Albinele pot ajuta la depistarea minelor din Balcani

| 22 mai, 2014

În ceea ce priveşte mirosul, albinele stau la fel de bine ca şi câinii de urmă. La un institut de cercetări din Franţa, un biolog a dresat albine care să descopere mine rămase în urma războiului din Balcani, unde sunt scoase la iveală de recentele inundaţii.

'Ştiam deja că albinele sunt sensibile la anumite mirosuri, de exemplu de muşcate. Provocarea a fost să le învăţăm să simtă TNT', spune Yves Le Conte, director al Unităţii 'Albina şi Mediul' de la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din Avignon (sudul Franţei), citat de AFP.

Acum patru ani a fost contactat de un cercetător croat de la Universitatea din Zagreb. Nicola Kesic era preocupat de numărul mare de mine antitanc şi antipersonal care se găseau încă în pământ în Croaţia şi în regiune, după încheierea conflictului din fosta Iugoslavie din anii 1990. Minele riscau să explodeze cu ocazia lucrărilor agricole.

'Era vorba de declanşarea unui reflex pavlovian la albine', adaugă biologul, care a mers atunci la Zagreb.

Experienţa a constat în ascunderea unei cantităţi TNT sub nisip acoperit cu sirop foarte dulce, care să atragă albinele. Nicola Kesic a continuat experimentul până acum şi va merge în aer liber din iunie până în iulie 'cu o întreagă colonie de circa 30.000 de albine, cu finanţare europeană', a declarat joi cercetătorul croat. El spune că succesul este şi mai evident cu un exploziv ca DNT (dinitrotoluen) decât cu TNT.

'Sperăm să convingem specialiştii în deminare cu aceste rezultate', spune Kesic, recunoscând că aceştia sunt încă sceptici. Metoda este totuşi 'foarte simplă şi foarte rapidă', adaugă el.

În timpul războiului din Croaţia au fost puse circa 90.000 de mine. De la sfârşitul conflictului, acum 20 de ani, peste 300 de persoane au fost ucise de explozia lor. Inundaţiile din regiunea Balcanilor, care au dus la alunecări de teren, riscă să scoată minele la suprafaţă. În Bosnia au rămas peste 120.000 de mine.

Mirosul albinelor este testat şi pentru detectarea de explozivi în aeroporturi, unul din locurile unde au loc astfel de experimente fiind laboratorul naţional din Los Alamos (New Mexico) din Statele Unite, precum şi la depistarea drogurilor.

Tag-uri: abine, Balcani, mine
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ