Ce nu ştiai de SOMNUL de după-amiază! Riscul este MORTAL

| 19 apr, 2014

Beneficiile somnului de după masă au fost confirmate de mai multe studii de-a lungul timpului. Cu toate acestea, o echipă de cercetători britanici a demonstrat contrariul: siesta dăunează sănătății și crește de trei ori riscul de moarte prematură.

Conform studiului publicat în American Journal of Epidemiology, somnul regulat, zilnic, de jumătate de oră după masă crește riscul de moarte cu 14%, în timp ce dormind zilnic 60 de minute la amiază creșteți riscul până la 32%, scrie doctorul oanacuzino.ro.

Studiul s-a efectuat pe 16.400 de subiecți, timp de opt ani. S-a arătat astfel că, în cazul persoanelor care au murit prematur, a existat o legătură între cauza morții și anumite boli respiratorii, indiferent dacă erau sau nu fumători.

Principala ipoteză emisă de autori a fost faptul că siesta cauzează o anumită inflamație care, la rândul său, crește riscul de moarte de două sau trei ori, comparativ cu persoanele care nu au în obiceiurile zilnice dormitul la amiază. Totodată, se iau în considerare și anumiți factori culturali, medioambientali și demografici. Însă, spun cercetătorii, rezultatul studiului se aplică indiferent de sex, vârstă, clasă socială, nivel de educație, stare civilă, indicele de masă corporală, activitatea fizică, prezenta depresiei sau starea generală a sănătății. Nici fumatul, consumul de alcool sau medicația nu sunt relaționate.

Printre avantajele siestei însă sunt cele de scurtă durată – odihna scurtă – și faptul că ajută memoria. Siesta ajută la reținerea anumitor informații care, în lipsa ei, ar dispărea din memorie.

Citește mai mult aici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ