectă prevederile legale. 

"Grav este că cel care astăzi este gardianul respectării Regulamentului, adică Comisia pentru Regulament, a trimis un raport sub semnătura preşedintelui către Biroul permanent, acest raport nespecificând cine sunt iniţiatorii, care este perioada de depunere a amendamentelor. Proiectul de hotărâre respectă aceleaşi proceduri pe care le respectă un proiect de lege - iniţiatorii pot fi o comisie parlamentară sau un grup de parlamentari. Acest proiect trebuie să fie trimis sub semnătura iniţiatorilor către Bp, care îl înregistrează, stabileşte o perioadă pentru amendamente, dacă sunt avize de la alte comisii şi o perioadă de depunere a raportului. Aceste trei obligaţii nu au fost îndeplinite", a arătat Zgonea. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor a menţionat că, probabil, "dintr-o neatenţie a colegilor, au fost privaţi de drepturile constituţionale ceilalţi membri ai Parlamentului, de a şti ce prevede iniţiativa, care e scopul ei". 

Valeriu Zgonea a spus că soluţia pentru îndreptarea acestei greşeli este ca raportul de la Comisia pentru Regulament să se întoarcă la comisie, aceasta să şi-l asume, să vină cu o iniţiativă legislativă pe care să o depună la Bp şi în 7 - 8 - 9 zile să refacă proiectul de raport care să respecte pe formă Regulamentul. 

El a adăugat că majoritatea celor care au fost demişi sau revocaţi dintr-o funcţie publică printr-o ilegalitate au câştigat procese în contencios administrativ. 

"Aici discutăm despre Parlamentul României care trebuie să fie exemplu de bune practici în respectarea legislaţiei. Consider că a fost o neatenţie a Comisiei pentru Regulament, ţinând cont de faptul că au fost în campanie electorală şi nu au văzut, deşi sunt oameni cu foarte multă expertiză în acea comisie şi trebuie să ştie acest lucru", a încheiat Valeriu Zgonea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ