10 motive pentru care ar trebui să renunţăm la pâine

| 10 ian, 2014

Estel cel mai folosit aliment de majoritatea românilor, însă mulţi nutriţionişti recomandă din ce în ce mai des reducerea sau chiar evitarea acestuia în alimentaţie.

1. Painea ingrasa. Sub orice forma, din orice tip de faina, fie alba sau integrala, consumul de paine adauga calorii goale, fara beneficii evidente in hranirea organismului. Presupusele “vitamine si minerale” din cereale pot fi obtinute din alimente mult mai dense micronutritiv: legume, seminte, nuci. Chiar si carne, peste sau oua, scrie getfit.ro.

2. Graul contine gliadina
, o glicoproteina (prolamina) similara opioizilor ce provoaca dependenta si creste apetitul pentru a manca nu doar mai multa paine, ci si alti carbohidrati. Graul din alimentatia moderna contine chiar mai multe prolamine deoarece acestea ajuta la cresterea aluatului si painii si sunt considerate mai utile in panificatie. In multe produse este adaugat separat gluten.

3. Graul are un indice glicemic (IG) ridicat, crescand riscul de diabet. Diabeticii ar trebui sa evite toate produsele din grau. Diabetul este indus si prin mecanisme hormonale si imunitare activate de grau. Provoaca foame si vei manca mai mult fara sa iti dai seama.

4. Graul contine lectine – mecanisme de autoaparare ale plantei impotriva daunatorilor, care impiedica digestia completa si produc daune importante la nivelul sistemului digestiv. Citeste si articolul Lectinele, imunitatea si calul troian.

5. Aglutinina din germenul de grau este cea mai periculoasa dintre lectine. Favorizeaza aparitia bolilor autoimune  (Lupus, scleroza multipla, tiroida autoimuna, Chron, vitiligo, psoriazis, etc.) prin atasarea de receptorii din lumenul intestinal si favorizarea trecerii in fluxul sangvin a lectinelor, a alimentelor nedigerate, a bacteriilor si a altor elemente care nu ar trebui sa treaca. Aglutinina din germenul de grau inhiba dezvoltarea timusului (imunitate, crestere) la sobolani.

6. Aglutinina din germenul de grau poate produce cardiotoxicitate, neurotoxicitate si inflamatie.

7. Impiedica buna digestie si asimilare a proteinelor din alimentatie prin inhibitorii de proteaze continuti. De unde si balonarile frecvente.

9. Consumul de grau poate agrava starile depresive si anxietatea prin alterarea productiei de serotonina. Da somnolenta contracarata de cei mai multi prin folosirea altui drog: cofeina.

10. Graul modern (si nu doar graul, ci majoritatea cerealelor) este foarte deosebit de graul de la inceputurile agriculturii. Daca omul nu era adaptat nici consumului de grau nemodificat, acum este cu atat mai putin adaptat consumului de grau modificat pentru a satisface nevoile din panificatie.

Care sunt celelalte multe motive pentru care ar fi bine să renunţăm la pâine.

Tag-uri: grâu, paine, pâine albă
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ