CONGRESUL PSD: Dragnea, validat în funcţia de preşedinte. Zgonea, ales secundul lui Dragnea

| 17 oct, 14:50

Social-democrații au validat în cadrul Congresului extraordinar, instalarea lui Liviu Dragnea la şefia PSD. Totodată, au fost aleşi social-democraţii care intră în echipa lui Dragnea: preşedintele executiv şi cei 14 vicepreşedinţi. Prin votul dat de Congres, Valeriu Zgonea a fost desemnat secundul lui Dragnea, acesta învingându-l pe contracandidatul său, Constantin Niţă. Pentru cele 14 vicepreşedinţi s-au înscris în cursă 21 de candidaţi.

Peste 4000 de delegaţi social-democraţi din toată ţara au venit duminică, în Bucureşti, pentru a îşi alege conducerea centrala şi pentru a-şi valida preşedintele ales duminica trecută. Congresul Extrordinar al PSD a avut loc la Sala Palatului.

UPDATE 18.15 Valeriu Zgonea a fost ales preşedinte executiv al PSD, cu aproximativ 70% dintre voturi. Zgonea a fost primit 2600 de voturi, învingându-l astfel pe contracandidatul său, Constantin Niţă, care a obţinut doar circa 1100 de voturi, potrivit unor surse social-democrate.

Zgonea a obţinut acest rezultat, fiind susţinut public de Liviu Dragnea şi, la intrarea în competiţie, de 40 dintre filialele PSD. Constantin Niţă a mai candidat şi pentru un post de vicepreşedinte, având şanse să obţină votul delegaţilor, având în vedere că, potrivit unor surse social-democrate, Niţă a primit sprijin din partea conducerii centrale a PSD. La Congres au fost prezenţi 4030 de delegaţi, din totalul de 4500.

Comisia de numărare a voturilor a finalizat centralizarea rezultatelor pentru funcţia de preşedinte executiv, urmând să înceapă numărarea voturilor pentru funcţiile de vicepreşedinte.

UPDATE 17.30 Procesul de votare s-a încheiat. Se numără voturile.

UPDATE 12.24: Liviu Dragnea a fost validat președinte al social-democraților la Congresul extraordinar al PSD de duminică. Dragnea a fost declarat președinte al PSD cu unanimitate de voturi. Potrivit rezoluției citite de Florin Iordache, Dragnea a obținut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecută, 442.650 de voturi "pentru" dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid.

UPDATE 12.15
Preşedintele PSD a luat cuvântul la Congresul PSD.

"Vreau sa ii multumesc lui Victor Ponta. Victor, aproape toate deciziile le-am luat impreuna si cele bune, si cele rele, si nu am cum sa uit o seara de februarie 2010, in care impreuna am stabilit si ne-am asumat niste obiective. Mare parte dintre ele au fost realizate. Am construit cel mai de succes proiect politic al Romaniei. Am dus PSD la guvernare. Noi stim sa depunem o motiune de cenzură. Am reusit sa facem mult bine pentru romani. Dar, Victor, stii ca sunt unele obiective pe care nu le-am dus la capat, deocamdata. Eu vreau sa merg mai departe si vreau sa fii langa mine, asa cum eu am fost langa tine. Iti multumesc pentru modul in care conduci Guvernul Romaniei", a declarat Liviu Dragnea.

UPDATE 11.30 Victor Ponta a luat cuvântul la Congresul PSD. Toată sala s-a ridicat în picioare și a fost aplaudat intens.

"Va multumesc realmente! A fost cea mai mare onoare si mandrie sa fiu presedintele PSD si sa fiu alaturi de dvs, va multumesc din inima! In 2000, trebuie sa ne aducem aminte ca eram un partid infrant, dezamagit si era un Traian Basescu atotputernic. În 2015 lucrurile sunt diferite si impreuna am castiga multe batalii. Am obtinut cel mai mare numar de primari, presedinti de CJ, consilieri, senatori, deputati si sunt convins ca, in 2016, putem sa obtinem cel putin ceea am obtinut in 2012. Depinde de dvs si de cum Guvernul isi face datoria.

Citeşte şi: Victor Ponta a dezvăluit ce vrea să facă după ce îşi încheie mandatul de premier

Timp de cinci ani si jumatate, alaturi de mine a fost Liviu Dranea. Ii multumesc pentru un parteneriat loial. Toate deciziile bune si gresite le-am luat impreuna. Sunt alaturi de Liviu si de echipa de conducere.

Va rog sa lasati deoparte orice ne poate desparti, pentru ca numai impreuna putem castiga.

Vreau sa lemultumesc celor care in cinci ani si jumatate mi-au fost alaturi cand mi-a fost foarte greu: Ion Iliescu, Adrian Nastase, Ilie Sarbu, colegilor de la Gorj, care sper ca mi-au tinut un loc acolo si cu care nu am cunosct gustul infrangerii si nici nu o sa-l cunoastem.

De asemenea, multumesc celor care au tinut frontul in momente grele, Oprea, Tariceanu, Daniel Constantin. Au fost alaturi de noi la greu, sa-i tratam la fel la anul. Dupa 2016 , coalitia PSD-UNPR-ALDE este singura care poate asigura o guvernare buna pentru Romania.

Despre infrangeri: cea mai dureroasa a fost dupa referendumul din 2012. Am suferit mult, pentru ca am vazut ca un popor intreg a fost infrant. Atuncii unii din noi am pierdut o parte din credinta ca in democratie oamenii decid, nu institutiile. Vreau sa va rog, dupa experienta din 2012, sa va ganditi ca oamenii sunt importanti, nu institutiile", a declarat Victor Ponta la deschiderea Congresului PSD.

UPDATE 10.30: "(Candidaților la funcțiile din Biroul permanent — n.r.) le doresc să nu iasă vicepreședinți aleși de bilețele. Nu aș vrea să mai văd bilețele prin sală. Le-am tot transmis asta și sper să înțeleagă că aceste funcții îi vor face să aibă șansa să muncească mai mult decât alți colegi și trebuie să fie pregătiți de muncă, începând de mâine (luni — n.r.), de la ora 11,00", a spus Dragnea, duminică, înainte de Congresul Extraordinar al PSD.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: De la viitorul președinte executiv am așteptările pe care le-a avut Victor Ponta de la mine

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

La congres delegații vor avea de ales între 15 candidați care vor concura pe 10 funcții de vicepreședinte alocate bărbaților și între cele șase femei care și-au depus candidatura pe cele patru locuri de vicepreședinte alocate organizației de femei a partidului.

Cei 15 candidați sunt: Andrei Dolineaschi, Mihai Tudose, Victor Negrescu, Georgian Pop, Mihai Fifor, Gabriel Vlase, Ioan Vulpescu, Gheorghe Șimon, Mihai Chirică, Viorel Ștefan, Nicolae Bănicioiu, Mihai Sturzu, Constantin Niță, Marian Cătălin Rădulescu, Marius Adrian Dobre. Vor candida pentru funcțiile rezervate femeilor Gabriela Firea, Doina Pană, Aurelia Fedorca, Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Crețu, Ecaterina Andronescu.

Citeşte şi:  Concurenţă de 1,5 pe-un loc de vicepreşedinte PSD. Liviu Dragnea a anunţat lista candidaţilor

Pentru funcția de președinte executiv s-au înscris în cursă președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și fostul ministru Constantin Niță. Actualul președinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, în mai multe rânduri, că îl va susține pe Zgonea pentru această funcție, relatează Agerpres.

În ceea ce privește modul în care se va desfășura scrutinul, Dragnea a precizat că la congresul de duminică vor exista buletine de vot separate, pe culori, pentru fiecare funcție.

Citeşte şi: Marian Oprișan, despre funcţia de vicepreşedinte PSD

Pe de altă parte, Dragnea anunța, vineri, că în cadrul Comitetului Național Executiv au fost efectuate o serie de modificări la statutul PSD care vor fi supuse validării Congresului.

"La statut au fost câteva modificări. Numărul de vicepreședinți este diferit de cel actual. Biroul Permanent Național este constituit din cei care sunt aleși în congres, respectiv președinte, președinte executiv, vicepreședinți, în schimb participă de drept la BPN cu drept de vot prim-ministrul, președintele Consiliului Național, președinții organizațiilor de tineret, femei, pensionari, secretarul general și secretari regionali", a afirmat Dragnea.

El a precizat că vor exista opt secretari regionali, ca și în prezent, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: Nu va fi remaniere guvernamentală

"Vor fi secretari regionali, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. Acum avem opt, vor fi opt. De asemenea, Consiliul Național va avea alte competențe. Nu va mai fi o structură așa cum este acum formată din aproximativ 1.200 de delegați care erau chemați o dată pe an să asculte niște discursuri și eventual să adopte niște rezoluții. Va deveni o structură de specialitate a partidului formată din toți parlamentarii partidului, președinții de Consilii județene sau vicepreședinți unde nu avem președinți, primarii de municipii, primarii de orașe și câte trei reprezentanți ai primarilor de comune din fiecare județ și vor avea în subordine departamentele de specialitate ale partidului", a explicat președintele PSD.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 oct, 18:44
mihail30
Simplu de utilizat !
Start rapid si usor! Bani la domiciliu! Cautam urgent colaboratori extrem de seriosi pentru lucru la domiciliu. Cerem cunostinte minime de navigare pe internet, calculator, cunostinte de operare cu documente word si pdf, timp liber de circa 2-3 ore pe zi. Oferim contract de comision si instruire pas cu pas, gratuita. Numai persoanele foarte serioase sunt rugate sa ceara detalii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ