Curtea de Apel a dispus ca expertiza din dosarul lui Mazăre să fie finalizată până în 27 mai

| 29 apr, 2014

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, marţi, ca expertiza din dosarul primarului Constanţei, Radu Mazăre, privind atribuirea nelegală a unor terenuri, să fie finalizată până în 27 mai.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au luat în discuţie dosarul în care primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi alte 36 de persoane - foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici - sunt acuzaţi de atribuirea nelegală a unor terenuri, prin care s-ar fi creat un prejudiciu de 114 milioane de euro.

La termenul de marţi al dosarului a fost citat şi specialistul care trebuie să realizeze experiza terenurilor ce fac obiectul cauzei. Expertul a declarat în faţa instanţei că toate instituţiile la care a făcut solicitări i-au furnizat informaţiile cerute, precizând că mai are de analizat 46 de imobile.

Procurorul prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei să îl amendeze pe expert pentru că nu a terminat de întocmit raportul, deşi a trecut aproape un an de la data la care s-a dispus realizarea expertizei.

"Termenul limită propus de expert, de trei luni, a fost depăşit în luna iulie 2013. De altfel, a fost depăşit şi termenul limită de şase luni. Cerem amendarea expertului", a spus procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Avocaţii inculpaţilor au arătat că prelungirea termenului limită se poate face la solicitarea expertului, iar termenul de trei luni pe care l-a menţionat în mai 2013 a fost unul "subiectiv", pentru că el nu văzuse la acel moment dosarul. Instanţa urmează să decidă dacă va amenda sau nu expertul.

Tot la termenul de marţi, avocaţii au înaintat o cerere de ridicare a sechestrului pus pe un teren care este vizat în acest proces. Această solicitare urmează să fie discutată în 13 mai, în şedinţă secretă.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

În acest dosar, alături de Radu Mazăre sunt judecaţi Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal, Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă - consilieri juridici, precum şi Bogdan Ghiţulescu - fost consilier juridic.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu - funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, precum şi mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite - Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale şi interpuşii cumpărători de terenuri.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

"Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele Nisipuri SA), mama şi fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat şi Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Develompment Group SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen", preciza DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ