Ministrul Culturii, despre presă: Există tentația diverșilor actori de a folosi presa ca instrument de influențare

| 26 iun, 17:24

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, consideră că rolul presei de calitate este să pună ordine în haosul informațiilor oferite de internet, propunând repere, cu precădere în contextul unor conflicte armate.

"Marile agenții de presă, cu o experiență vastă — unele existând de mai bine de un secol, cu tradiția jurnalismului de calitate, cu principii clare și ferme—, sunt în acest context niște repere autentice și, totodată, sunt surse de știri de calitate. Ele permit omului obișnuit să separe informația utilă de zgomotul de fond al surselor alternative, care profită din plin de explozia tehnologică a rețelelor mobile de comunicații, dar tratează adesea informațiile ca o marfă ca oricare alta. Este bine că există puncte de vedere alternative, că sunt aduse la lumină și subiecte care altfel ar scăpa atenției publicului, dar tocmai prea marea diversitate este principala slăbiciune a așa-zisului jurnalism civic. Avalanșa de informație nefiltrată obiectiv, câteodată chiar instrumentalizată din punctul de pornire, depășește capacitatea de analiză a cititorului obișnuit, care este saturat cu informații, multe greu de verificat", a afirmat Vulpescu, conform Agerpres.

În opinia ministrului Culturii, există tentația diverșilor actori de a folosi presa ca instrument de influențare a opiniei publice, mai ales în caz de conflicte armate, cum s-a întâmplat în războiul din fosta Iugoslavie.

"Trebuie să recunoaștem, de asemenea, și că există tentația diverșilor actori, statali sau nu, de a folosi presa, respectiv informația, ca instrument de influențare a opiniei publice, mai ales în caz de conflicte armate. Asta s-a întâmplat, cum spuneam, în fosta Iugoslavie, s-a întâmplat în conflictele care au precedat și au urmat destrămării fostei Uniuni Sovietice, s-a întâmplat în Irak și Afganistan, se întâmplă acum în Ucraina, în Siria și în Libia", a arătat Vulpescu.

Ministrul a opinat că, în acest context, apare problema drepturilor de autor, accentuând că "munca jurnaliștilor trebuie protejată", găsindu-se "un compromis inteligent între aceste exigențe, nevoi și interese".

"În acest context al diversității și al surselor alternative de informare apare și problema drepturilor de autor. Este o dezbatere lungă, controversată, din care nu lipsesc accentele radicale, într-o direcție sau alta. Nu spun o noutate. Jurnalismul de calitate costă, iar munca jurnaliștilor — unii plătind cu viața sau cu sănătatea ceea ce fac — trebuie protejată, mai ales de acei oportuniști care folosesc informațiile oferite de agențiile de știri în scopuri comerciale, invocând pentru asta dreptul la liberă informare. Pe de altă parte, nici protecția excesivă nu este de dorit, pentru că poate limita accesul la informație de calitate unei mari părți a populației. Trebuie găsit un compromis inteligent între aceste exigențe, nevoi și interese", a susținut ministrul.

Ionuț Vulpescu și-a exprimat convingerea că imaginea mediatică a Balcanilor este acum mai obiectivă, după 20 de ani de cooperare între agențiile de știri dintre țările din această zonă.

"Închei exprimându-mi convingerea că, după 20 de ani de cooperare între agențiile de știri dintre țările balcanice și în contextul cooperării lor cu marile agenții de știri cu vocație globală, imaginea mediatică a Balcanilor este acum mai obiectivă, mai echilibrată și mai diversă. Gândirea în clișee nu a adus nimic bun, niciodată. Zona în care ne aflăm, cu toate problemele ei, este mai interesantă și mai dinamică, mai diversă decât se spune și merită să fie cunoscută așa cum este ea, nu cum își închipuie unii și alții că ar fi", a subliniat ministrul Culturii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ