Un scenariu de coşmar pentru Crin - Klaus Johannis contracandidat

| 18 dec, 2013

Prezent la un post de televiziune, fostul ministru de interne Ioan Rus a declarat că este posibil ca primarul Sibiului, Klaus Johannis să facă o mişcare de putere la desemnarea candidatului PNL pentru prezidenţiale şi să intre în conflict direct cu Crin Antonescu.

Plauzibilitatea declaraţiei este destul de evidentă chiar dacă în prezent semnele unui eventual conflict în interiorul PNL sunt foarte puţin vizibile. Mai mult, majoritatea celor care analizează scena politică de astăzi se grăbesc să lanseze ipoteza că atunci când Crin Antonescu va fi contrat, lucru care se va petrece mai devreme sau mai târziu, Tăriceanu va fi cel care o va face.

Când ne întrebăm însă dacă Antonescu are de ce să se teamă, răspunsul este da. Perspectivele politice ale lui Klaus Johannis sunt mult mai luminoase decât ale liderului actual al PNL. Johannis şi-a dovedit performanţa administrativă timp de trei mandate la conducerea unui oraş bine gospodărit, în timp de Antonescu a dormit în Parlament din anii 90. Johannis a fost nominalizat pentru funcţia de premier în timp ce Antonescu nu a reuşit nici măcar un tur 2 în 2009, la prezidenţiale. Nu în ultimul rând, Johannis beneficiază de o cotă de încredere sănătoasă în timp ce Antonescu tocmai ce este depăşit de Băsescu în sondaje, la acelaşi capitol.

Toate acestea ar trebui să-i dea preşedintelui PNL serios de gândit la perspectivele unei posibile lupte interne începând in vară. Calculele politice arată în felul următor: Johannis nu poate aspira decât la două funcţii, de premier sau de preşedinte. Cum cea de premier este departe de posibilităţile PNL-ului în viitorul apropiat şi îndepărtat, primarului Sibiului nu-i rămâne decât o opţiune clară de promovare politică. Antonescu i-a oferit în avans funcţia de preşedinte al PNL, dar putem postula că Johannis are ambiţii mai mari decât să conducă un partid băgat în pământ de actualul său lider.

Crin Antonescu continuă să adâncească un conflict politic cu Victor Ponta şi asta îl slăbeşte chiar mai mult. Din postura de singur candidat nominalizat de USL la preşedinţie, Antonescu scade în sondaje cu viteza unui bob pe o pârtie de gheaţă bine şlefuită. O apariţie a unui candidat surpriză din partea PNL ar revitaliza partidul şi ar readuce o încredere pe care mulţi din membri activului PNL au pierdut-o de când Antonescu este la butoane.

Pe ce ne bazăm când spunem că Antonescu pică? Simplu, pe sondaje. CSCI publică un studiu realizat în perioada 11-13 decembrie, pe un eşantion de peste 1.000 de subiecţi, deci cu relevanţă sociologică. Rezultatele studiului sunt neaşteptat de proaste pentru liderul PNL. Antonescu scade la 23% la capitolul încredere politică şi este depăşit chiar de preşedintele în funcţie Traian Băsescu, care obţine 25% la acelaşi capitol. Mai grav este însă faptul că 70% din cei intervievaţi spun că Antonescu nu mai are şanse să ajungă preşedintele României, asta şi din cauza relaţiei pe care o perpetuează în interiorul USL.

PNL va avea şansa să pună un candidat susţinut la prezidenţiale, un candidat care poate beneficia de sprijinul întregului USL, dacă ştie cum să-şi gestioneze atuurile. Acest candidat poate fi foarte bine Klaus Johannis. Încrederea de care acesta se bucură, reputaţia ireproşabilă pe care o are, dar şi statutul de nou venit în PNL îi oferă toate premisele să încerce să-l scoată pe Antonescu din cursa pentru Cotroceni. Gândiţi-vă, dumneavoastră pe cine aţi susţine? Pe Crin Antonescu, un parlamentar de carieră care nu a scos o lege memorabilă în viaţa lui? Sau pe Klaus Johannis, un primar cu o reputaţie foarte bună, care câştigă mandatele cu peste 70% din voturile exprimate pentru că a dezvoltat oraşul pe care a fost ales să-l gestioneze din 2001 şi până astăzi?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

8 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 dec, 2013
pensionar
Toti sunt la fel, ba tineri sunt mai rai cu idei radicale de genocid al pensionarilor ca liberalul nicolaescu.Fara inpozit progresiv, si inpozitarea furturilor de 24 ani, averi colosale fara munca ramane sa se scape de milioane de pensionari.Problema de unde vor fura deturna bani, daca noi murim???????ca occidentul e bun pana cand au averi si bani furati.
10 ian, 2014
viitor pensionar
sa vorbim despre reguli
Nene, inainte de p şi b se scrie m, deci impozit.
Apoi, sistemul idiot cu ajutoare sociale si incurajarea nemuncii cu tot felul de plăţi ..... sunt total descurajante pentru cei ce muncesc cu adevărat.....
19 dec, 2013
Un sibian NERVOS 13
Aiurea!
Am sperat ca Antonescu, Ponta si toti astia mai tineri vor fi ceva mai corecti! Aiurea si acum vrea sa vina sasul DICTATOR ca sa ce? MUIE!
Lasa ca vine vremea votului! O sa va dam jigodiilor exact ce ati dat CFR-istilor MUIE!
19 dec, 2013
maria
prezidentiale
DACA Antonescu scoate PNL-ul de la guvernare poate pleca acasa ! pnl-ISTII AR TREBUI SA SE GINDEASCA LA UN ALT PREZIDENTIAL !
19 dec, 2013
Serban
Antonescu va fi inlocuit de la conducwerea PNL dupa alegerile europarlamentare din primavara anului viitor cand PNL va obtine rezultate dezastuoase. Acest lucru este clar , neclar este cine-i va lua locul.
18 dec, 2013
andada
....super
ar fi prea fain sa fie asa,o sa putem scapa de ....escu si poate omul asta cu singe de neamt o sa poata face ceva cu ROMANII ,alesii astia fara de lege, am avea un presedinte in primul rand frumos, apoi destept,harnic,credibil,serios,ce mai??????????? multe calitati pe care crinul nu le are,floarea da dar omul crin nu ,succes neamtule si sa ti dea DUMNEZEU gindul cel bun sa poti scoate tara asta din gaura in care o tirasc cei pe care i am ales.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ