Inflația în România a depășit, în luna februarie, media din UE

| 17 mar, 2014

România a înregistrat, în luna februarie, o rată anuală a inflației de 1,3%, depășind media din Uniunea Europeană (0,8%), conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Totodată, Estonia și România se situează pe primele locuri în UE în ceea ce privește creșterea medie a prețurilor pe total, în ultimele 12 luni (februarie 2013 — ianuarie 2014), cu un avans de 2,8% și, respectiv, 2,6%.

În zona euro, rata anuală a inflației a fost în februarie de 0,7%, în scădere față de 0,8% în ianuarie. Nivelul prețurilor de consum în cele 18 state care utilizează moneda euro este mult sub ținta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Inflația scăzută permite BCE să mențină dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%.

Cifrele publicate de Eurostat arată că, în zona euro, s-a înregistrat o creștere a prețurilor la țigări (0,08 puncte procentuale), electricitate, restaurante și cafenele (0,06 puncte procentuale fiecare) și o scădere a prețurilor la combustibili pentru transport (0,30 puncte procentuale) și în telecomunicații (0,10 puncte procentuale).

În februarie, cele mai scăzute rate anuale ale inflației s-au înregistrat în Bulgaria (minus 2,1%), Cipru (minus 1,3%) și Grecia (minus 0,9%), iar cele mai ridicate au fost în Malta și Finlanda (ambele cu 1,6%).

Recent, Banca Central Europeană (BCE) și-a revizuit în jos estimările privind rata inflației în zona euro pentru 2013 și 2014, până la 1,4% și, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor sale prognoze pentru 2015, media inflației în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ținta de 2% avută în vedere de BCE.

Începând cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri, odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra țară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia și Estonia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ