O certitudine a lui 2014 – PNL a dispărut

| 17 noi, 2014

O înfrângere a primarului Sibiului ar fi însemnat sfârșitul actualei conduceri a PNL, care l-a înlăturat pe Crin Antonescu și care a parafat înțelegerea cu PDL-ul lui Vasile Blaga. Astfel, inclusiv fuziunea dintre cele două partide ar fi devenit un proiect imposibil, având în vedere tensiunile interne dintre liberali.

Alegerile au trecut și, odată cu victoria lui Klaus Iohannis, intrăm într-o nouă etapă a istoriei politice post-decembriste. Însă, indiferent de evenimentele ce vor marca următoarele luni, una din certitudinile anului în curs este că fuziunea PNL-PDL va avea loc și că rezultatul său va fi o dispariție completă a singurului partid istoric rămas în prima linie a politicii românești. Fără a ne ascunde după deget, noul PNL va însemna de fapt PDL-ul din prezent rebrand-uit, acest fapt datorându-se în primul rând lui Vasile Blaga și a puterii pe care democrat-liberalii o afișează deja în fața colegilor lor de alianță.

Citeşte şi: Klaus Iohannis îi cere lui Băsescu retragerea ambasadorilor din statele unde românii au fost umiliţi

De altfel, după primul tur pierdut de Iohannis, a avut loc un eveniment ilustrativ pentru relația dintre cele două partide. Se pare că la o videoconferință cu liderii filialelor județene ale celor două partide, Blaga ar fi răbufnit și i-ar fi înjurat pe câțiva lideri județeni ai PNL care nu ar fi obținut scorurile scontate. Mai mult, se pare că organizatorul campaniei lui Klaus Iohannis ar fi dat ordin ca în județele unde liberalii trădează sau pur și simplu nu reușesc să se mobilizeze, reprezentanții PDL să se debaraseze de ei și să organizeze singuri campania pentru turul al doilea. În timp ce președintele PDL spunea aceste lucruri, liderii centrali ai PNL ar fi tăcut mâlc, neîncercând nici măcar să le ia apărarea colegilor de partid.

Comportamentul lui Blaga de la acel moment este important mai ales în ecuația prezumtivei fuziuni dintre PDL și PNL, în care democrat-liberalii par să fie cei care vor acapara puterea în eventualitatea în care va apărea noul Partid Național Liberal. Faptul că Bulldog-ul și-a arătat atunci colții și niciun liberal nu i s-a opus arată cât de puternic este în realitate Vasile Blaga în raport cu liderii partidului care până în prezent a dat președintele României

Citeşte şi: Teodor Meleşcanu le cere SCUZE românilor din diaspora

Liderul PDL este unul din cei mai buni organizatori de partid din România și se pare că acum, după câștigarea alegerilor, va avea cam toată puterea în noul mare partid de dreapta din țara noastră. Diferența fundamentală dintre PNL și PDL este reprezentată tocmai de organizarea superioară de care partidul condus de Vasile Blaga beneficiază în acest moment, ea atârnând greu în perspectiva fuziunii. Astfel, echipa de democrat-liberali din jurul liderului PDL va prelua după fuziune puterea în noul PNL, indiferent de ce vor încerca liberalii să facă.

Ironia întregii situații este fără îndoială că în eventualitatea în care Klaus Iohannis ar fi pierdut alegerile, PNL-ul ar fi avut de câștigat pe termen lung. În fond, o înfrângere a primarului Sibiului ar fi însemnat sfârșitul actualei conduceri a PNL, care l-a înlăturat pe Crin Antonescu și care a parafat înțelegerea cu PDL-ul lui Vasile Blaga. Astfel, inclusiv fuziunea dintre cele două partide ar fi devenit un proiect imposibil, având în vedere tensiunile interne dintre liberali. Pe cale de consecință, cel mai plauzibil scenariu în acest caz ar fi fost o rupere între PDL și PNL și, de ce nu, reunirea liberalilor cu grupul din jurul lui Călin Popescu-Tăriceanu într-un partid puternic și independent din punct de vedere politic.

Citeşte şi: PRIMA reacţie a lui Klaus Iohannis: Această victorie nu este a mea

În schimb, victoria lui Klaus Iohannis deschide larg porțile fuziunii dintre PNL și PDL și implicit a ascensiunii oamenilor lui Vasile Blaga în noua formațiune cu nume liberal și cu doctrină populară. În final, noul mare partid de dreapta va fi liberal doar cu numele, fiind în realitate controlat de politicieni de teapa lui Radu Berceanu, Adriean Videanu sau Roberta Anastase care speră probabil să își ascundă trecutul sub imaginea noului PNL. Nu PDL-ul va fi înghițit prin fuziune de PNL, ci se va întâmpla exact invers, împlinind unul din cele mai mari vise politice pe care Traian Băsescu le-a avut vreodată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2014
cantautor
...implinind unul din cele mai mari vise politice pe care Traian Băsescu le-a avut .........
bai analfabetule,formatorule,sultanescule,invata ma sa te exprimi coerent si dupa aceea apuca-te de treaba
Prigoana are locuri libere la salubrizare...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ