Brexit: Theresa May anunță "un nou sentiment de optimism" în negocieri

| 11 dec, 17:25

Găsirea unui compromis legat de Brexit a trezit "un nou sentiment de optimism" pentru continuarea negocierilor în vederea unui acord comercial între Londra și Bruxelles, a afirmat premierul britanic, Theresa May, relatează AFP.

"Bineînțeles, nimic nu este încheiat atât timp cât nu s-a încheiat totul", potrivit unui fragment din discursul pe care Theresa May urmează să îl țină luni în fața Camerei Comunelor și transmis de serviciile sale.

"Cred că în prezent există un nou sentiment de optimism în discuții", a adăugat ea.

Vineri, Comisia Europeană și Marea Britanie au ajuns în cele din urmă la un acord asupra modalităților divorțului după luni de negocieri tensionate, deschizând calea discuțiilor comerciale pentru viitorul după Brexit-ul prevăzut la sfârșitul lunii martie 2019.

Theresa May a menționat că are speranța "fermă" că acest compromis va fi validat de șefii de stat și de guvern ai UE în cursul summitului european de la 15 decembrie, pentru a se putea concentra asupra edificării "unor noi relații economice și de securitate ambițioase" între Londra și Uniunea Europeană.

Acordul de vineri prevede plata de către Marea Britanie a unei sume între 40 și 45 de miliarde de euro pentru ștergerea obligațiilor față de UE, păstrarea drepturilor expatriaților europeni dincolo de Canalul Mânecii și garantarea unei frontiere deschise între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Acest compromis a fost perceput de unii în Marea Britanie ca fiind începutul unei Brexit moderat, în opoziție cu dorințele adepților unui Brexit dur.

"Nu este vorba despre un Brexit dur sau moale", potrivit discursului premierului britanic.

"Dispozițiile pe care le-am aprobat pentru a trece la a doua fază a negocierilor sunt în totală adecvare cu principiile și obiectivele pe care le-am expus în discursul meu de la Florența și de la Lancaster House", în septembrie și, respectiv, în ianaurie 2017, a subliniat Theresa May.

Cu acele ocazii ea a pledat pentru retragerea țării sale din piața unică europeană la finalul unei perioade de tranziție de aproximativ doi ani.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ