Scandalul retrocedărilor de la Nana. Unde este problema cu terenul preşedintelui

| 08 apr, 2014

Dezvăluirile Corpului de Control al Guvernului reprezintă însă doar vârful aisbergului a ceea ce pare a fi o afacere extrem de încâlcită de pe urma căreia familia Băsescu a avut numai de câştigat.

Traian Băsescu a încercat prin toate mijloacele să acopere investigaţiile Comisiei de anchetă constituită la nivelul Parlamentului sau ale Corpului de Control al Guvernului. Prin urmare, şefului statului a generat tot soiul de teme artificiale, încercând să mute astfel atenţia publică dinspre afacerea controversată cu terenuri agricole de la Nana. Aşa se face că tranzacţia cu terenuri din judeţul Călăraşi, deşi interesează în cel mai înalt grad populaţia, dispăruse din prim-plan.

În aceeaşi logică a sabotajului orchestrat de Cotroceni prin care s-a dorit păstrarea temei departe de ochii publicului se încadrează şi nenumăratele refuzuri ale consilierului Adrian Rădulescu de a onora invitaţiile Comisiei parlamentare pentru lămurirea situaţiei, precum şi secretomania nejustificată a lui Radu Gheţea, președintele CEC, care a acordat creditul extrem de controversat familiei Băsescu în vederea perfectării tranzacţiei.

Iată însă că, în pofida tuturor tertipurilor preşedintelui Băsescu, raportul recent al Corpului de Control al Guvernului scoate la iveală aspecte grave cu privire la terenul achiziţionat la Nana. Terenurile familiei Băsescu au fost obţinute ilegal de către foştii proprietari, potrivit raportului Corpului de Control al premierului. Conform aceluiaşi document, există multe semne de întrebare şi asupra firmei care a strâns toată suprafaţa de teren şi i-a revândut-o fiicei preşedintelui.

Investigaţia Corpului de Control mai surpinde şi alte ilegalităţi. Comisia de Fond Funciar din localitatea Nana a aprobat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru persoane care nu erau îndreptăţite. Cererile de reconstituire a dreptului de proprietate au fost aprobate la scurt timp după depunerea acestora, iar în alte cazuri cererile au fost analizate chiar şi după 12 ani. În raport se mai precizează că reconstituirea dreptului de proprietate s-a realizat pe alte terenuri decât vechile amplasamante ale foştilor proprietari.

Nu în ultimul rând, Corpul de Control al Guvernului a sesizat neregului şi la firma care a strâns toate terenurile şi le-a vândut familiei Băsescu: societatea nu figurează cu domiciliul sau reşedinţa înregistrate în România, nu funcţionează la sediul social declarat, nu a înregistrat venituri din activitatea principală în perioada 2009 - 30.06.2013.

Puse cap la cap, toate aceste dezvăluiri nu doar că ridică semne de întrebare legitime privind tranzacţia familiei Băsescu cu terenul agricol din judeţul Călăraşi, ci reprezintă elemente constitutive ce sugerează caracterul ilicit al întregii afaceri. Este şi motivul pentru care Guvernul va sesiza ANI şi Parchetul General în acest caz.

Concluziile Corpului de Control al Guvernului au fost comentate şi de premierul Ponta care a subliniat existenţa unui adevărat lanţ de ilegalităţi în cazul retrocedărilor din comuna călărăşeană. "Aproape 80% din terenurile de la Nana sunt returnate ilegal. Veţi vedea că practic tot ce e la Nana, de când s-au dat unor aşa zişi proprietari, până când au ajuns la acei italieni, totul este un lung şir de retrocedări ilegale, beneficiarul final fiind Traian Băsescu", a declarat premierul Victor Ponta.

Dezvăluirile Corpului de Control al Guvernului reprezintă însă doar vârful aisbergului a ceea ce pare a fi o afacere extrem de încâlcită de pe urma căreia familia Băsescu a avut numai de câştigat, folosindu-se în mod discreţionar de instituţiile statului. Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra “afacerii Călăraşi” este necesar ca inclusiv Comisia parlamentară care investighează acest caz să se pronunţe în perioada următoare.

În contextul întrebărilor care îşi caută răspuns, Comisia parlamentară a avut un volum uriaş de muncă. Desigur, dată fiind complexitatea investigațiilor, lucrările Comisiei s-au prelungit, mai ales că o mare parte din cei chemaţi să ofere explicaţii nu au răspuns solicitărilor. Astfel, Comisia a încheiat audierile, iar la finalul lunii martie a început studierea documentelor solicitate autorităţilor naţionale, judeţene şi locale pentru a întocmi un raport final. Concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat plenului Parlamentului.

Indiferent însă care vor fi concluziile la care va ajunge comisia, important este ca subiectul să fie pe deplin clarificat, iar cetăţenii să fie corect informaţi cu privire la dedesubturile tranzacţiei. Dacă Traian Băsescu nu are nimic de ascuns, atunci este şi în interesul său ca rezultatele investigaţiilor Comisiei speciale să fie aduse la cunoştinţa publicului. Dacă are ceva de ascuns, atunci va face orice pentru a deturna atenția publică de la concluziile curpinse în aceste rapoarte, inclusiv prin generarea unor conflicte si scandaluri sterile cu efecte negative asupra bunei guvernări a țării. Prin urmare, nu ar fi deloc suprinzător ca şeful statului ridice o nouă perdea de fum şi să arunce pe “piaţa” un nou scandal.

Într-adevăr, ancheta privind cazul de la Nana poate că nu este cel mai fertil subiect din punct de vedere mediatic, în condiţiile în care nu este foarte ofertant pentru mass-media în căutare de teme cu caracter senzaţionalist. Însă, prin prisma gravităţii aspectelor semnalate de Corpul de Control, este de la sine înţeles că subiectul ar trebui să fie tratat in extenso de presă. Fiindcă, nu-i aşa, ce poate fi mai senzaţional pentru mass-media decât o afacere în care preşedintele şi familia lui abuzează de pârghiile de putere pentru a-şi însuşi diferite avantaje, într-un dispreţ total faţă de legile în vigoare şi mai ales faţă de cetăţeni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 apr, 2014
cantautor
pentru ziaristul de Gataia
s-a fasait rau de tot...
nerguli penale,posibile,pana in 2009...
Baseasca l-a luat in 2012-2013...
adio...
"În documentul publicat de Guvern se mai arată că, după reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, în anul 2009 aceste suprafeţe au fost cumpărate de societatea Berfige SRL, condusă de italianul Bertola Fioravante, prin încheierea a opt contracte de vânzare-cumpărare. Prin aceste contracte, firma a achiziţionat un număr de 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana, în suprafaţă totală de 290,41 hectare. Suma plătită a fost de 3,43 milioane de lei. Ulterior, în septembrie 2013, firma condusă de cetăţeanul italian a vândut întreaga suprafaţă unei persoane fizice, pe care însă inspectorii nu o nominalizează ca atare. Este vorba despre Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, care a făcut achiziţia pentru suma de 5,84 milioane de lei, bani obţinuţi dintr-un credit CEC Bank. Deci toate tranzacţiile de terenuri din care a rezultat suprafaţa compactă cumpărată de fiica preşedintelui Traian Băsescu s-au încheiat în 2009, cu patru ani înainte ca Ioana Băsescu să ajungă „moşieră“ la Nana"

Citeste mai mult: adev.ro/n3q464

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ