Ambasadorul României pe lângă UE, Mihnea Motoc, propus ca ministru al Afacerilor Externe

| 18 noi, 2014

Ambasadorul României pe lângă Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, va fi propus ca ministru al Afacerilor Externe, a anunţat premierul Victor Ponta.

La începutul şedinţei de Guvern, Victor Ponta i-a mulţumit lui Teodor Meleşcanu, ministrul demisionar de Externe, pentru eforturile depuse în organizarea alegerilor în străinătate. "A făcut tot ce putea să facă în cinci zile, dar categoric trebuie să schimbăm legea", a apreciat premierul.

Succesorul lui Meleşcanu este Mihnea Motoc, ambasadorul României la Uniunea Europeană. "Astăzi, îl voi propune pe domnul ambasador Mihnea Motoc", a spus Ponta adăugând că numirea acestuia va fi şi un semnal privind angajamentul proeuropean al autorităţilor de la Bucureşti.

Odată cu nominalizarea lui Motoc, pe masa preşedintelui României va ajunge şi o nouă propunere pentru postul de ministru al Culturii, condus ad-interim de către premier. Însă acesta nu a precizat care va fi noul ocupant al portofoliului Culturii.

Potrivit wikipedia, Mihnea Motoc s-a născut la 11 noiembrie 1966 în București. El a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității București (1984-1989). După absolvirea acestora a urmat studii post-universitare în drept internațional privat la Facultatea de Drept a Universității din Nisa (Franța) (1990-1991) și studii de masterat în drept internațional public și comparat la George Washington University din Washington, DC (SUA) (1991-1992).

După absolvirea studiilor universitare, Motoc a lucrat ca procuror stagiar la Procuratura din Bolintin Vale și apoi la Procuratura sectorului I din București (1989-1991). În acea perioadă a fost și președinte al Comisiei de Tineret al Asociației Române de drept Umanitar (1990-1991). La începutul anilor '90 ai secolului al XX-lea, el a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe din România.

El a fost numit apoi ca ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Țărilor de Jos și reprezentant permanent pe lângă Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) (1999-2001). Motoc a revenit apoi în centrala Ministerului Afacerilor Externe pe postul de secretar de stat pentru integrare europeană și afaceri multilaterale (2001-2003). În calitate de secretar de stat, el a îndeplinit și alte atribuții: președintele Autorității Naționale de Securitate (2001 și 2002), Coordonator Național al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003), președintele Comisiei Interministeriale pentru aderarea României la NATO (2001-2003) și șef al delegației României la negocierile pentru aderarea la NATO (2003).

În anul 2003 Mihnea Motoc a fost trimis ca ambasador extraordinar și plenipotențiar și reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite, îndeplinind această funcție timp de 5 ani. În această calitate, el a fost în anii 2004-2005 reprezentant al României în Consiliul de Securitate al ONU. Motoc a fost transferat în 2008 ca ambasador extraordinar și plenipotențiar și șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Mihnea Motoc este căsătorit cu Iulia Motoc, în prezent judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ei au împreună un fiu.

CV-ul lui Mihnea Motoc AICI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ