Planor PRĂBUŞIT în munţi. Informaţii contradictorii despre pilot. Salvamontul îl anunţă MORT, ISU îl caută

| 07 aug, 08:02

Pilotul planorului prăbuşit undeva în zona munţilor Leaota, în judeţul Argeş, ar fi fost găsit mort, potrivit unor surse apropiate salvamontiştilor, citate de România TV. MAI, în schimb, anunţă că operaţiunea de căutare nu s-a încheiat.

UPDATE. "Nu pot confirma 100%. Am înțeles de la ISU Brașov că epava avionului și pilotul s-au găsit în nordul Munților Ciucaș. Am primit o confirmare, mai multe amănunte nu știm", a declarat Alexandru Holboșan, șef formație Câmpulung, pentru B1 TV.

UPDATE. Potrivit unor informaţii obţinute pe surse, aeroplanul pilotat de Mircea Crăciun, căutat de forţele militare, ar fi fost reperat în Defileul Dâmbovicioara, astfel că mai multe echipaje de intervenţie ISU au fost direcţionate spre respectivul traseu, pentru verificări.

UPDATE. Aeroplanul a fost lansat deasupra staţiunii Poiana Braşov, iar ultimul semnal prin GSM a fost primit prin releul de la Predeal.

Pe Aerodromul Ghimbav e vânzoleală mare, aparatele de zbor ale MAI şi MApN, implicate în ampla operaţiune de căutare fiind aduse la bază din când în când pentru alimentare, după care decolează imediat pentru continuarea operaţiunilor.

De altfel, Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență a solicitat Centrului de Coordonare SAR - ROMATSA să continue activitatea de coordonare a operațiunilor de căutare a planorului particular dat dispărut joi seară, au precizat cu puţin timp în urmă reprezentanții Ministerului Transporturilor (MT).

Aceştia au menţionat că aseară, în jurul orelor 20.00, comandantul Aeroclubului Teritorial Brașov a constatat că planorul particular cu indicativul D-5955, care decolase de pe Terenul de Zbor Ghimbav în jurul orei 12.30, nu s-a reîntors la aterizare. În aceste condiții, s-a încercat contactarea telefonică și prin radio a pilotului, bănuindu-se că acesta ar fi aterizat în afara aerodomului, lucru uzual pentru această categorie de aeronave.

„Întrucât nu s-a reușit contactarea pilotului sau localizarea aeronavei pe alte terenuri de zbor din zonă, în jurul orei 21.40 a fost anunțat Centrul de Coordonare — SAR (Căutare și Salvare) ROMATSA, care a demarat imediat procedurile de alarmare, căutare și salvare a aeronavei”, potrivit MT.

La bordul aeronavei dispărute se află o singură persoană, respectiv pilotul Mircea Crăciun, care avea experiența zborului cu planorul în zone montane. Pilotul nu aparține nici unei unități din subordinea MT.

Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Braşov a trimis echipaje de militari pentru a patrula în zone din Munţii Bucegi.

 

UPDATE. Planorul dispărut seara trecută ar fi fost localizat în urmă cu scurt timp, potrivit unor surse. Cinci elicoptere şi patru avioane au căutat de aseară aparatul de zbor care decolase de la Ghimbav. La bordul planorului se afla o singură persoană. Nu există informaţii despre starea pilotului.

Patru avioane şi cinci elicoptere au căutat planorul în judeţele Arges , Brasov , Dambovita şi Prahova.  Ultimul semnal a fost dat din Predeal, iar de atunci nu se mai ştie nimic.

 

Pilotul planorului căutat de autorități în județul Brașov are 56 de ani, ”mare experiență” și executa un zbor privat în zona Postăvarul, a anunțat MAI.

 

Vineri dimineata echipele formate din salvamontisti si Jandarmi Montani incep cautarile. Aparatul de zbor a fost lansat imediat dupa pranz deasupra Poienii Brasov.

Ultimul semnal GSM a fost dat prin releu din Predeal, iar de atunci nu se mai stie nimic de el.  La mansa se afla, se pare, unul dintre cei mai experimentati piloti de planoare din Romania. 

Alarma a fost data prin ROMATSA, joi seara, in jurul orei 22. Planorul are o raza de zbor de peste 200 de kilometri, asa ca aria de cautare este extrem de mare. 

Totusi, se presupune ca, daca pilotul s-ar fi prabusit sau ar fi efectuat o aterizare de urgenta intr-o zona locuita, aparatul ar fi fost vazut imediat de cineva de la sol. 

Cum nu exista astfel de semne, echipele de urgenta presupun ca este intr-o zona nelocuita, cel mai probabil in munti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ