Soluțiile politice realiste în criza francului elvețian

| 23 ian, 12:38

Dintre toate propunerile vehiculate în spațiul public, cea mai realistă este cea a guvernului, denumită de presă „electorata”.

Eliminarea nivelului fix la care se tranzacționa francul elvețian, de către Banca Națională a Elveției, a făcut ca această valută să se aprecieze cu aproximativ 30% și să le dea peste cap planurile celor care și-au făcut credite în moneda considerată a fi exotică. În urma unei decizii luate din considerente economice, câteva milioane de elvețieni se bucură deoarece, în raport cu alte monede, sunt cu 30% mai bogați, motiv pentru care au făcut coadă la granițele cu statele vecine, câteva zeci sau sute de persoane care au jucat la bursă au devenit milionari sau miliardari, iar aproximativ 75.000 de români se văd în poziția de a nu-și mai putea plăti ratele.

Citeşte şi: Andreea Paul: "Electorata" nu poate funcționa ca soluție la creșterea ratelor la creditele în franci

Înainte de a discuta despre soluții pentru această problemă, să analizăm puțin ce a cauzat-o și profilul celor care se confruntă cu ea. Marea majoritate a celor care au luat credite în CHF, în ciuda apelurilor nenumărate ale lui Mugur Isărescu, ca orice credit să fie făcut în moneda în care persoana respectivă își primește veniturile, au făcut acest lucru pentru a-și achiziționa o locuință. Când au făcut asta? Prin 2005-2008, în plin boom imobiliar, ceea ce înseamnă că au plătit un preț supraevaluat. Nu cred că sunt mulți cei care au apelat la soluția CHF din proprie inițiativă, ci pentru că pur și simplu nu se încadrau în condițiile cerute de bănci pentru a primi suma pe care o voiau în altă monedă. Altfel spus, mulți din acești 75.000 de români au riscat și s-au întins mai mult decât le permite plapuma.

De ce? În opinia mea, dintr-o prostie, pentru a avea o locuință care abia peste 25-30 de ani va fi a lor și pe care până atunci o vor plăti cel puțin dublu. Revenind însă la profilul celor aflați în necaz, având în vedere că vorbim de persoane care și-au permis o rată de peste 1.000 de lei lunar, înseamnă că au și veniturile cu care să o susțină, deci peste 2.500 de lei.

Potrivit analizelor sociologice realizate în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și după, cele mai multe persoane cu venit mediu sau mare s-au declarat a fi „de dreapta”. De asemenea, în timpul campaniei electorale, era „la modă” să fii împotriva asistaților sociali și împotriva PSD. Acum ce fac aceste persoane? Solicită intervenția statului, vor ca Guvernul să le plătească dacă se poate creditele. Practic, se declară de dreapta, dar vor soluții de stânga, sunt împotriva celor asistați social, dar vor să scape de probleme prin contribuția noastră, a tuturor. Nu spun că e cazul tuturor celor 75.000 de persoane aflate în această situație, dar sigur câteva mii se regăsesc în această descriere.

Citeşte şi: Darius Vâlcov, după discuțiile cu Mugur Isărescu: Rata va scădea mult în primii doi ani

Desigur, pentru că există cerere, au apărut politicieni în spațiul public care au propus fel și fel de măsuri nerealiste. Evident, cei mai mulți sunt de dreapta, adică fix cei care ar trebui să militeze pentru o intervenție cât mai mică a statului în economie. Dintre toate propunerile vehiculate în spațiul public, cea mai realistă este cea a guvernului, denumită de presă „electorata”. Practic, potrivit ministrului Darius Vâlcov, programul ar urma să fie extins și pentru persoanele cu un venit de până în 3.000 de lei. De ce este această soluție realistă? Pentru că ea se adresează tuturor celor care au credite, nu doar celor care le au în CHF, așadar nu există discriminare între consumatori. Mai mult, există deja calcule bugetare făcute, iar măsura a fost agreată și cu reprezentanții băncilor. Așadar, de la 1 martie, persoanele care nu mai pot plăti creditele - și au venituri de până în 3.000 de lei - pot beneficia de o re-eșalonare a ratelor timp de 2 ani, față de pragul de 2.200 de lei aplicat până acum.

Nu este o soluție perfectă, dar este mai bună decât plata integrală a creditelor celor cu probleme sau impunerea unui curs de schimb mai mic, în mod artificial, ceea ce ar reprezenta o ingerință gravă din partea Guvernului în viața economică.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 ian, 08:51
Adam
Oferte de lucru pentru toti! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
24 ian, 00:04
Liviu
Criya francului elvetian
14 milioane de dosare la instante perioada 2005-2011. ESTE O PROBLEMA NU?
23 ian, 23:55
Liviu
Criya francului elvetian
Este un contract intre imprumutat si cel care imprumuta DAR EL STATUL ,,care stat,,? AVEA OBLIGATIA sa vada comisioanele , clauzele abuzive, dobânzile majorate în exces, costurile netransparente si al căror nivel s a modificat unilateral. din contractele de credit pe care rominii le cistiga acum la judecatorie datorita lui Piperea si Coltuc. Eu in urma cu 15 ani cind am facut contracte cu citeva sute de consumatori pentru prestarea unor servicii le am modificat in 3 zile deoarece OJPC a spus ca au clauze abuzive. DAR IN ROMINICA FUNCTIONEAZA INCA OCAUA MARE SI OCAUA MICA. Cea mica pentru BOBOR. STATUL trebuie sa plateasca pentru actiunile si mai ales inactiunile lui. Si va platii. De asta injecteaza BCE trilioane de euro.
23 ian, 15:46
cantautor
ai reaparut ....deci
cainele nu paraseste macelaria...lui Ghita
cea mai buna solutie tot a guvernului deci?
adica a lui Ponta?
adica dai in continuare limbi...
lasa domnule piata libera,nu o mai reglementati voi,dupa mintea voastra..este un contract intre imprumutat si cel care imprumuta
punct
e treaba lor,o rezolva ei
nu pe banii contribuabilului
minte de pesedei retarzi
24 ian, 16:26
ina
comision de risk
draga domnule, dv stiti ce inseamna aceste imprumuturi pt banci:mana cereasca, da dupa ce au prins clientii de oute, nu le mai dau drumul....si o sa va spun de ce: eu am achitat in doua transe in avans sume maricele si cu efort deossebit , banca a primit banii mei ,dar din acesti sbani nu s-a scazut nici dobinda bancii si nici acel comision de risk , comision care a fost transformat in comision de administrare, desi legea interzice acest lucru. Suma care o mai am de platit este acum jumatate din valoarea apartamentului cu care am garantat....si atunci spune-ti-mi riscul este al bancii sau al nostru? Asa ca daca nu treceti prin aceasta situatie nu mai vorbiti, nu vrem pomana nimanui, vrem doar ca bancile sa renunte la acele comisioane si abuzive....si mai e ceva, din banii achitati in avans te mai si penalizeaza....cu 1-2 %. Cred ca suntem tara unicat. Daca nu sunteti in situatie si nu puteti spune o vorba buna pt cineva, mai bine taceti, iar daca sunteti reprezentantul unei banci sau unui partid cu atit mai mult, nimeni nu vrea banii dv. personali. Sa fim sanatosi!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ