Alegeri cu rezultat incert în Suedia. Extrema-dreaptă, în creștere, e în poziția de arbitru

| 10 sep, 15:14

Premierul social-democrat suedez, Stefan Lofven, a chemat luni opoziţia la dialog, la finalul unor alegeri legislative care plasează extrema-dreaptă în poziţia de arbitru într-un peisaj politic fragmentat, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-un discurs, Lofven s-a arătat determinat să rămână în fruntea executivului şi să blocheze potenţiala influenţă privind configuraţia puterii a formaţiunii anti-imigraţie Democraţii Suedezi.

În context, el a întins mâna opoziţiei de centru-dreapta.

"Un lucru este sigur, nimeni nu a obţinut majoritatea. Este deci natural să lansăm o colaborare între blocuri", a declarat Lofven.

Împreună cu ecologiştii şi Partidul Stângii, blocul de centru-stânga deţine un mandat în plus faţă de blocul de centru-dreapta, după numărarea a 99,8% din voturi în circumscripţiile electorale (40,6% faţă de 40,3% - n.red.).

Rezultatul definitiv al alegerilor va fi cunoscut miercuri, după ce vor fi numărate şi voturile exprimate de cei 200.000 de suedezi din străinătate.

Acest scrutin a reprezentat "finalul politicii blocurilor", a adăugat şeful guvernului suedez, amintind partidelor de centru-dreapta "responsabilitatea morală" ce le revine.

"Acest guvern a expirat. El trebuie să plece", le-a spus însă susţinătorilor Ulf Kristersson, liderul Partidului Moderat, din rândul opoziţiei.

Fără a-şi atinge obiectivele, extrema-dreaptă suedeză afirmă că a câştigat o "influenţă enormă". Cu 62 de mandate şi 17,6% din sufragii, aceasta a obţinut cu aproape cinci puncte mai mult decât la precedentele alegeri, dar a eşuat în încercarea de a deveni a doua formaţiune din ţară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ