Alegeri Republica Moldova: rezultate parțiale. ”Cele mai nedemocratice alegeri din istoria țării!”

| 25 feb, 09:33

Aproape trei milioane de alegători cu drept de vot din Republica Moldova au fost chemaţi duminică la urne pentru a alege noul parlament de la Chişinău, la scrutinul ce a avut loc simultan cu un referendum privind reducerea numărului de deputaţi.

Prezența generală a fost mai mică decât la precedentul scrutin, dar numărul oamenilor care au votat la secțiile din regiunea transnistreană a explodat. Opoziția pro-europeană a acuzat fraudarea votului.

Alegeri Republica Moldova. Trei forțe politice majore s-au confruntat în alegerile parlamentare de pe 24 februarie din Republica Moldova: Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, Partidul Socialist al președintelui pro-rus Igor Dodon și blocul pro-european ACUM, format de partidul fostei ministre Maia Sandu și cel al liderului protestatar Andrei Năstase. Rezultatele parțiale arată că principalele partide sunt Partidul Socialist, al președintelui pro-rus Vladimir Dodon, și Partidul Democrat, al oligarhului Vlad Plahotniuc. O zi complicată pentru Republica Moldova.

Partidul Socialist din Republică Moldova (PSRM) al președintelui Igor Dodon-care militează pentru o apropiere de Rusia și o intrare în Uniunea Economică Eurasiatica, se află pe primul loc, conform rezultatelor parțiale ale alegerilor legislative din Republică Moldova.

Pe locul al doilea se află Alianța ACUM-din care fac parte cele două partide favorabile aderării la UE și NATO, care este urmată de Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Vlad Plahotniuc.

Comisia Electorală Centrală a făcut publice rezultate alegerilor după procesarea a peste 96% din procesele verbale.

Comform acestor date, PSRM a obținut 31,45% din voturi, "ACUM" DA și PAS-25,90%, PDM -24,12%, PP "Sor"-8,5%, PCRM-3,8%.

Urmăriți, mai jos, evenimentele principale ale zilei:

UPDATE: CEC a făcut publice rezultate alegerilor după procesarea a 40% din sufragii. Acestea arată în felul următor: PSRM -30,28%, PDM -27,93 %, ACUM -22.,54 %, Partidul Shor -9,78%, PCRM - 4,03%.

UPDATE: CEC a făcut publice rezultate alegerilor după procesarea a 30% din sufragii. Acestea arată în felul următor: PSRM -29,53 %, PDM - 28,74%, ACUM - 22,07%, Partidul Shor -10,15%, PCRM -4,12%.

UPDATE: CEC a făcut publice rezultate alegerilor după procesarea a 20% din sufragii. Acestea arată în felul următor: PSRM -30,76 %, PDM - 29,18%, ACUM -19,55%, Partidul Shor -11,33%, PCRM -4,3 %.

UPDATE: CEC face publice în aceste momente primele rezultate după procesarea a 10% din sufragii. Acestea arată în felul următor: PSRM - 30,4%, PDM - 30,2%, ACUM -19,8 %, Shor -10.,7%, PCRM - 4,1%.

UPDATE: CEC face publice în aceste momente primele rezultate după procesarea a 6,2% din sufragii. Acestea arată în felul următor: PSRM - 31,45%, PDM - 29,7%, ACUM - 19,45%, Shor -10,43%, PCRM - 4,28%.

UPDATE: Primele rezultate, după procesarea a 2,5% dintre sufragii: PSRM - 33%, PDM - 29%, ACUM - 17%, Partidul Şor -10%, PCRM - 4%

UPDATE: Opoziția pro-europeană a acuzat dur fraudarea alegerilor, imediat după închiderea urnelor.

Liderul opoziţiei din Republica Moldova, Maia Sandu, susţine că alegerile parlamentare care au avut loc duminică au fost cele mai nedemocratice din istoria ţării.

Andrei Năstase: Astăzi desantul celor care conduc R. Moldova a dat peste cap alegerile. Oamenii au fost purtați prin toată țara de la o secție de vot la alta. Acest lucru ne-a făcut de râs în fața observatorilor internaționali dar șia întregii lumi. Iată motivul pentru care R. Moldova are nevoie de o altă abordare în care dreptul la justiție, democrație și libertatea la vot să fie respectate. Începând din această seară R. Moldova se va schimba

UPDATE: Socialiștii declară că vor recunoaște scrutinul parlamentar doar după ce toate încălcările referitoare la mersul votării vor fi procesate. În cadrul briefingului organizat după închiderea secțiilor de vot, socialistul Ion Ceban a recunoscut că această campanie a fost „destul de încărcată” și au cam obosit. Totodată, socialiștii au anunțat că prioritatea lor este transparența în procesul de numărare a voturilor.

UPDATE: Secțiile de votare din R. Moldova s-au închis. Potrivit informațiilor livrate de CEC, către această oră au votat 49,17% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Spre comparație, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, rata de participare a fost de 55,86% ceea ce reprezintă 1 649 402 de alegători, iar la alegerile din 2010 s-a atestat o prezență de 63.37%, ceea ce a constituit 1.732.944 de alegători.

UPDATE: Copreședinții Blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase cer organizațiilor internaționale să nu recunoască rezultatele alegerilor din cele două circumscripții, deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului. ”Aceste alegeri se desfășoară cu încălcări grave, cu numeroase fraude, iată de ce vom depune o plângere penală la Procuratura Generală pe numele președintelui CEC, Alina Rusu”, declară Maia Sandu.

”Zeci de mii de oameni sunt aduși la secțiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Acești oameni sunt plătiți, nu cunosc absolut nimic despre partidele politice din R.Moldova, despre programele formațiunilor. Nu recunoaștem valabilitatea alegerilor din aceste două circumscripții.Vorbim de o fraudă fără margini din partea Comisiei Electorale Centrale. Chemăm misiunile de observare să le declare drept contrare standardelor OSCE și să nu le recunoască”, a declarat Maia Sandu, la un briefing de presă.

De asemenea, ei au raportat şi probleme la votul din diaspora, unde cetăţenii nu pot vota cu acte expirate, iar membrii birourilor electorale nu recepţionează contestaţiile depuse de cetăţenii care nu au putut vota.

UPDATE: „Comisia Electorală Centrală (CEC) a primit mai multe sesizări care se referă la transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană, a declarat Alina Russu, președinta CEC în cadrul unui briefing care a avut loc la ora 18.30. Președinta CEC a constatat că „se atestă o participare activă” a alegătorilor din stânga Nistrului. Până la ora 18.30, peste 35 de mii de persoane cu domiciliul în regiunea transnistreană au votat deja, cifră care reprezintă un record pentru istoria alegerilor parlamentare din R. Moldova. La alegerile parlamentare din 2014, în regiunea transnistreană au votat 9,2 mii de alegători, de șase ori mai puțin decât în 2019, până la ora 18.30.

UPDATE: Până la ora 18:30 și-au exercitat dreptul la vot 1 338 670 cetățeni, ceea ce reprezintă 45,77% din numărul total de alegători incluși în liste. Prezența înregistrată astăzi este sensibil mai mică față de cea înregistrată la precedentele alegeri legislative, cele din noiembrie 2014. Atunci, până la ora 18.30, votaseră 1 429 778 alegători (51,01%).

UPDATE: Peste un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova, circa 35% dintre alegători, au votat până la orele locale 15:00, a anunţat Comisia Electorală Centrală (CEC) a republicii, subliniind că rata de participare este mai mare comparativ cu alegerile parlamentare din 2014, informează duminică presa de peste Prut.

UPDATE: Peste 24 de mii de cetățeni din stânga Nistrului au votat. Numărul este aproape triplu față de prezența totală la vot a locuitorilor din regiunea transnistreană pe 30 noiembrie 2014, scrie ZDG.md.

UPDATE: Comisia Electorală Centrală a prezentat datele privind prezența la vot la ora 14:00.

Astfel, la urne s-au prezentat 905 197 alegători, ceea ce reprezintă 31,55% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Dintre cei care și-au exprimat opțiunea de vot, 48,05% sunt bărbați, în timp ce 51,95% sunt femei.

UPDATE: Maia Sandu, co-lidera opoziției pro-europene din Republica Moldova, a amenințat cu proteste, în cazul în care scrutinul legislativ va fi fraudat.

„Suntem îngrijorați de numărul mare de cetățeni din Transnistria care sunt organizați și plătiți ca să vină să voteze aici. Noi vrem să votăm conștient. Când nu cunoști ce partide candidează, asta nu înseamnă decât transnistrizarea R. Moldova”, a adăugat ea. Mai multe informații, în acest articol.

UPDATE: Peste 700 de mii (27.08%) de alegători au votat până la ora 13:00, a anunţat Radio Chişinău.

UPDATE: Informațiile despre posibilele nereguli la vot continuă să curgă. Mai multe informații, în acest articol

UPDATE: Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a atras atenţia asupra riscului major al organizării unor alegeri parlamentare anticipate în următoarele luni, în cazul în care partidele vor ajunge în Parlament în urma votului de duminică nu vor putea constitui o majoritate, noează Agerpres.

UPDATE: Votul se anunţă a fi unul controversat pentru că presa vorbeşte despre autocare cu oameni plătiţi şi despre cozi imense la secţiile din diaspora. Pe reţelele de socializare circulă imagini cu autocare pline cu votanţi aduşi din Transnistria.

Schimbarea sistemului de vot

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt de vot, în care deputaţii sunt aleşi concomitent în cadrul unei singure circumscripţii naţionale şi în 51 de circumscripţii uninominale. Mai exact, 50 dintre aceştia vor accede în legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să fie împărţite în funcţie de procentele obţinute de fiecare formaţiune care va trece pragul electoral, iar alţi 51 vor fi aleşi în circumscripţiile uninominale, notează Agerpres.

O altă noutate a actualului scrutin parlamentar este că se va putea face campanie electorală chiar şi în ziua votului.

La actualul scrutin concurează 14 partide politice şi un bloc electoral. Pentru a accede în parlament, partidele trebuie să depăşească pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale - 8%.

Alegeri în Rep. Moldova | Carnegie Europe: Alegerile, o iluzie a democrației?

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor fi monitorizate de peste 4.000 de observatori naţionali şi internaţionali.

Asociaţia Promo-LEX, care monitorizează procesul electoral din Republica Moldova, a anunţat că nu-şi va prezenta rapoartele duminică, întrucât Comisia Electorală a emis o decizie prin care interzice observatorilor să facă declaraţii publice în timpul votării.

Asociaţia a anunţat că va publica, după închiderea secţiilor de votare, trei rapoarte privind desfăşurarea scrutinului, iar a doua zi, la ora 11:00, va susţine o conferinţă de presă referitor la alegeri.

Comisia Electorală Centrală va avea duminică patru briefing-uri pentru a prezenta informaţii despre alegerile parlamentare şi referendumul consultativ. Aplicaţia va fi accesibilă pe pagina de internet a instituţiei, www.cec.md, însă din motive de securitate, linkul către aceasta va fi activ abia în dimineaţa zilei alegerilor.

Peste 8.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în ziua alegerilor pentru a supraveghea ordinea publică.

Alegeri în Rep. Moldova | Observatorii nu pot anunța nereguli decât după închiderea urnelor

Conform sondajelor, Partidul Socialiştilor al preşedintelui prorus Igor Dodon este creditat cu cele mai multe voturi, fiind urmat de blocul electoral de centru-dreapta 'ACUM' (format din Partidul Acţiune şi Solidaritate - PAS şi Partidul Platforma Dreptate şi Adevăr - PPDA), de Partidul Democrat, aflat la guvernare, şi Partidul Şor, al controversatului primar al Orheiului, Ilan Şor.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor decide ca de fiecare dată vectorul geopolitic al acesteia, au loc într-un context politic tensionat, pe fondul profundelor divergenţe între putere şi opoziţie. Observatorii se aşteaptă la un nivel de absenteism crescut din cauza încrederii scăzute a cetăţenilor în instituţiile statului şi a degradării standardelor democratice.

Potrivit observatorilor locali, invalidarea în iunie 2018 a alegerilor locale din municipiul Chişinău, lipsa de independenţă a justiţiei şi neregulile constatate la constituirea circumscripţiilor uninominale au generat un înalt grad de neîncredere în rândul opoziţiei şi populaţiei cu privire la corectitudinea alegerilor parlamentare de duminică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ