Acțiunile Volkswagen, în creștere. Un cumpărător misterios a făcut achiziții masive

| 09 oct, 22:01

Principalul indice al bursei de la Frankfurt era vineri în creștere pe fondul achizițiilor masive de acțiuni Volkswagen, care au dat naștere la speculații cu privire la identitatea cumpărătorului 'misterios' interesat să cumpere acțiuni la o companie care în prezent trece prin cea mai gravă criză din istoria sa, transmite AFP.

În jurul orei 14.50 GMT, acțiunile ordinare Volkswagen erau în creștere cu 7,19% până la 124,55 euro, după ce în cursul zilei au crescut până la 12%. La aceeași oră acțiunile preferențiale Volkswagen, incluse în indicele Dax al bursei de la Frankfurt, erau în creștere cu 2,75%, până la 106,35 de euro.

În ultimele două săptămâni, acțiunile Volkswagen au pierdut 50% din valoare, după ce grupul auto a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scăderea cotației acțiunilor a șters peste 25 de miliarde de euro din capitalizarea bursieră a Volkswagen, ceea ce i-a făcut pe unii analiști să facă recomandări de cumpărare.

Mai multe bănci, cum este Berenberg de exemplu, au emis recomandări de cumpărare pentru acțiunile Volkswagen, care au mai recuperat săptămâna aceasta o parte din pierderi. Însă, evoluția de vineri a acțiunilor ordinare. Volkswagen sugerează că au existat achiziții masive care depășesc o simplă speculație cu privire la revenirea titlurilor. 'Aceasta nu poate să fie ceva inofensiv', a declarat o sursă din piață.

Cotidianul german Bild evoca posibilitatea unor achiziții masive din partea familiilor Porsche și Piëch, acționarii majoritari de la Volkswagen. Ipoteza unei majorări a participațiilor deținute de cele două familii este susținută de faptul că cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul acțiunilor ordinare, care dau fiecare un drept de vot. Acțiunile preferențiale dau dreptul la un dividend mai mare, dar la o putere de intervenție mai mică.

Familiile Porsche și Piëch, moștenitorii inventatorului celebrei 'broscuțe' și fondatorul Volkswagen, dețin prin intermediul holdingului Porsche SE aproximativ 52,2% din capitalul grupului auto german. Chiar înainte de izbucnirea scandalului falsificării rezultatelor testelor antipoluare ale motoarelor diesel, holdingul Porsche SE și-a majorat participația la Volkswagen prin preluarea unui pachet de 1,5% din titlurile Volkswagen deținut de Suzuki.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ