Ziua de ieri a arătat de ce este nevoie de unirea despre care vorbea Ponta

| 17 noi, 2014

Alegerile prezidenţiale de ieri au consacrat din nou, dacă mai era nevoie, imaginea unei naţiuni fracturate, în care alegătorii încă mai votează “împotriva” a ceva şi nu “pentru” ceva.

Votul românilor are un puternic caracter emoţional şi, de la alegerile din 2009 încoace, societatea românească a atins un nivel destul de echilibrat de polarizare, demonstrat încă o dată ieri.

Adevărata provocare atât a câştigătorilor, cât şi a învinşilor va fi găsirea unei căi prin care să unească cele două jumătăţi de Românie, pentru că, indiferent de nemulţumirile sau preferinţele lor, românii îşi doresc în esenţă aceleaşi lucruri: mai puţine conflicte politice şi mai multă bunăstare şi unitate. Elementul de noutate pe care îl aduc alegerile de duminică este tocmai potenţialul realizării acestei unităţi şi atingerii unui consens politic, imposibil de îndeplinit în mandatul lui Traian Băsescu.

Citeşte şi: Dan Sultănescu prezintă concluziile învinşilor

În esenţă, românii au votat cu toţii pentru schimbare, pentru lideri politici mai puţin conflictuali, pentru eliminarea blocajelor instituţionale, pentru consens politic şi unitate, chiar dacă o parte din alegători a înţeles că acestea se realizează prin coerenţă politică şi l-a ales pe Victor Ponta, iar cealaltă parte şi-a pus speranţele într-un lider nou şi l-a votat pe Klaus Iohannis.

Din această perspectivă, votul de duminică nu a invalidat deviza electorală a lui Victor Ponta, România are în continuare nevoie de “un preşedinte care uneşte”, un preşedinte dispus să sacrifice interesele de partid pentru bunăstarea naţiunii, un preşedinte care să înţeleagă importanţa depăşirii acestei polarizări electorale şi a construirii unei Românii bazate pe principii comune, nu pe nemulţumire şi vot negativ. Acesta este mandatul noului preşedinte, Klaus Iohannis, un proiect naţional de unificare, de colaborare şi de înţelegere în beneficiul tuturor românilor.

Victor Ponta este în continuare un lider politic important, validat de aproape jumătate din românii care au ieşit la vot, un lider probat de performanţa guvernamentală a Executivului pe care l-a condus, un politician care a demonstrat încă dinainte de campania electorală că a înţeles nevoia de punţi de comunicare şi colaborare, nu de conflicte politice şi instituţionale de dragul intereselor de partid.

Citeşte şi: Cum cataloghează Mircea Geoană rezultatul alegerilor

Ales în speranţa că va dovedi că este diferit de Traian Băsescu şi că va echilibra balanţa de putere, Klaus Iohannis va trebui să îşi asume rolul unificator propus de Victor Ponta. În ce măsură va reuşi este dificil de anticipat. Cert este însă că pentru a fi preşedintele tuturor românilor, el va trebui să arate că partidele care au stat în spatele lui în aceste alegeri nu vor profita de victoria lui pentru a da o nouă dimensiune conflictului. Mai precis, Klaus Iohannis trebuie să unească oamenii, nu găştile din cele două partide, în condiţiile în care şi PDL şi PNL au demonstrat că au vocaţia trădării. Noul preşedinte este astfel dator să le ofere cetăţenilor un proiect de ţară, să fie reperul unei reconstrucţii care să fie observabilă în fapte, nu în vorbe. Dacă nu va reuşi, atunci victoria de duminică nu va reprezenta altceva decât un foc de artificii şi nimic mai mult.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 noi, 2014
Ion
Mai trompeta politico- mafiota, n-ar fi cazul sa nu mai apari?? Tu nu vezi ca toate analizele tale n-au avut nici un efect ?? Seful care te platea tre sa dispara , din ce o sa traiesti amaritle !! …e vai de capul tau !!
18 noi, 2014
cantautor
ptr ION-cu stima
aceste slugi ale lui Sultanescu l-au ajutat indirect pe Iohannis..
am putut vedea pupincurimul rosu in toata spendoarea
trebuie lasati sa continue,vin alegerile din 2016
18 noi, 2014
ferenczy
memoria............
Victor Ponta, 3 noiembrie: ”Am spus clar azi: ministrul de Externe, secretarii de stat, ambasadorii, pe 16 noiembrie, la ora 21.00, dacă există un singur român care nu votează în diaspora, pleacă toţi!”.

Victor Ponta, 17 noiembrie, ora 15.30: ”O sa încerc să salvez prestigiul MAE, o instituţie fundamentală a statului român. Domnul Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ce putea să facă, nu a venit ca să rămână ministru de Externe, ci a încercat să ajute pe ultima sută de metri”.
18 noi, 2014
ferenczy
Pentru mine Klaus Iohannis este doar un robot administrativ, fără suflet și fără copilărie.

Singurul candidat care întinde o mână spre toți românii, deci și spre acești oameni amintiți mai sus, intoxicați ca vai de ei de propaganda unor profitori, este Victor Ponta. Am să-l votez cu totată încrederea, pentru că doar el a avut inspirația mesajului de unire, a chemării la luciditate a tuturor cetățenilor acestei țări. Și pentru că, oltean dinspre mamă, nu mă las prostit așa ușor de aberațiile băsiste care vor să mă facă să cred că un președinte social-democrat va aduce iadul pe pământ în România -

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ