Cum deosebeşti pâinea neagră autentică de cea cu coloranţi

| 20 ian, 2014

Un ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) interzice producătorilor să mai folosească coloranţi sau E-uri în procesul de producere a pâinii negre.

De pe data de 15 ianuarie, un ordin al ANPC opreşte producătorii de pâine neagră să mai folosească E-uri sau coloranţi în reţetele lor. Astfel, cel puţin în teorie, brutarii vor fi nevoiţi să renunţe şi la caramel, una dintre substanţele cel mai des folosite pentru a da impresia de pâine neagră. „Decizia vine după ce inspectorii noştri au făcut mai multe controale tematice, propuse la nivel naţional, în cadrul cărora s-a constatat că se vând în mod frecvent sortimente de pâine denumite ca fiind pâine neagră, deşi acestea aveau în componenţă făină albă de grâu, la care se adăugau coloranţi alimentari, în special caramel“, spune Carmen Tudor, şefa Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi, potrivit adevărul.ro.

Specialiştii în domeniu spun că ordinul ANPC este bine-venit, pentru ca brutarii să nu mai vândă consumatorilor pâine din făină albă, colorată mai apoi. „Cei mai păcăliţi sunt tinerii, pentru că cei mai în vârstă cunosc pâinea neagră de pe vremuri, înainte să apară moda asta cu folosirea amelioratorilor, şi ştiu să facă diferenţa“, spune conferenţiarul universitar doctor Iuliana Banu, profesor în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi. Caramelul, cunoscut şi sub denumirea de E 150, se găseşte sub forma a patru aditivi: caramelul natural, caramelul sulfit de sodiu, caramelul sulfit de amoniu şi caramelul amoniacal.

Produse de panificaţie autentice Conferenţiarul universitar Iuliana Banu spune că românii ar trebui să ştie mai multe despre cum arată o pâine neagră veritabilă, pentru a nu fi totuşi păcăliţi, în ciuda ordinului ANPC, şi pentru a nu cumpăra produse cu chimicale: „Totul începe de la procesul de fabricaţie al pâinii negre sau graham, care pentru unii producători presupune folosirea de făină albă colorată cu diverşi aditivi. Consumatorii se pot însă feri de această pâine, dacă sunt atenţi la aspect. Astfel, pâinea neagră autentică nu va fi niciodată pufoasă, ci va avea un aspect compact şi o greutate pe măsură“.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 ian, 2014
Savin512
Painea neagra.
Din articol nu reiese exact ceea ce se vrea lamurit din titlu., deci:
Painea neagra se deosebeste de ce innegrita prin coloranti prin urmatoarele:
- nu este pufoasa, ci dimpotriva compacta si aspra la pipait.
- textura aspra a painii negre se simte mai ales la miezul feliei taiate
- acelasi volum de paine cantareste mai mult la painea naturala decat la cea falsificata.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ