Dan Sultănescu prezintă concluziile învinşilor

| 17 noi, 2014

Daca valul romanilor furiosi se va manifesta si in viata de zi cu zi, avem o sansa. Daca nu, ramane doar o noapte de descatusare, care va ramane in istorie similar cu votul anti-PSD din 1996 si 2004. Dragut, entuziast pentru unii, dar fara absolut nimic in plus...

Concluziile invinsilor:

1. Daca majoritatea vrea altfel, nu poti decat sa te ridici respectuos si sa o saluti. Sa crezi in continuare in democratie si sa mergi mai departe.

2. PSD a invins ACL, dar majoritatea romanilor au invins PSD. Se vede in cifre (cine vrea sa le vada) ca victoria asta a fost data de o furie remarcabila a celor care nu au votat in turul 1 si care nu au legatura cu partidele. Fluxurile de mobilizare de partid au continuat identic, insa a mai existat un flux, care nu s-a oprit, si care a generat acest scor.

3. Da, exit poll-urile au gresit (as indrazni sa spun toate - noi n-am facut exit, ci sondaj, care s-a terminat 50-50, dar nu mai conteaza). Principala cauza - aceasta spirala a tacerii generata de furia celor care nu voteaza de obicei. Daca vor recunoaste cinstit si ceilalti, inseamna ca avem onestitate profesionala. Daca auzim iar lectii de la Cluj, inseamna ca avem onestitate profesionala doar unii dintre noi .

Citeşte şi: Klaus Iohannis, la prima conferinţă: Solicit Parlamentului să se ţină de cuvânt - să pice legea amnistie

4. Despre tradari, cu alte ocazii - lista e lunga, exemplele sunt spectaculoase.

5. Stiu ca jumatate din romani nu cred, dar au votat pentru coabitare. Nu pentru inlocuirea totala a unei puteri cu alta. Altfel spus - au votat pentru continuarea coabitarii. Nu au vrut ca PSD sa ia totul, dar nu i-au dat toata puterea lui Klaus Werner Iohannis. Daca Iohannis intelege asta (dincolo de furia noptii trecute), putem avea o tara unita. Daca nu intelege asta, furia asta se va intoarce impotriva lui in 2016.

6. ACL si PSD trebuie sa nu traga concluzii exagerate despre ele insele. PSD ramane cel mai mare partid, iar ACL nu s-a transformat in CDR sau USL. Sigur, istoria ne arata ca nu vor intelege asta si ca isi vor asuma cu pasiune rolurile pe care nu le-au primit, de fapt, ieri.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale 2014. Câţi români s-au prezentat la urne în diaspora

7. Victor Ponta este un politician cu potential major, in continuare. A facut lucruri remarcabile (dupa ce trece pasiunea campaniei, cifrele si economia vor arata asta). De vazut cum va gestiona presiunea care s-a creat in jurul sau in prezent - pana acum, gesturile sale au fost unele solide (acceptarea infrangerii intr-o seara in care lumea se pregatea de macel este un gest rar in Romania).

8. Klaus Iohannis are sansa de a demonstra si celor care nu l-au votat ca poate fi un presedinte bun pentru toti. Asta chiar este o lozinca, insa zilele urmatoare ne vor arata daca are stofa de lider sau este doar omul descris de adversari in aceasta campanie. Lectiile invingatorilor sunt mult mai grele si mai complicate, fiindca de intelegerea lor depinde soarta unei tari.

Citeşte şi: REZULTATE PARȚIALE 2014, ora 10:00. Klaus Iohannis - 54,66 %, Victor Ponta - 45,33 %

9. Concluzie personala - nu ma dezic de sustinerea mea pentru Victor Ponta si de implicarea in aceasta campanie. Nu ma dezic de optiunile profesionale facute, chiar daca acum ar fi atat de usor sa caut scuze in alta parte. Sunt mandru de ele, ca si de modul profesionist in care am colaborat cu oameni pe care am avut onoarea sa-i am colegi.

10. Ultima concluzie - despre participare. Oricat de tare ar avea lumea senzatia ca ieri s-a schimbat ceva, think again. Participarea electorala este singura care a existat mereu (ca mecanism de participare) in Romania zilelor noastre. Participarea politica, participarea civica si comunitara - astea lipsesc in tara noastra. Cu alte cuvinte, daca simtiti ca sunteti satisfacuti de calitatea civica a natiei din care faceti parte, nu va bateti joc de asta stand indiferenti incepand de azi. Spiritul civic al unei societati se consolideaza intre alegeri, nu doar la vot. In actiuni concrete, nu in mitinguri. Daca valul romanilor furiosi se va manifesta si in viata de zi cu zi, avem o sansa. Daca nu, ramane doar o noapte de descatusare, care va ramane in istorie similar cu votul anti-PSD din 1996 si 2004. Dragut, entuziast pentru unii, dar fara absolut nimic in plus...

Dan Sultănescu este analist politic, www.infopolitic.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2014
WC.tudor
Teodor Melescanu considera ca 'strategii si expertii' folositi de PSD in campania prezidentiala sunt vinovati pentru esecul lui Victor Ponta.

"Problema raspunderii este a strategilor si a expertilor din campanie, nu l-au pozitionat cum trebuie pe Victor Ponta pentru repriza a doua, asta e parerea mea, nu au stiut sa aseze candidatul", a declarat Melescanu la Realitatea Tv.

Dan Sultanescu:ne-am facut treaba,am fost in echipa,am luat banii...la revedere Dle Melescanu
Acum avem o alta treaba,platita si mai bine:Ponta trebuie tinut PM
vom lucra tot cu aceeasi echipa minunata si tot pe bani multi
Pa,ne intalnim la Nancy
19 noi, 2014
andriescuus
stimate domnule dan sultanescu, viziunea dumneavoastra despre modul in care poate fi utilizat internetul - online social networking service - este o viziune TOTAL gresita. nu puteti sa faceti amenintari directe pe nume si sa folositi 1 limbaj la limita codului penal apo sa blocati pe cei care va critica folosind 1 lombaj corect si decent. sunt de acord ca fiecare cetatean are dreptul la opinie, o opinie exprimata in limitele bunului simt si a codului penal, si asta indiferent cine si cum ne plateste. in consecinta va rog sa incepeti sa functionarti normal, sa nu va ascundeti prin banarea celor cu alta opinie, religie, culoare, limba, ... sau banati-va personal si dispareti de pe media. consider ca aceste randuri va sunt adresate:
La muncă, derbedei, că trece anul Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul. Făceaţi pe democraţii cei cucernici, Cristosul mamii voastre de nemernici! Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine Şi-apoi convingeţi-vă că e bine. C-aţi luat o ţară de mai mare dragul Şi i-aţi distrus averile şi steagul. S-ajungem colonia de ocară Care-şi va cere scuze în maghiară. Şi, prin complicităţi cu demoni aprigi, Aţi desfiinţat uzine, câmpuri, fabrici. Şi, prin vânzări de ţară infernale, Aţi omorât cu voia animale. La greul greu care mereu ne-ncearcă, Răspundeţi cu un greu de moarte, parcă. Şi i-aţi găsit şi bolii un remediu Întoarceţi România-n Evul Mediu. Ce căzături, ce târfe, ce mizerii, V-aş desena cu acul, să vă sperii. Dar voi nici sânge nu aveţi în vine, Ci credite din călimări străine. Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina Şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina. Aşa cum ceilalţi, limpezească-i valul S-au compromis negustorind Ardealul. De unde sunteţi, mă, din ce găoace, Cum v-au putut părinţii voştri face? Ce condimente le-au picat în spermă De e trădarea voastră-atât de fermă ? Aţi pus nenorocita voastră labă Pe-această tristă ţară basarabă. Şi vreţi cu-ameninţar
21 noi, 2014
Sociologul Vesel
preluare Puterea
Ţineţi-vă bine! Bogdan Teodorescu a fost plătit de PSD pentru prestaţia sa cu 2,8 (două virgulă opt) milioane de euro...!!! Bursa Zvonurilor consideră că omul, acest maestru Mateuţ al strategiilor electorale, şi-a meritat banii. Să-i pape sănătos, că a reuşit performanţa să-i îngroape foarte adânc pe pesedişti. Treaba nasoală va fi când procurorii se vor interesa de unde a plătit PSD purcoiul ăsta de euroi… Dar să avem răbdare, DNA trăieşte!
17 noi, 2014
berenger
așa un eșec
are consecințe, dacă oamenii responsabili ai acestuia au obraz. consultanții sunt dați afară, finanțatorii își retrag sprijinul, politicienii părăsesc funcțiile pe care le au. nu de alta, dar fără însușirea acestor consecințe, toți cei implicați au tendința de a repeta aceleași greșeli și de a perpetua eșecul. după al treilea consecutiv, ar fi bine ca la masă să se așeze alți meseni. dacă nu, tot vechii meseni vor fi cei ce vor cădea sub masă.
18 noi, 2014
Dan Slugarescu
"Sunt mandru de ele, ca si de modul profesionist in care am colaborat cu oameni pe care am avut onoarea sa-i am colegi"
Dle Sultanescu,l-ai consiliat pe presedintele PSD
esti coleg nu doar cu cine iti place,esti si cu Hrebenciuc,Mazare,Duicu,Constantinescu,etc
ei sunt in continuare membrii PSD
ei au aplicat strategia voastra in zonele lor de influenta
sa nu-ti dai demisia,comunistii nu cunosc aceasta notiune
17 noi, 2014
cantautor
esti mandru si iti asumi sustinerea..
pai bine mai tinere,chiar pentru acest lucru ai incasat banii
daca ai avea demnitate ti-ai da demisia,esti strateg,strategia nu a dat rezultate..
drum bun,cale batuta,daca esti mandru
invers,sunt doar vorbe goale de activist Stefan Gheorghiu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ