Cătălin Boboc, PNL: Miercuri am putea convoca un Birou Permanent pe cazul Şova. Nu văd care ar fi problema

| 19 mai, 19:07

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, a declarat, marţi, după publicarea motivării deciziei CCR referitoare la cazul senatorului Dan Şova, că nu vede "care ar fi problema" convocării, miercuri, a unui Birou Permanent pe acest subiect.

Boboc este de parere că soluţia ar fi redactarea unei noi hotărâri a Senatului, în baza votului exprimat în data de 25 martie, prin care să se încuviinţeze cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a social-democratului, potrivit Agerpres.

"Avem azi şi motivarea Curţii. Decizia deja o ştiam, dar după acea declaraţie a preşedintelui Senatului, în care spunea că aşteaptă motivarea Curţii pentru a demara procedura mai departe, iată avem şi asta. Cu alte cuvinte, înţeleg că mâine (miercuri - n.r.) ar putea fi convocat un Birou Permanent, ca să închidem foarte repede această procedură. Mâine e zi de lucru, nu ar împiedica nimic încheierea cât mai rapidă a unei astfel de proceduri. (...) Mâine nu văd care ar fi problema să se convoace un astfel de Birou Permanent", a declarat Boboc, marţi, la Senat.

Cătălin Boboc a subliniat faptul că, în opinia sa, soluţia este redactarea unei noi hotărâri a Senatului, în baza votului exprimat în data de 25 martie, şi care a fost consemnat printr-un proces verbal.

"Avem azi în Senat - e valabil şi nu l-a contestat nimeni - un proces verbal al numărătorii votului exprimat atunci în privinţa cererii Parchetului. (...) un vot exprimat legal, pe care nu l-a contestat nimeni, care arăta într-un fel şi care e consemnat în acel proces verbal. (...) Cred că asta e soluţia - avem un vot consemnat în proces verbal şi, în baza acelui vot exprimat atunci, redactăm o Hotărâre, o publicăm, ea îşi produce efecte şi gata", a explicat Boboc.

Întrebat dacă prin noua hotărâre a Senatului ar urma să fie încuviinţată cererea privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova, preşedintele Comisiei juridice a Senatului a replicat: "Din câte îmi aduc aminte, după numărul de voturi exprimat atunci, aşa ar suna această hotărâre".

Referitor la varianta reluării votului în cazul Şova, Cătălin Boboc a afirmat că, în opinia sa, nu se impune reluarea votului, întrucât nu sunt probe noi la dosarul care îl vizează pe senatorul social-democrat.

"Nu e vorba dacă e corectă (varianta reluării votului în Senat - n.r.). Nu îmi aduc aminte ca, între timp, să fi apărut elemente, probe noi, astfel încât conştiinţa fiecăruia dintre noi, cei care am votat atunci, să se schimbe cu ceva. Este un vot valabil exprimat, pe care nu l-a contestat nimeni şi un proces verbal care consemnează treaba asta", a subliniat preşedintele Comisiei juridice a Senatului.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, marţi, că a sesizat Biroul Permanent privind decizia CCR referitoare la cazul Şova şi a adăugat că aşteaptă de la Comisia juridică o propunere care să se bazeze pe decizia Curţii.

El a dorit să menţioneze că nu poate vorbi în numele Senatului. "Eu am un singur vot, aşa cum au ceilalţi membri ai Senatului. Prin urmare, Senatul nu ia decizii prin voinţa preşedintelui sau preşedintelui Comisiei juridice, ci prin votul unei majorităţi" a răspuns Tăriceanu, întrebat în legătură cu opinia preşedintelui Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, pe acest subiect.

Curtea Constituţională a României (CCR) arată în motivarea privind cazul Dan Şova că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviinţare a reţinerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la cvorumul de adoptare - majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa plenului Senatului în care se supune aprobării cererea adresată de PÎCCJ, prin intermediul ministrului justiţiei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ