Ziua mondială a somnului: ''Somnul bun este un vis ce poate fi atins''

| 18 mar, 09:56

Ziua mondială a somnului este marcată, anual, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, ceea ce în 2016 înseamnă 18 martie. Este o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății.

Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn și variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecțiuni.

Tema Zilei mondiale a somnului din 2016 este ''Somnul bun este un vis ce poate fi atins''. Conform http://www.worldsleepday.org/, un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului și să fie alert a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică și psihică.

Manifestările din 2015 dedicate acestei zile, sub sloganul ''un somn corect înseamnă sănătate și fericire'', au avut loc în nu mai puțin de 75 de țări.

Somnologia sau medicina somnului se ocupă, potrivit http://www.somnologie.ro/, cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor reunite sub numele generic de "tulburări ale somnului". Printre acestea se numără sforăitul, apneea obstructivă în somn, insomnia și somnambulismul.

Somnologia este un domeniu interdisciplinar, care implică specialiști din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii și altele.

Conform unui studiu online realizat de GfK și publicat în decembrie 2015, peste un sfert dintre cei chestionați acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului. Astfel, problemele cu somnului reprezintă a doua cea mai comună afecțiune, după răceală și gripă. În cadrul studiului au fost chestionate peste 27.000 de persoane în 22 de țări despre stările de disconfort fizic experimentate în ultimele 12 luni.

La 9 martie 2016, un studiu realizat în Marea Britanie, care a analizat efectele somnului asupra pielii, a dovedit că oboseala se vede pe față. Mai exact, persoanele care au dormit numai șase ore pe noapte timp de cinci zile au suferit o creștere netă a ridurilor și imperfecțiunilor, în medie cu 45%. La unele femei, cele două ore de somn în minus au dus la sporirea cu 127% a numărului de coșuri și cu 68 % a petelor de roșeață.

Somnologia este un subiect care îi preocupă și pe medicii români. De exemplu, în perioada 11-13 iunie 2015, a avut loc, la Brașov, Conferința națională de somnologie, cu tema ''De veghe în patologia somnului'', organizată de Societatea Română de Pneumologie și de Societatea de Somnologie și Ventilație non-invazivă. Printre subiectele abordate s-au numărat relația somn-demență, biomarkerii apneei de somn, epilepsia și somnul.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ