Alarmant: Cu 30% mai multe cancere cerebrale în România

| 05 iul, 2014

Cancer. In ultimii cinci ani a crescut cu 30% incidenta cancerelor cerebrale in Romania si a scazut varsta la care acestea apar

Cancer cerebral. Seful Sectiei de neurochirurgie a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central "Carol Davila", col. dr. Marian Mitrica, doctor in stiinte medicale, spune, intr-un interviu acordat Agerpres, ca echipa pe care o conduce poate face toata gama de interventii chirurgicale din acest domeniu, anual realizandu-se aici 1.500 - 1.600 de operatii pe creiersi la coloana vertebrala.

Pentru escaladarea numarului de cancer cerebral, specialistul nu are o explicatie.

"Nu gasim inca explicatie pentru aceasta treaba, dar ceea ce este semnificativ este faptul ca a crescut cel putin cu 30% incidenta. Varstele la care apar acestetumori sunt din ce in ce mai mici. Vin oameni tot mai tineri, lucru care poate era greu de conceput cel putin pana in anii '90.

Vin oameni de 25 - 26 de ani, decada a treia si a patra de viata. Ceea ce este mai neplacut pentru noi ca aproape 80 - 85% sunt tumori proaste, cu evolutii extraordinar de imprevizibile, cu evolutii foarte agresive, care se termina in perioade foarte scurte cu toate eforturile noastre", afirma medicul.

Dureri de cap. Pe de alta parte, dr Mitrica arata ca 85% din populatia Romaniei la ora actuala are dureri de cap. "Nu este cazul acum sa exagerez si sa ne facem probleme la orice durere de cap, dar trebuie sa fim putin mai atenti. Stiti cum se spune ca poti trece pe langa 90 de dureri de cap si faci 90 de tomografii si sunt negative si daca ai unul singur asa la o varsta de 21 de ani.. ganditi-va ce impact are asupra pacientului, a familiei", arata specialistul.

Acesta povesteste ca a avut paciente care au venit cu tumori de marimea unei portocale cu diametrul de 12 cm. "Pentru ca a crescut progresiv, pacienta a capatat o toleranta. Exista si felul acesta de involutie pentru ca, dupa o anumita varsta, se produce o atrofiere cerebrala. Un creier imbatraneste ca si restul organismului, degenereaza. Daca o tumora se dezvolta concomitent cu aceasta involutie a creierului si exact pe dimensiunile cat se produce si cresterea tumorala echilibrul se pastreaza la nivel cerebral. Problemele apar in momentul in care tumora se dezvolta mult mai repede decat atrofierea", explica dr Mitrica.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ