Klaus Iohannis: Îl desemnez pe dl Dacian Cioloş pentru funcţia de premier al României

| 10 noi, 10:59

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marţi pe Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură, pentru funcţia de prim ministru al României. Cioloş a fost de acord cu preluarea mandatului de premier, angajându-se să lucreze în colaborare cu Parlamentul. El a vorbit de un guvern de tehnocraţi.

Vă prezentăm mai jos declaraţiile făcute de Klaus Iohannis,aşa cum apar pe siteul Preşedinţiei:

Am terminat astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice şi am ajuns la câteva concluzii importante. În urma primei runde de consultări şi în urma consultării şi cu societatea civilă, şi cu foarte mulţi oameni care au fost în stradă, mi-am format o opinie şi vreau să v-o prezint şi dumneavoastră, pe scurt.

După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării şi pentru a avea garanţia că vom avea o îmbunătăţire netă a performanţei clasei politice, este nevoie de un Prim-ministru independent sau tehnocrat, cum spunem de multe ori; o persoană curată, adică care să nu fi fost implicată în niciun fel de scandaluri, o persoană integră, o persoană care a dovedit practic că ştie să gestioneze sisteme şi situaţii complicate. Este nevoie să fie promovaţi miniştri care sunt performanţi, care au dovedit această performanţă şi asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupţi; este nevoie ca partidele politice să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze în poziţii publice persoane care sunt suspectate de corupţie sau au fost vreodată implicate în acte de corupţie. Avem nevoie cu toţii de alegeri corecte în 2016, alegeri locale corecte în primăvară şi alegeri parlamentare corecte în toamna anului 2016. Avem în continuare mare nevoie de întărirea statului de drept. Asta, tradus pentru partidele politice, înseamnă de exemplu ca, atunci când procurorii cer încuviinţări în Parlament, să primească aceste încuviinţări.

Este nevoie de deschiderea competiţiei politice. Nu putem să aşteptăm o îmbunătățire, o revigorare, a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este cu siguranţă nevoie şi de oameni noi. Am spus acest lucru în multe întâlniri şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi, este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece; cei vechi care sunt buni, sigur, e nevoie să rămână. Dar trebuie să avem şi intrări noi în sistem.

Este nevoie, după părerea mea, să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi euro-atlantică. Şi, de asemenea, după părerea mea, este nevoie ca orice Guvern vom avea, să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice, pentru a lua măsuri care garantează o creştere economică sustenabilă.

Aceste lucruri le-am prezentat aseară şi astăzi şi partidelor politice. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme. A fost o situaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd eu într-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat această idee, cu foarte puţine excepţii, şi am convingerea că este calea corectă pentru următorul an, până la alegerile parlamentare, când, cu siguranţă, vom avea un nou Parlament, un nou Guvern, şi intrăm într-o nouă etapă.

Aşadar, având în vedere toate acestea, îl desemnez pentru funcţia de Prim-ministru al României pe domnul Dacian Cioloş, pe care vi-l prezint!

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş, primele DECLARAŢII după ce a fost desemnat pentru funcţia de premier

UPDATE 17.01 Klaus Iohannis, declaraţii:

Am terminat astăzi a doua rundă de consultări cu partidele politice.

După părerea mea, în această etapă, pt a rezolva problema guvernării este nevoie de un prim ministru independent, tehnocrat. O persoană curată, integră, care ştie să gestioneze sisteme complicate.

Este nevoie să fie promovaţi miniştri care sunt performanţi, asupra cărora nu planează niciun dubiu.

Este nevoie de partide fără corupţi, partidle să facă curăţenie în interior.

Avem nevoie de alegeri corecte, alegeri locale şi parlamentare corecte.

Avem mare nevoie de întărirea statului de drept.

De exemplu, atunci când procurorii cer încuviinţări în parlament, să primească aceste încuviinţări.

Este nevoie de oameni noi. Fără oameni noi, nu putem avea o clasă politică nouă.

Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi euroatlantică.

Este nevoie ca orice guvern vom avea să fie sprijinit de parlament pt a lua măsuri care să asigure creştere economică sustenabilă.

Partidele au înţeles imediat care este miza şi că trebuie să găsim o soluţie împreună.

Partidele au agreat soluţia unui guvern tehnocrat pentru următorul an, până la alegerile parlamentare.

Îl desemnez pe dl Dacian Cioloş pt funcţia de premier al României.

CITEŞTE ŞI: Cine este DACIAN CIOLOŞ, premierul desemnat de Klaus Iohannis

UPDATE 13.22 Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă la ora 17.00, când cel mai probabil va anunţa numele premierului propus de el.

UPDATE 13.12 Surse politice PNL, citate de RomâniaTV, îl dau pe Dacian Cioloş ca propunere a lui Klauis Iohannis pentru postul de premier.

UPDATE 13.01 Consultările s-au încheiat. RomâniaTV informează că anunţul privind numele propus de Klaus Iohannis se va face în curând.

Potrivit calculelor politice făcute de postul tv, Klaus Iohannis poate numi un premier tehnocrat, cu susţinere în Parlament de la PNL, UNPR şi UDMR. PSD rămâne astfel în afara calculelor.

 

UPDATE 12.41 Călin Popescu Tăriceanu, declaraţii:

Guvern tehnocrat cu premier tehnocrat nu intră în opţiunile noastre.

Solutia corecta este aceea de a forma un guvern politic cu ministri care impreuna alcatuiesc echipa.

Noi am propus discuţii cu toate partidele.

Suntem mai apropiaţi de punctul de vedere al PSD.

Aşteptăm cu interes propunerea preşedintelui, urmând ca apoi să ne exprimăm un punct de vedere.

 

UPDATE 12.32 Preşedintele Klaus Iohannis începe consultările cu delegaţia grupului minorităţilor naţionale din Parlament.

 

UPDATE 12.00 Delegaţia ALDE a sosit la Cotroceni, încep consultările. Delegaţia ALDE este condusă de Călin Popescu Tăriceanu.

 

UPDATE 11. 46 Gabriel Oprea, declaraţii:

Am fost informaţi de propunerea PSD, Liviu Voinea. Este un om competent, absolut onorabil.

UNPR consideră că, în actualul context politic, regional, preşedintele trebuie să desemneze un prim ministru competent.

Vom sprijini propunerea pe care o va face preşedintele.

 

UPDATE 11.31 Delegaţia UNPR a ajuns la Cotroceni, încep consultările.

Delegaţia este condusă de Gabriel Oprea, alături de care se află şi primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu.

 

UPDATE 11.26 Kelemen Hunor, declaraţii:

Am fi dorit un guvern tehnocrat pe o perioadă foarte scurtă, până la alegeri anticipate.

Am înţeles că anticipate nu se pot organiza, din diverse motive.

Vom aştepta o discuţie, să vedem cine va fi nominalizat şi ce program va asuma.

Când va face preşedintele acest anunţ, aşteptăm o discuţie cu premierul desemnat.

 

 

UPDATE 11.04 Întâlnirea cu UDMR a început punctual, la ora 11.00. Delegaţia UDMR este condusă de şeful formaţiunii, Kelemen Hunor. Din delegaţie fac, parte şi fostul preşedinte al uniunii, Marko Bela, precum şi parlamentarii Marton Arpad, Tanczos Barna, și Szabo Odon.

 

Programul întâlnirilor, anunţat de administraţia Prezidenţială, este următorul:

ora 11.00: Uniunea Democrată a Maghiarilor din România

ora 11.30: Uniunea Naţională pentru Progresul României

ora 12.00: Alianța Liberalilor și Democraților

ora 12.30: Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Luni, preşedintele s-a întâlnit cu delegaţia PSD,  care l-a propus premier pe Liviu Voinea, viceguvernator BNR, şi cu PNL, care a anunţat că va susţine propunerea preşedintelui.

Citeşte şi: Consultări la Cotroceni. PSD îl propune pe Liviu Voinea premier. PNL: Suntem de acord cu un Guvern tehnocrat

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 ian, 08:00
OffedRabe
lasix what does it do
lasix order TylA is a macrolide antibiotic that is active mostly against Gram positive bacteria and mycoplasmas by binding to the 50S ribosomal subunit, inhibiting protein synthesis Risch et al
10 noi, 17:08
El Condor
parodie
"Dezbina si stapaneste" - asta a fost sloganul urmarit de cei care au trimi la moarte 47 de tineri si au profitat de NEMULTUMIREA TINERILOR MANIFESTATA PE STRAZI . Dumnezeu cu mila - TINERI ROMANI !
10 noi, 14:55
Nicu
Oportunitate!
Completează-ți veniturile muncind acasă! Acum ai la dispoziție un nou proiect care te să învață pas cu pas cum să câștigi bani pe net. Nu este necesară experiența. Ai nevoie de cunoștințe minime PC, ambiție, curaj și perseverență. Instruirea se face gratuit, prin email. Plata câștigurilor realizate este garantată prin contract legal de comision. Cere mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ