Ai oroare de spital? Fă-ți analizele acasă! Uite cum este posibil

| 22 aug, 2014

De acum, iti vei putea masura colesterolul singur, acasa. Cercetatorii au pus la punct un aparat optic portabil care permite, efectuarea la domiciuliu a testelor de sange de rutina.

De talia unui smartophone, acest aparat va revolutiona analizele de sange. Botezat Beta-BioLed, acest aparat de buzunar, bazat pe tehnologii optice, se va comercializa din 2016. "Am finalizat in acest an prototipul si speram sa fie un succes", a declarat Camille Pat, directorul de marketing al companiei Archimej, gazduita de Genopole Evry (Essonne), cel mai mare site de cercetare francez dedicat biotehnologiei. Intreprinderea reuneste 25 de talente europene selectionate in 2013 din 2000 de candidati la prestigiosul concurs european de start-up Hello Tomorrow Challenge, scrie leparisien.fr.

Archimej a vazut lumina zilei in 2012, creata de trei ingineri ai Institutului de optica din Orsay. Ideea lor: sa renunte la produsele reactive utilizate astazi pentru a studia compozitia sangelui. O adevarata revolutie. "Pentru un spital de 400 de paturi, aceasta reprezinta un cost de aproximativ 300.000 euro pe an. Si aparatele de analize actuale, care se schimba la fiecare sapte ani, sunt in valoare de 100.000 euro. Beta-BioLed este mai sensibil, mai precis si mai putin costisitor", sustine Archimej, care intentioneaza sa vanda aparatul cu mai putin de 600 euro.


CITEȘTE ȘI: Analize medicale recomandate în funcție de vârstă

 

Micutul aparat va putea efectua 15 teste de sange dintre cele mai comune: colesterol, glicemie, creatinina sau albumina pentru boli de rinichi sau principalii markeri cardiaci. "Noi nu suntem in concurenta cu laboratoarele clasice de analize. Acestea efectueaza pana la 80 de teste diferite. Tehnologia noastra este complementara", spune Camille Pat. Astazi, este nevoie de aproximativ 15-20 euro pentru a efectua un bilant de sange in laborator. Am putea oferi aproximativ acelasi serviciu de 20 de ori mai ieftin."

Beta-BioLed promite o utilizare usoara. O picatura de sange plasata pe o fila introdusa in dispozitiv si rezultatele sunt afisate pe o tableta sau un smartphone conectat. Acest usurinta de utilizare ofera "oportunitati enorme", sustin inginerii. Va fi util in spitale, pentru tratamente la domiciliu sau pentru asistente medicale private, care au grija de pacientii care nu se pot deplasa.

 

"Pentru ONG-urile care lucreaza in zone fara asistenta medicala este ideal. Exista si acum dispozitive portabile, dar ele sunt grele si au nevoie de reactivi care nu intotdeauna sunt usor de gasit pe plan local ", spune Camille Pat. Beta-BioLed va fi destinat initial profesionistilor din domeniul sanatatii. "Apoi vom merge la marele public. Produsul va putea fi partial decontat de stat, asa cum este in prezent contorul pentru diabetici", spera Camille Pat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ