Domnule Iohannis, ce înseamnă "Ne-am luat țara înapoi"?

| 17 noi, 2014

Până la această oră, mesajul de unitate al viitorului președinte Klaus Iohannis se lasă așteptat. Apelul pentru arestarea parlamentarilor penali este justificat și poate acesta este momentul ca DNA să intre realmente pe regim de autonomie totală

Imediat după ce a câștigat alegerile prezidențiale, la 9% diferență de contracandidatul său, Klaus Iohannis a mers în piața Universității, unde a declarat printre altele că ”Am câștigat! Ne-am luat țara înapoi". O declarație care, dacă nu este pur retorică, ridică o serie de întrebări. Cum și de la cine și-a luat Klaus Iohannis țara ”înapoi”? Și nu contrazice oare printr-o astfel de atitudine cel puțin o serie de promisiuni făcute în campanie? Cu alte cuvinte, va fi oare președintele care a promis să fie sau va deveni președintele pe care l-au descris adversarii săi?

În primul tur de scrutin, premierul Victor Ponta beneficia de același ecart electoral, de 9-10 puncte. Victor Ponta și forțele alianței sale nu au declarat cu toate acestea că își vor lua țara ”înapoi”. Dimpotrivă, premierul a subliniat că dorește să unească și s-a adresat și celor care nu l-au votat în primul tur de scrutin, subliniind că intenționează să fie un președinte al tuturor românilor. Nu s-a întâmplat așa și orice părere de rău e tardivă acum, rămâne doar vorba lui Victor Ponta, că poporul are mereu dreptate. Dar adevărul indiscutabil, semnalat de cifrele furnizate de BEC, este că poporul, România este profund divizată, împărțită în aceste tabere antagoniste și aproape egale, cu bariera celor 9 procente. După acest moment electoral dificil, România are nevoie în primul rând de unitate și de stabilitate.

Citeşte şi: Dan Sultănescu prezintă concluziile învinşilor

Din punct de vedere constructiv, negativ, Klaus Iohannis, o dată confirmat președinte de CCR, va trebui să preia fără jenă sau prejudecăți tocmai ideile avansate de adversarul său, Victor Ponta, pentru ca tensiunile din societate să fie depășite. Sunt de ajuns 10 ani de conflict și dezbinare ce au precedat această campanie electorală dură, care a accentuat clivajul din societatea românească și a provocat o polarizare politică extremă! Până la această oră, mesajul de unitate al viitorului președinte Iohannis se lasă așteptat. Apelul pentru arestarea parlamentarilor penali este justificat și poate acesta este momentul ca DNA să intre realmente pe regim de autonomie totală și să ia absolut toate sesizările la mână, indiferent la zona politică din care provin cei inculpați. Dar în mesajul de a doua zi, Iohannis mai vorbește și de rechemări de ambasadori și tragerea lor la răspundere, în condiția în care aceștia au asigurat votul unui număr nemaintâlnit de alegători. Iohannis ratează astfel momentul esențial, al unui mesaj pozitiv, trasează sarcini și adresează cereri Parlamentului, Guvernului, dar și lui Traian Băsescu, președintele în funcție. În aceste condiții, ne putem întreba pe bună dreptate care va fi atitudinea față de un Guvern, având în vedere că votul simetric al oamenilor reprezintă de fapt un semnal puternic pentru o coabitare instituțională. Dacă elementul de conflict și dezbinare reprezentat de Traian Băsescu iese definitiv din scenă, ce i-ar putea împiedica pe noul președinte și premierul Victor Ponta, care amândoi au capacitatea și responsabilitatea, să dea interpretarea corectă a votului prin dialog și de înțelegere.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2014
George
Pe cât de frumoasă, pe atât de ipocrită...
Doamnă Elena Constantin, vă prefaceţi că nu înţelegeţi?! Declaraţia lui Iohannis ridică întrebări doar pentru "cei ce muncesc şi nu gândesc". Aveţi un IQ de 120 şi mai aveţi nevoie de răspunsuri ajutătoare?? La întrebări inventate pentru a vă lua o simbrie amară, provenind din jefuirea resurselor statului? Fiindca asta este sursa "www.obiectiv.info"...

Încălcaţi pentru a 4-a sau a 5-a oară regulile bunului simţ COMUN, ale bunei credinţe, ale eticii de jurnalist atunci când puneţi aceste întrebări artificiale. România este profund divizată fiindcă oamenii gândesc diferit.

Votul este "simetric" dar nu "antagonic". Este aripa prizonierilor unei condiţii de incultură, neinformare şi dezinformare puşi faţă în faţă cu cei care s-au trezit din hipnoză - acesta este "votul simetric"! Lipsa organului moral îi fereşte pe aceşti nefericiţi, prostiţi de promisiuni, să reacţioneze la lipsa moralităţii şi la voracitatea continuatorilor istoriei bolşevice a ţării.

"Mesajul de unitate" este o altă lozincă de extracţie bolşevică, fluturată acum demagogic de către dumneavoastră. Ce unitate poate fi între lup şi miel?! MESAJUL DE UNITATE chiar acesta a fost: parlamentul să amnestieze infractorii şi atentatorii la siguranţa naţională, guvernul şi preşedintele să responsabilizeze pe cei vinovaţi de abuzuri, "neglijenţe în serviciu" sau încălcarea intenţionată a dreptului la vot şi a oricăror legi pentru obţinerea de avantaje necinstite. Şi apoi mai vedem... Dar dumneavoastră refuzaţi să vedeţi mesajul...

În plus, Iohannis nu "ratează" nişte aşteptări ci chiar le împlineşte: dă un semnal prompt dar incomod pentru "tagma jefuitorilor". Dumneavoastră, în schimb, rataţi ocazia de-a vă situa de partea populaţiei spoliate - prejudicii de sute de milioane de lei, de sute de hectare de pădure, de valori imobiliare, construcţii, terenuri, căi
18 noi, 2014
George
Dictatorul...
De altfel, domnul Iohannis este UN DICTATOR - propune dictatura legii! Ce oroare!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ