Ahold şi Delhaize, proprietarul Mega Image, confirmă negocierile pentru fuziune

| 12 mai, 12:14

Grupul olandez Royal Ahold şi Delhaize Group din Belgia, proprietarul Mega Image, au confirmat marţi că au început negocierile de fuziune, după ce informaţiile furnizate de surse apropiate discuţiilor au dus la creşterea puternică a cotaţiilor acţiunilor celor doi retaileri, în urmă cu o zi.

"Discuţiile sunt în fază preliminară şi ar putea să nu ducă la o tranzacţie", au anunţat Ahold şi Delhaize în comunicate separate, relatează Bloomberg.

Acţiunile Ahold şi Delhaize au crescut luni cu 5,5%, respectiv cu 15%, iar capitalizările lor bursiere au atins 16,3 miliarde de euro şi 8,6 miliarde de euro.

Fuziunea ar duce la formarea celui de-al cincilea mare retailer de alimente din Statele Unite, cu vânzări de peste 54 de miliarde de euro şi o cotă de piaţă de peste 4%, potrivit analiştilor băncii Natixis.

În Europa, noul grup ar deveni al patrulea mare retailer de alimente. "Considerăm că şansele de materializare a acordului sunt de 50%", a declarat James Grzinic, analist la Jefferies în Londra.

Fuziunea ar genera economii de până la 600 de milioane de euro, potrivit analiştilor companiei Jefferies, contribuind la atenuarea impactului concurenţei intense din SUA.

O ofertă de preluare a Delhaize ar fi cea mai mare achiziţie din istoria Ahold, capitalizarea de piaţă a retailerului belgian fiind dublă faţă de cele 3,4 miliarde de dolari plătite de grupul olandez pentru U.S. Foodservice în anul 2000. Acea preluare a dus Ahold în pragul falimentului trei ani mai târziu, din cauza unei fraude contabile la U.S. Foodservice.

Delhaize este prezent pe şapte pieţe la nivel mondial, Belgia, Luxemburg, România, Serbia, Grecia, SUA şi Indonezia. Grupul belgian are peste 3.400 de magazine, anul trecut înregistrând venituri de peste 21 miliarde de euro.

Pe piaţa din România Delhaize este prezent cu retailerul Mega Image, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, cu o reţea care cuprinde în prezent 414 magazine în Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, Piteşti, Braşov, Târgovişte şi alte oraşe din ţară, sub mărcile Mega Image (201), Shop&Go (210), AB COOL FOOD (1), Gusturi Româneşti (1) şi Mega Drive (1).

La sfârşitul anului trecut, directorul general Mega Image, Xavier Piesvaux, a declarat că retailerul va continua extinderea reţelei. În 2014, reţeaua Mega Image s-a extins cu 104 magazine noi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ