DAN ŞOVA, arestat la DOMICILIU. Ce declară avocatul senatorului

| 03 dec, 09:05

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova a fost judecată vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dan Şova a fost plasat în arest la domiciliu. Sentinţa nu este definitivă.

UPDATE 14.21 Senatorul Dan Şova a primit arest la domiciliu, anunţă RomâniaTV.

Avocatul lui Dan Şova, Veronel Rădulescu, a declarat că va ataca decizia instanţei.

"Instanţa a dispus măsura arestului la domiciliu pt 30 de zile, am formulat şi noi contestaţie împotriva deciziei, dar şi parchetul a formulat. (...) Noi am solicitat respingerea oricărei propuneri de măsuri preventive împotriva lui Şova, dar dorim o măsură mai blândă. Consider că decizia reprezintă de fapt îndoiala pe care a avut-o instanţa că probele puse la dosar pot crea acea suspiciune rezonabilă", a declarat avocatul.

El a comentat pe scurt şi informaţiile apărute pe surse, potrivit cărora Dan Şova devenea imperativ cu directorul de la CET Govora când era vorba de semnarea congtractelor de asistenţă juridică, pentru care a fost trimis în judecată.

"Nu ştiu aceste detalii (despre faptul că Dan Şova ar fi ţipat la directorul CET Govora - n.r.), nu are rost să discutăm, dar majoritatea mărturiilor sunt indirecte, "am auzit că..."", a mai arătat avocatul Rădulescu.

Citeşte şi: Dan Şova "a urlat" la directorul CET Govora pentru a încheia contracte de avocatură (Referat)

UPDATE 14.00 Detalii din referatul de arestare în cazul Șova. Senatorul miruit și cu lacrimi în ochi era un adevărat leu când venea vorba de bani.

Potrivit România TV, procurorii spun că Şova a urlat la directorul CET Govora care nu voia să semneze contractul de asistenţă juridică. În plus, Dan Şova a făcut presiuni la preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Potrivit unor surse judiciare, din referatul de arestare reiese că directorul CET Govora, Mihai Bălan, ar fi refuzat încheierea contractului de asistenţă juridică, motiv pentru care Dan Șova a devenit nervos. În document se arată că Şova "a urlat efectiv atunci când i s-a refuzat încheierea contractelor".

Procurorii mai susţin că senatorul a intervenit şi pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea pentru a-l determina pe Bălan să încheie contractul de asistenţă juridică cu casa de avocatură.

În momentele în care CET Govora era în imposibilitate de plată, Șova suna personal și se interesa când intră tranșele de bani, mai spun sursele citate. În august 2014, când Şova a fost pus sub urmărire penală într-un alt dosar, ultima plată nu a mai fost efectuată. Conform procurorilor, şpaga era folosită de Şova pentru a plăti datoriile către un deputat, ca urmare a unei tranzacții imobiliare.

Acesta era dator la deputatul Cristian Rizea de la care cumpărase o casă cu 200.000 de euro.


UPDATE 09.00 Senatorul Dan Șova a fost adus vineri dimineață la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde se va judeca cererea DNA privind arestarea preventivă pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de trafic de influență în legătură cu un contract de asistență juridică de la CET Govora.


UPDATE  20:20 Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca vineri cererea DNA privind arestarea preventivă a senatorului Dan Șova, acuzat de trafic de influență în legătură cu un contract de asistență juridică de la CET Govora.

Inițial, DNA a cerut ca Instanța supremă să judece joi cererea sa, însă judecătorii au stabilit ca procesul să aibă loc vineri, începând cu ora 9,30.

În consecință, Dan Șova va petrece noaptea de joi spre vineri în arestul Poliției Capitalei, după ce a fost reținut de procurori pentru 24 de ore.

UPDATE 16.40 DNA anunţă într-un comunicat măsura reţinerii lui Dan Şova în dosarul CET Govora, anunţând că va fi prezentat în faţa instanţei, cu cerere de arestare.

COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 decembrie 2015, a inculpatului ȘOVA DAN-COMAN, senator, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Măsura preventivă a fost dispusă de procurori, având în vedere că, raportat la calitatea de senator a celui menționat, a fost îndeplinită condiția prevăzută în Constituția României, în sensul în care plenul Senatului a încuviințat cererea de reținere și arestare preventivă în legătură cu infracțiunea reținută în sarcina inculpatului Șova Dan-Coman.

În ordonanța de reținere se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2011 - iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. (detalii în comunicatul nr. 1822 din 19 noiembrie 2015).

Inculpatului Șova Dan-Coman i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Acesta va fi prezentat, la data de 3 decembrie 2015, la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citeşte şi: DNA a deschis al treilea dosar pentru DAN ŞOVA. Câţi bani a încasat Şova de la companiile de energie

UPDATE 16.21 Senatorul Dan Şova a fost reţinut de procurorii DNA, anunţă RomâniaTV. El a fost scos încătuşat de la DNa şi urcat în maşină pentru a fi dus la arest.

 

UPDATE  15.18 Senatorul Dan Şova a ajuns la DNA.

 

UPDATE 12.02 Senatul a încuviințat reținerea și arestarea preventivă a senatorului social-democrat Dan Șova, aprobând solicitarea ministrului Justiției cu 95 de voturi 'pentru' și 30 de voturi 'împotrivă'.

"Procedând la numărarea voturilor exprimate de către senatori, prin vot secret cu bile, în conformitate cu art. 135 și 136 din Regulamentul Senatului, (...) Comisia de numărare a voturilor a constatat următoarele: numărul total al senatorilor — 165; număr total de voturi exprimate — 127, din care voturi 'pentru' — 95, iar voturi contra — 30 și voturi anulate — două. Ca urmare a faptului că, în urma votului exprimat, a fost întrunit votul majorității senatorilor prezenți, (...) Senatul încuviințează reținerea și arestarea preventivă a dlui senator Șova Dan", a anunțat, de la Tribuna Senatului, senatorul Laurențiu Coca, citat de Agerpres.

Președintele de ședință, Ioan Chelaru, a precizat că Hotărârea Senatului de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova va fi transmisă ministrului Justiției.

 

UPDATE 11:24 Vochiţoiu: Toţi senatorii UNPR vor vota în favoarea cererii ministrului Justiţiei în cazul Şova

Senatorul Haralambie Vochiţoiu a anunţat că senatorii UNPR vor vota în favoarea cererii Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului PSD Dan Şova.

"Vreau să fac anunţul că toţi senatorii UNPR, membri în grupul PSD-UNPR, vor vota în favoarea cererii ministrului Justiţiei, însoţită de solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ", a precizat acesta în şedinţa plenului Senatului de joi.

 

UPDATE 11: 15 Dan Şova: Din cele 3.000 de file ale dosarului, doar 60 se referă la mine

Senatorul PSD Dan Şova a susţinut joi, în şedinţa de plen în care urmează să se voteze asupra cererii Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării sale preventive, că din cele 3.000 de file ale dosarului doar 60 sunt cu referire directă la el, iar acestea nu conţin probe, ci denunţul şi ordonanţele procurorului.

Şova i-a îndemnat, în luarea sa de cuvânt, pe senatori să voteze conform propriei conştiinţe, în acord cu Constituţia şi "după cum scrie în Regulament". 

"Mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a treia oară anul acesta la un vot de ridicare a imunităţii. Cred că încep să mă apropii de recorduri nedorite. Pentru că sunt în situaţia aceasta, simt nevoia nu să vă solicit ceva, ci să vă aduc la cunoştinţă câteva date. S-a prezentat în faţa dumneavoastră un dosar de 3.000 de file care se referă la două infracţiuni - la un abuz în serviciu şi la un trafic de influenţă. Din cele 3.000 de file, referitoare la mine sunt 60 de pagini. Cele 60 de pagini nu sunt de probe, sunt un denunţ şi ordonanţele procurorului. Îmi asum ce spun. În dosar, şi dosarul este la Comisia juridică, în afară de denunţ, nu există niciun fel de probe. Există un denunţ, atât", a declarat Şova.

 

UPDATE  10:20 Şedinţa plenului Senatului în care se dezbate şi votează cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova a început.

Acesta a sosit la Senat cu aproximativ jumătate de oră înainte de şedinţa de plen.

 

Cererea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a social-democratului Dan Şova va fi supusă joi votului plenului Senatului, transmite Agerpres.

Comisia juridică a Senatului a dat, în 24 noiembrie, un aviz favorabil cererii Justiţiei în cazul senatorului PSD Dan Şova.

După ce şi-a studiat dosarul de şapte volume (aproximativ 3.000 de pagini) timp de aproape patru ore, Dan Şova le-a spus senatorilor jurişti, la audiere, că este nevinovat.

Reprezentanţii PSD şi PNL au anunţat că vor vota în plen pentru ridicarea imunităţii lui Şova, în timp ce copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a spus că le recomandă senatorilor din grupul formaţiunii sale să voteze împotriva cererii DNA.

"ALDE, ca partid liberal, consideră oportună arestarea preventivă în cazul infracţiunilor săvârşite cu violenţă, în cazuri de flagrant şi atunci când persoana urmărită penal ar putea îngreuna aflarea adevărului. În cazul senatorului Dan Şova nu există fapte comise cu violenţă. Statutul juridic pe care-l are în prezent senatorul Şova permite anchetatorilor să urmărească întreaga sa activitate şi, ca urmare, el nu poate influenţa negativ mersul anchetei", a arătat miercuri Tăriceanu.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 dec, 14:25
alina
Vrei un venit suplimentar?sellectam colaboratori pentru publicare anunturi.Poti castiga lucrand de acasa part-time.Oferim curs de instruire. Cei interesati ma pot contacta la adresa de e-mail : [email protected]
03 dec, 11:39
Ciprian Stan
senatorul jurist,pitic,doctor,asistent,istoric,prieten al contractelor,prieten al lui Ponta,revine printre oameni...coboara din Olimp
Sova,bine-ai venit....
03 dec, 12:08
Palada Pufulet
deci..........si piticii plang cateodata
sunt curios,baschetbalistii amatori...la fel?
03 dec, 10:28
Ion
Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar!
Castiguri din prima luna, prin colaborare part-time sau full-time! 100-285 de euro lunar! Oferta este noua si foarte profitabila pentru colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), chiar din prima luna, colaborand cu noi intr-o activitate simpla si placuta. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ