UPDATE CSM îi solicită procurorului general să verifice patru dosare ale lui Bercea Mondial

| 26 aug, 2014

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îi solicită procurorului general al României să verifice patru dosare ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale, existând posibilitatea 'să se fi greşit', a declarat marţi vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu.


'S-a solicitat procurorului general ca, în raport de competenţele pe care le are (....), să verifice câteva cauze (...) unde am apreciat că există posibilitatea ca într-un fel sau altul să se fi greşit sau într-un fel sau altul să se fi încălcat anumite norme de procedură de către procurorii care au dispus soluţiile respective. Este vorba evident de soluţii de neîncepere a urmării penale (NUP)', a afirmat procurorul Muscalu.

Astfel, ar putea fi redeschise patru dosare, care vizează soluţii din 2008, 2010 şi 2011. Unul dintre acestea provine de la Biroul Teritorial Olt al DIICOT iar celelalte, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

Gheorghe Muscalu a arătat că pentru dosarul de la Biroul Teritorial Olt al DIICOT, constituit în urma unei sesizări a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), soluţia dată de procuror a fost NUP cu motivaţia că într-un alt dosar, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, făcut tot la sesizarea ONPCSB, s-a dat tot NUP. Muscalu a explicat că sunt asemănări între cauze, dar firmele implicate sunt diferite.

'Din analiza datelor realizate de inspecţie şi din ceea ce am analizat şi noi (...), era vorba de alte societăţi comerciale, de alte conturi. Şi atunci noi am apreciat că procurorul nu s-a aplecat îndeajuns să analizeze tranzacţiile respective şi să dispună o soluţie legală şi temeinică, indiferent care a fost aceea. Într-o altă situaţie, într-un dosar al Biroului Teritorial Olt al DIICOT, am apreciat că ar fi necesar ca procurorul general să reanalizeze şi acea soluţie, întrucât există posibilitatea ca NUP dispusă în cauză de procuror să nu fi avut în vedere toate actele de verificare care a fi trebuit să fie realizate în cursul urmăririi penale', a completat vicepreşedintele CSM.

O altă cauză referitoare la Bercea Mondial vizează infracţiunea de corupţie, a mai arătat Muscalu, în legătură cu modul în care a obţinut permisul de conducere în anii '90, în condiţiile în care nu ştie să scrie şi să citească.

'Este vorba de o faptă foarte veche de la începutul anilor '90 iar sesizarea a rezultat dintr-o altă constatare, în sensul că deţine permis de conducere, dar nu ştie să scrie sau să citească. Nu ştiu care va fi şansa în această cauză', a mai adăugat Muscalu.

Conform vicepreşedintelui CSM, raportul Inspecţiei Judiciare cu privire la dosarele penale pe numele lui Bercea Mondial scoate în evidenţă faptul că în cea mai mare parte procurorii au respectat normele de procedură şi că aceste cauze au fost soluţionate într-o perioadă de până la un an de la sesizarea lor.

'În total au fost verificate 28 de dosare. (...) Au fost situaţii în care, datorită complexităţii cauzelor, dosarele au fost soluţionate - de exemplu la DIICOT - ST Craiova, într-un termen de trei ani -, dar asta ca urmare a măsurilor dispuse de procurori, respectiv utilizarea tehnicilor speciale de investigare. Raportul IJ concluzionează pe termene de soluţionare că acestea au fost respectate de procurori, ceea ce înseamnă că şi conducerile parchetelor şi structurilor specializate s-au implicat în soluţionarea cu celeritate a cauzelor respective. De asemenea, noi am cerut şi verificarea modului în care au fost valorificate informaţiile primite de la structurile specializate şi vă pot spune că în majoritatea cauzelor au fost valorificate şi au fost primite informatii de la structurile specializate', a menţionat reprezentantul CSM.

Gheorghe Muscalu a subliniat că nu a fost vorba de 100 de dosare, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, şi că probabil această cifră viza dosarele în care era implicată toată familia lui Bercea Mondial.

Secţia de procurori şi-a însuşit cu unanimitate de voturi raportul Inspecţiei Judiciare care a vizat 'verificarea respectării normelor de procedură în efectuarea urmăririi penale sau a supravegherii cercetărilor penale în cauzele privindu-l pe Sandu Anghel, înregistrate şi soluţionate în perioada 2006 - la zi, inclusiv din perspectiva respectării termenelor rezonabile, precum şi efectuarea unei analize a modalităţilor de sesizare în aceste cauze'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ