Ajutor de stat de peste 105 milioane lei destinat închiderii minelor de cărbune necompetitive

| 18 feb, 18:08

Guvernul a aprobat alocarea unui ajutor de stat în sumă de 105,119 milioane de lei în 2016 pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului - SA Petroşani, informează un comunicat transmis, joi, de biroul de presă al Guvernului.

Ajutorul de stat este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei. 

"Din suma totală de 105,119 milioane de lei, se acordă 52,5 milioane lei pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, sumă destinată acoperirii pierderilor aferente producţiei curente. Diferenţa, respectiv 52,5 milioane lei, este alocată pentru acoperirea costurilor excepţionale, respectiv: 33,899 milioane de lei pentru lucrări de închidere a minelor, 9,329 milioane de lei pentru plăţi compensatorii, 9,333 milioane de lei destinate facilităţilor acordate pensionarilor", se arată în comunicat. 

Ministerul Energiei monitorizează nivelul de acordare a ajutorului de stat, astfel încât preţul cărbunelui livrat de unităţile producătoare care beneficiază de ajutor să nu fie mai mic decât preţul cărbunelui de calitate similară provenit din terţe state. 

"Măsura aprobată de Guvern este în conformitate cu Decizia 2010/787/UE a Consiliului din 10 decembrie 2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive şi cu Decizia Comisiei Europene nr. C (2012) 1.020/final, prin care Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fonduri publice un ajutor de stat de 1,169 miliarde lei (aproximativ 270 de milioane de euro) în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cele trei unităţi deţinute de Compania Naţională a Huilei S.A Petroşani, în perioada 2011-2018", a precizat Guvernul. 

Se menţionează că, în urma analizei situaţiei tehnico-economice din Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani, s-a stabilit că Exploatările miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018, fiind întocmite Planul de închidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de închidere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ