Teodor Meleşcanu le cere SCUZE românilor din diaspora

| 17 noi, 2014

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a adresat, luni, scuze cetăţenilor români care nu şi-au putut exercita votul la secţiile de votare din străinătate, adăugând, însă, că MAE a luat toate măsurile care au depins de această instituţie pentru ca votul românilor din afara graniţelor să se desfăşoare în condiţii de 'corectitudine, legalitate şi neutralitate'.

'MAE (...) a depus toate eforturile şi a luat toate măsurile care au depins de aceasta pentru a asigura condiţiile în vederea desfăşurării votului în secţiile din străinătate pe un fond de corectitudine, legalitate şi neutralitate. Ţin să îmi exprim regretul şi să adresez scuze faţă de acei cetăţeni români care, datorită unor constrângeri ce nu au depins decât într-o anumită măsură de Ministerul Afacerilor Externe, nu au putut să îşi exercite dreptul de vot. Nemulţumirile şi insatisfacţia lor nu au trecut neobservate', a afirmat Meleşcanu într-o declaraţie de presă remisă luni.

În opinia sa, este 'profund regretabil' faptul că în ciuda măsurilor aplicate de misiunile diplomatice şi consulare ale României în străinătate, 'un număr important de români nu au putut, în mai multe cazuri, să îşi exercite dreptul la vot, aşa cum şi-au dorit'.

Ministrul Afacerilor Externe şi-a exprimat 'aprecierea sinceră' pentru spiritul civic 'remarcabil' de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot şi care, 'în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile', şi-au exercitat dreptul la vot.

'Este de remarcat şi apreciat pozitiv faptul că, pe fondul unui aflux important de votanţi şi a unei activităţi intense şi susţinute în secţiile de votare din străinătate, nu au fost înregistrate incidente semnificative în privinţa corectitudinii procesului de votare', a mai spus Meleşcanu.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei a subliniat că fluidizarea 'mult mai mare' a procesului de vot faţă ce primul tur de scrutin a făcut ca în al doilea tur să poată vota 'de aproape trei ori mai mulţi români' aflaţi în străinătate.

'La alegerile pentru preşedintele României desfăşurate în străinătate au votat, în turul al doilea de scrutin din 16 noiembrie 2014, potrivit informaţiilor anunţate de Biroul Electoral Central, un număr de 378.811 de cetăţeni români, un record absolut de participare raportat la toate scrutinele care au avut loc în diaspora după 1990', a precizat Teodor Meleşcanu.

Ministrul apreciază, însă, că este nevoie de o legislaţie în domeniu care să corespundă noilor realităţi de la nivelul diasporei româneşti.

'Evoluţia societăţii româneşti şi dinamica prezenţei românilor în afara graniţelor a depăşit cu mult cadrul legislativ actual referitor la organizarea alegerilor. (...) Apreciez că devine necesară o analiză aprofundată la nivelul instituţiilor statului, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe cu privire la cauzele care au determinat disfuncţionalităţi în procesul de votare în străinătate în vederea identificării acelor soluţii legislative care să corespundă situaţiei actuale şi de perspectivă a electoratului românesc şi asigure, fără sincope, condiţiile pentru ca românii să îşi poată exercita dreptul de vot în condiţii de normalitate oriunde s-ar afla pe glob', a susţinut Meleşcanu.

El a adresat mulţumiri personalului Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral din străinătate, dar şi şefilor de misiuni diplomatice şi consulare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 noi, 2014
Locuri de munca
Locuri de munca
Locuri de munca in toata tara! Oferim din start contract legal si seriozitate maxima! Oferim si dovada platii! Primele castiguri au fost deja acordate! Tot mai multi oameni multumiti lucreaza cu noi! NU e MLM si NU e joc piramidal! Aveti sansa de a castiga 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Va trimitem detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ