Descoperirea unei planete pitice extinde graniţele Sistemului Solar

| 27 mar, 2014

Astronomii au descoperit o planetă pitică care se află dincolo de Pluto şi care orbitează în jurul Soarelui, extinzând astfel graniţele Sistemului Solar.

Dincolo de marginile cunoscute ale Sistemului Solar, Scott Sheppard de la Institutul Carnegie pentru Ştiinţă şi Chadwick Trujillo de la Observatorul astronomic Gemini au descoperit o mică planetă care orbitează în jurul Soarelui, informează cnet.com. Denumită 2012 VP113, se presupune că aceasta este doar una dintre sutele de corpuri cereşti aflate în interiorul Norului lui Oort.

Deşi VP113 are un diametru de doar 450 de kilometri, Scott Sheppard şi Chadwick Trujillo spun că au descoperit dovezi care indică faptul că în acea zonă ar putea exista o planetă mult mai mare. Ei au extrapolat prezenţa ei pe baza efectului gravitaţional asupra orbitei lui VP113 ca şi asupra altor corpuri cereşti din Norul lui Oort.

Anterior, limita Sistemului Solar era stabilită de Centura Kuiper, o zonă în care abundă fragmente de gheaţă - inclusiv Pluto - care se întinde dincolo de planeta Neptun. Până la descoperirea lui VP113, cercetătorii credeau că un singur corp ceresc depăşea Centura Kuiper - planetoidul Sedna, descoperit în 2003, care are un diametru de 995 de kilometri.

Cei doi cercetători sunt de părere că în acea zonă există aproximativ 900 de corpuri cereşti cu orbite similare şi cu diametre mai mari de 1.000 de kilometri.

Unul dintre acele corpuri cereşti ar putea fi ceea ce astronomii numesc "o super-Terra" - o planetă mai mare decât Terra, dar mai mică decât Uranus. Orbitele lui Sedna şi VP113 - ca şi cele ale unor corpuri cereşti apropiate de la marginea Centurii Kuiper - sugerează faptul că o planetă masivă plasează cele două corpuri pe configuraţii orbitale similare.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate online pe site-ul revistei Nature.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ