Testul fundamental pentru Iohannis: Băsescu 2.0 sau altceva?

| 17 noi, 2014

Actualul președinte s-a folosit de-a lungul timpului de funcția pe care încă o ocupă pentru a-și ataca competitorii politici, de multe ori într-un stil ce nu are nimic de a face cu instituția pe care o reprezintă. Ar fi regretabil să ne trezim peste ceva timp cu un alt Traian Băsescu vorbind de la tribuna prezidențială de la Cotroceni.

Turul secund al alegerilor prezidențiale a adus o surpriză enormă, victoria lui Klaus Iohannis nefiind așteptată nici măcar în rândul celor mai duri susținători ai domniei sale. Trecând peste manifestările de bucurie uneori extreme, câștigarea alegerilor de către liderul ACL nu schimbă aproape cu nimic peisajul politic din România, la acest moment existând o majoritate puternică și stabilă. Victor Ponta va fi premier în continuare, iar programul de guvernare asumat de USL și validat de electorat în alegerile din 2012 va merge mai departe ca și până acum.

Citeşze şi: Emoţia a câştigat la alegeri. Dar va câştiga raţiunea după alegeri?

De asemenea, ar fi o eroare tactică gravă din partea ACL-ului și a lui Klaus Iohannis forțarea actualei majorități în speranța că pot ajunge din nou în postura de a conduce România, fiind evident că în prezent dreapta nu are capacitatea de a face acest lucru. Privită însă din punctul de vedere al votului dat duminică și al imaginii pe care Iohannis a utilizat-o în campanie, un astfel de gest ce l-ar descalifica complet pe liderul ACL în ochii electoratului din România.

În fond, formarea de majorități artificiale din postura de președinte al României este specialitatea lui Traian Băsescu, care din 2004 și până în prezent a reușit de mai multe ori să facă acest lucru împotriva votului dat de români în alegeri. Ar fi o greșeală din partea lui Klaus Iohannis să încerce același lucru, deși domnia sa a avut în ultimele săptămâni câteva declarații din care lăsa să se înțeleagă că vrea o nouă majoritate.

Citeşte şi: Mesajul Monicăi Macovei pentru Klaus Iohannis

O altă zonă unde liderul ACL trebuie să nu îl ia pe Traian Băsescu drept exemplu este cea a comportamentului public, mai ales față de propriii adversari politici. Actualul președinte s-a folosit de-a lungul timpului de funcția pe care încă o ocupă pentru a-și ataca competitorii politici, de multe ori într-un stil ce nu are nimic de a face cu instituția pe care o reprezintă. Ar fi regretabil să ne trezim peste ceva timp cu un alt Traian Băsescu vorbind de la tribuna prezidențială de la Cotroceni.

Rămâne de văzut cum se va comporta Klaus Iohannis în lunile și anii ce vor urma, mai ales că despre domnia sa se știu atât de puține și că a dovedt deja în campanie cât de nepregătit este pentru funcția pe care a câștigat-o. Însă un lucru este cert – România nu își mai permite încă 5 ani de politică făcută în stilul conflictual alimentat într-un mod aproape iresponsabil de actualul lider de la Cotronceni.

Citeşte şi: Un român a pariat pe Iohannis şi s-a ÎMBOGĂŢIT! A câştigat o sumă fabuloasă

Poate cea mai grea moștenire pe care Traian Băsescu i-o lasă lui Klaus Iohannis este cea legată de comportamentul pe care fostul lider PDL l-a avut în exercitarea celei mai înalte și prestigioase funcții din statul român. Primul mare test pe care Klaus Iohannis îl are de trecut în perioada următoare este acela de a dovedi românilor că reprezintă în mod real ceva diferit de actualul șef al statului. Rămâne de văzut care va fi în final realitatea, adică dacă noul președinte este doar un nou Traian Băsescu, mai molcom în discurs, sau dacă are cu adevărat capacitatea de a reprezenta ceva nou în politica românească.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2014
Gigel
Vai si-amar de capul vostru....
Buey, voua nu vi s-a spus ca Ponta a pierdut de o maniera catastrofala alegerile? Ca imaginea lui este praf si pulbere aici si afara? Gata, Ponta out, este doar o chestiune de timp! Care popor vrea programul usele, se tavaleste pe jos dupa Ponta premier, nu vrea un Basescu-like la Cotroceni, etc? Tu n-ai aflat rezultatul alegerilor?
Astazi parlamentul trebuie sa pice legea amnistiei si sa puna la dispozitia justitiei pe toti parlamentarii incompatibili si pentru care DNA-ul a adresat o cerere parlamentului. Daca pesedeul nu ridica laba pentru toti parlamentarii anchetati panzerul nemtesc trebuie sa treaca peste pesedeu!
18 noi, 2014
irinapop
Ce-ati mai luat-o de la poporul roman!!!!!! Si totusi poporul asta nu este chiar atat de cretin cum credeti voi si Ponta. Iata ca bunul simt si modestia au invins vorba goala si minciuna. Rumegati-o bine si ganditi-va ca n-ar strica sa dati si voi dovada de ceva bun simt. Nu costa nimic si este apreciat de multi oameni.
17 noi, 2014
gghas
Nu mai muriti voi de grija d-lui presedinte in functie, sau a celui recent ales. Sunt doua caractere diferite, cu personalitati puternice, cu educatie si culturi diferite dar si religii diferite. Aproape nimic care sa-i apropie, in concluzie, alaturarea sau insinuarile de continuitate la Cotroceni a basismului, nu sunt decat insinuari idioate, ipocrite.
Cred ca mai necesar si mai important ar fi sa va ocupati de pontismul care nu a mai cuprins Romania si de debasificarea, pe care n-o va mai face mincinosul vesel.
17 noi, 2014
coucou
Mai sa fie
D-na Elena as putea sa ghicesc numai din articolul d-voastra cu cine a-ti votat si cat de rau va pare ca nu a iesit. D-ul Presedinte Basescu este cel mai bun si mai iubitor de tara presedinte pe care l-a avut Romania.
18 noi, 2014
robert
Basescu cel mai iubitor si bun presedinte??????? Exista oameni ca tine ? Maine poimaine o sa aud ca Hitler a fost iubitor cu evreii si i-a respectat.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ