Coabitarea – singura soluție de normalizare a societății

| 17 noi, 2014

După ce pe parcursul celor două mandate, Traian Băsescu a fost nevoit în mare parte din timp să coabiteze cu de guverne de altă culoare politică, 54,50% dintre români l-au votat duminică pe Klaus Iohannis pentru a fi viitorul președinte al României, optând astfel pentru o colaborare dintre premier și noul șef al statului.

Înainte de a fi ales, Klaus Iohannis anunța că în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale va încerca, împreună cu ACL, să creeze o nouă majoritate în Parlament, prin intermediul unei moțiuni de cenzură care să demită guvernul Ponta. „În condiţiile în care bătălia pentru Cotroceni se va da între mine şi premierul în funcţie, câştigarea de către mine a alegerilor prezidenţiale echivalează inclusiv cu o sancţiune a primului-ministru. Prezidenţialele reprezintă o nouă relegitimare şi o reaşezare a scenei politice. Dacă cetăţenii consideră că proiectul meu pentru România este mai potrivit decât cel al domnului Ponta, atunci Alianţa Creştin-Liberală va avea toată legitimitatea să formeze în jurul său o nouă majoritate parlamentară care, prin moţiune de cenzură, să dea jos Guvernul Ponta”, declara liderul ACL în luna august.

În cazul în care va da curs intențiilor sale de dinainte de campania electorală, Klaus Iohannis va comite aceleași greșeli precum Traian Băsescu, care nu a înțeles nici până astăzi că voința poporului este suverană. Actualul șef al statului, în loc să colaboreze cu guvernele care erau de altă culoare politică și să unească societatea pentru înfăptuirea unor proiecte mari, a promovat conflictul pentru a-și atinge obiectivele personale. În acest sens a forțat formarea unor guverne lipsite de legitimitatea votului popular, generând astfel mari crize politice care au dus în cele din urmă și la măsurile de austeritate care i-au sărăcit pe români.

După anii în care Traian Băsescu și-a exercitat în mod discreționar mandatul de șef al statului și a promovat conflictul politic de dragul unor interese partizane, viitorul președinte va avea de făcut o alegere fundamentală. Fie va merge mai departe pe modelul lui Traian Băsescu, nesocotind astfel voința celor peste 5,2 milioane de români care au optat pentru modelul unificator propus de Victor Ponta, fie va colabora instutuțional cu actuala majoritate pentru a pune capăt celor zece ani de dezbinare națională și a construi un proiect trainic pentru România.

Ajunși în acest punct, trebuie să observăm că un asemenea proiect nu se rezumă doar la simpla guvernare de zi cu zi a României, ci implică ample reforme, precum modificarea Codului electoral sau a Constituției. Or, dacă teoretic, PSD poate fi împins afară de la guvernare, printr-o redimensionare ilegitimă a majorității, realizarea unor asemenea reforme nu poate fi făcută fără social-democrați. De unde rezultă că, dacă Iohannis chiar vrea succesul unor asemenea proiecte, trebuie să coabiteze cu actualul guvern și cu PSD, oferind astfel României șansa la o viață politică normală și echilibrată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2014
cantautor
de acelasi autor...cititi si:
"Iohannis şi şansa porcului de Crăciun"
Marian Dumitrache
pai bine mai baiatule,Ponta este specialist in coabitare
a si semnat un asemenea act
semneaza orice ...ca sa ramana la putere

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ