Legea conversiei creditelor în franci, amânată de Curtea Constituţională

| 23 noi, 09:29

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, miercuri, să amâne pentru 18 ianuarie pronunţarea unei decizii privind Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul de la data contractării creditelor.

Legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a fost votată în 18 octombrie Parlament, în unanimitate, cu 248 de voturi. Anterior, atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate.

BNR a atras atenţia că introducerea legii ar aduce un cost adiacent de 2,4 miliarde lei şi ar pune presiune pe solvabilitatea din sistemul bancar. Şi bancherii au avertizat că legea ar aduce probleme României.

Sesizarea la CCR a fost făcută de Guvern pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Cabinetul Cioloş a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete.

Executivul consideră că legea operează retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului în condiţiile în care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de îndatorare şi un plafon.

Inițiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall, a arătat că prin legea conversiei în lei la cursul istoric se pune capăt unei crize sociale declanșată în România în ianuarie 2015.

"Toți cei care au contracte în franci elvețieni s-au trezit cu ratele dublate sau triplate peste noapte fără vina lor. Am avut în vedere când am introdus proiectul să oferim românilor sufocați de datorii șansa de a-și începe o nouă viață împreună cu familiile lor. Toți cei care, peste noapte, s-au trezit cu ratele dublate sau triplate exclusiv din cauza fluctuațiilor de schimb valutar merită acest gest reparatoriu din partea noastră. Fac apel la dvs. să nu politizăm necazul lor și astăzi să dăm un vot final pentru ca această lege să devină realitate", a subliniat Birchall la momentul votului în plen.

Conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării nu va intra în vigoare înainte ca magistraţii Curţii Constituţionale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituţia.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ