Proteste şi în ţară. Mii de oameni au ieşit în stradă

| 06 noi, 23:54

Protestul celor peste 3.000 de gălăţeni care au mărşăluit, vineri seară, prin oraş scandând lozinci împotriva clasei politice a ajuns la final, după plecarea de la Catedrală manifestanţii întorcându-se la Prefectură şi apoi mergând la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde au aplaudat cadrele medicale. Proteste au loc şi în alte oraşe, precum Cluj, Iaşi, Ploieşti, Alba-Iulia şi altele.

Protestul celor 3.000 de gălăţeni a ajuns la final după un marş la Prefectură, Catedrală şi SJU

Manifestanţii din Galaţi s-au adunat pentru a treia seară consecutiv, în parcul din cartierul gălăţean "Ţiglina 1", de unde au plecat în marş către sediul Prefecturii Galaţi, după care au mers la monumentul eroilor Revoluţiei din 1989 şi la Catedrala Episcopală, unde au cântat imnul naţional, au scandat numele Valentinei, gălăţeanca moartă în incendiul din Colectiv, de vinerea trecută, şi au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor, au îngenuncheat şi au spus Tatăl Nostru.

De la Catedrala Episcopală, manifestanţii s-au întors la Prefectură, unde au huiduit şi au scandat: "Toate partidele/aceeaşi mizerie", "Libertate", "Jos corupţia", "România s-a trezit" şi "Bucureşti nu uita/Galaţiul e de partea ta", exprimându-se în aceeaşi manieră şi când au trecut prin faţa Primăriei şi prin faţa sediilor partidelor politice.

Pe timpul deplasării coloanei de manifestanţi, circulaţia rutieră pe strada Brăilei a fost blocată pe sensul de mers către Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Pentru scurt timp, manifestanţii au blocat şi una dintre principalele intersecţii din oraş, inelul de "Rocadă", după care au mers la Spitalul Judeţean, unde au ţinut din nou în mâini steagul tricolor de mari dimensiuni pe care l-au desfăşurat şi la Prefectură şi la Catedrala Arhiepiscopală, precum şi fotografii ale Valentinei Florea, tânăra din Galaţi care a murit în urma incendiului din Clubul Colectiv.

În faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă, manifestanţii au scandat: "Cinste lor" şi au aplaudat cadrele medicale de la spital, au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din clubul bucureştean, după care au scandat: "Colectiv", "Uniţi salvăm România", "Noi vrem spitale, nu vrem catedrale".

La Spitalul Judeţean de Urgenţă rămăseseră aproximativ o mie de manifestanţi, iar la ora transmiterii acestei ştiri au început să plece către casele lor.

Aproximativ 4.000 de persoane protestează în Piaţa Unirii din Iaşi

Aproximativ 4.000 de persoane protestează, vineri seară, în Piaţa Unirii din Iaşi, manifestanţii adunându-se iniţial în faţa Primăriei, de unde au pornit în marş către piaţa centrală a oraşului.

Acţiunea de protest a început la ora 19:00, în faţa Primăriei municipiului, unde s-au adunat iniţial câteva sute de persoane, în timp ce alţi protestatari s-au dus direct în Piaţa Unirii aşteptându-i pe ceilalţi participanţi la protest.

După ce au staţionat în faţa Primăriei municipiului Iaşi în jur de trei sferturi de oră, manifestanţii au pornit în marş către Piaţa Unirii, iar la ora 20:30 în piaţă se aflau aproximativ 4.000 de persoane.

Aceştia scandează: "Vrem schimbare, nu manipulare", "Vrem spitale, nu catedrale", "Bucureşti nu uita/Iaşiul e de partea ta" şi poartă pancarte pe care scrie: "18.300 de biserici, 425 de spitale", "Jos corupţia", "Vrem Guvern tehnocrat" şi "Corupţia ucide" şi "Jos Parlamentul".

Manifestanţii au aprins lumânări lângă statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situată în Piaţa Unirii, majoritatea fiind tineri - elevi şi studenţi.

În timpul manifestării, nu s-au înregistrat incidente, iar unii dintre participanţi au solicitat mulţimii să nu plece în marş pe străzile oraşului, ci să rămână grupaţi în Piaţa Unirii.

Dacă miercuri pe străzile municipiului Iaşi au mărşăluit peste 5.000 de persoane, joi numărul acestora a scăzut considerabil, ajungând la cel mult o mie de participanţi.

Numărul protestatarilor de la Cluj depăşeşte 2.000; oamenii au pornit în marş, iar traficul e blocat

Numărul persoanelor care participă la mitingul de la Cluj-Napoca a depăşit 2.000, oamenii pornind în marş din Piaţa Unirii spre cartierul Mănăştur, iar traficul rutier este blocat pe traseul marşului.

Participanţii s-au adunat în jurul orei 19.00, în Piaţa Unirii, după care au pornit în marş pe Bulevardul Eroilor spre Piaţa Avram Iancu, unde s-au oprit în faţa Catedralei Mitropolitane pentru scurt timp şi au decis să se îndrepte spre cartierul Mănăştur, cel mai mare din oraş.

Celor 800 de participanţi iniţiali, pe traseu li s-au alăturat tot mai mulţi tineri, astfel încât numărul protestatarilor a depăşit 2.000.

Pe traseul spre cartierul Mănăştur, traficul a fost blocat în Piaţa Avram Iancu şi Bulevardul ”21 Decembrie 2989”, unde coloana se află la ora transmiterii acestei ştiri.

Oamenii poartă cu ei bannere cu mesaje precum: ”Reset România”, ”Niciun guvern nu ne reprezintă. Fără autoritate. Fără ierarhie”, ”Viitorul are autor Colectiv”. De asemenea, ei au scandat şi la adresa partidelor politice "Toate partidele fură prin rotaţie”.

Din cartierul Mănăştur, manifestanţii se vor întoarce în Piaţa Unirii pe acelaşi traseu.

A patra zi de proteste la Ploieşti, un copil poartă o pancartă cu mesajul: "Next corruption victim"

Aproximativ 150 de tineri protestează pentru a patra seară consecutiv în parcul din centrul municipiului Ploieşti, scandând lozinci împotriva clasei politice, un copil de câţiva ani având atârnată de gât o pancartă pe care se poate citi: "Next corruption victim".

Tinerii poartă aceleaşi pancarte ca şi în zilele precedente, prin care cer "Spitale, nu biserici" şi le cer politicienilor să renunţe la putere şi scandează "Toate partidele aceeaşi mizerie", "Nu plecăm până nu plecaţi", "Noi de aici nu plecăm, nu plecăm acasă până nu vom câştiga libertatea noastră", "România ţara mea nu vă bateţi joc de ea".

Un bărbat a venit la protest cu cei doi copii ai săi cu vârste de doar câţiva ani, fiecare dintre ei având atârnate de gât pancarte pe care scrie "Next corruption victim" (Următoarea victimă a corupţiei) şi pe care este trecut numele formaţiei Goodbye to Gravity, cuvântul Gravity fiind tăiat, iar în locul său fiind trecut cuvântul "Corruption".

În zona protestului, sunt mobilizaţi la fel ca în serile trecute poliţişti şi jandarmi, dar şi un echipaj de pompieri şi o autospecială de intervenţie SMURD.

Pe monumentul dedicat eroilor Revoluţiei de la 1989 unde se adună în fiecare seară tinerii ploieşteni pentru a protesta a fost lipit un afiş prin care se anunţă un miting de amploare pentru duminică în memoria victimelor care şi-au pierdut viaţa în Clubul Colectiv din Bucureşti.

Peste o mie de suceveni au protestat şi vineri seară strigând: "Afară, afară cu corupţia din ţară!”

Peste o mie de suceveni au protestat şi vineri seară în faţa sediului Primăriei din municipiu cerând alegeri anticipate, guvern tehnocrat, o nouă Constituţie care să favorizeze "meritocraţia" şi o ţară liberă de corupţie.

Protestatarii, în majoritate tineri, au manifestat aproximativ o oră în faţa sediului Primăriei Suceava, după care au plecat în marş spre Palatul Administrativ din Suceava: strigând "Afară cu corupţia din ţară!” şi "Corupţia ucide!”.

Pe pancartele afişate, protestatarii cer alegeri anticipate, guvern format din tehnocraţi, 300 de parlamentari, dar şi o nouă Constituţie "pentru meritocraţie".

Unii tineri au aprins lumânări, în memoria victimelor din Club Colectiv, la altarul improvizat de la statuia Bucovina Înaripată” din Parcul steagurilor UE, aflat în zona centrală.

Un grup de tineri care a trecut pe lângă protestatari a comentat că asemenea acţiuni nu vor duce la nicio schimbare esenţială.

"Am îngheţat în iarna din 2012 la proteste şi uite unde am ajuns”, a spus unul dintre ei.

Sucevenii ar urma să continue protestele şi sâmbătă şi duminică seară, potrivit unor anunţuri de pe o reţea de socializare.

Şi în zilele precedente sute de persoane au protestat la Suceava cerând o nouă clasă politică, un Parlament cu 300 de membri şi guvern tehnocrat, iar ulterior au pornit într-un marş spre Palatul Administrativ.

Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat în Piaţa Universităţii din Capitală, animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestele au continuat miercuri şi joi, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.

600 de oameni au mărşăluit la Târgovişte

Peste 600 de persoane au mărşăluit prin tot oraşul scadând împotriva Guvernului, a clasei politice şi a Patriarhului Daniel. Cei în vârstă şi cei tineri s-au plâns deopotrivă că le-au plecat în străinătate copiii şi părinţii pentru un trai mai bun.   "Am ieşit în stradă pentru copiii mei care sunt plecaţi în străinătate pentru un trai mai bun. Au plecat din România pentru că nu avea ce să facă aici. Nu îşu puteau asigura traiul de zi cu zi. Cred că aceste proteste vor avea efectul scontat şi vor face ca noi, ceilalţi, să ducem o viaţă mai bună", ne-a spus o bătrână care a participat la protestul din această seară.

Protestatarii au mers pe jos mai bine de 10 kilometri şi, la un moment dat, s-au oprit şi în faţa Arhiepiscopiei Târgovişte unde au spus răgăciunea "Tatăl Nostru", dar au scandat şi împotriva "hoţilor" care locuiesc acolo.

1.000 de oameni la Rm. Vâlcea

O manifestație a fost organizată și în Râmnicu Vâlcea. Aproximativ 1.000 de persoane s-au reunit în Piața Revoluției, unde au scandat împotriva clasei politice. Ei au participat și la un marș, desfășurat pe traseul Arhiepiscopia Râmnicului, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Piața Teatrului, Cartier Ostroveni și din nou Piața Revoluției.

Alba-Iulia a ieşti din nou în stradă

Cele aproape două sute de persoane care au protestat la Alba Iulia au avut același traseu ca și în seara precedentă, acestea spunând că vor ieși în stradă și sâmbătă seara.

'Toate partidele, aceeași mizerie', 'Ne-am săturat cât ne-ați furat', 'Toate partidele fură prin rotație', 'Nu vă mai vrem pe niciunul', 'Vrem educație, nu figurație ', 'De la Alba pân la mare, toată lumea vrea schimbare', 'Să fim uniți până la capăt' și 'Ieșiți din casă, dacă vă pasă' au fost principalele mesaje afișate pe pancartele improvizate de către protestatari.

În premieră au ieșit în stradă și tineri din Blaj și Cugir, în fiecare din cele două orașe câte 150 de persoane exprimându-și solidaritatea cu victimele incendiului din clubul Colectiv, dar și revolta împotriva corupției. Și la Sebeș au protestat joi seara în jur de 15 persoane.

A treia zi de miting la Vaslui

Un număr de aproximativ 200 de tineri s-au adunat, vineri seara, în Piața Centrului Civic din Vaslui, pentru a treia zi consecutiv. Protestatarii, majoritatea elevi, au scandat lozinci ca: "România, trezește-te!", "O dorință sinceră, România liberă", "Ieșiți din casă, dacă vă pasă!", "Jos mafia!", "Nu stați la balcoane, că muriți de foame!" sau "Toate partidele, aceeași mizerie!".

Totodată, manifestanții au afișat pancarte cu mesaje ca: "A fost nevoie să moară oameni nevinovați, să se trezească un popor!", sau "Bunicii la război, părinții la revoluție, acum e rândul nostru!" și au arborat steaguri tricolore.

Tinerii au pornit, ca și în celelalte două seri, într-un marș pe străzile orașului și au scandat minute în șir "Colectiv, Colectiv!", în semn de omagiu pentru victimele care au murit în urmă cu o săptămână în incendiul din clubul bucureștean. Protestul s-a desfășurat fără incidente.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ