Alexandru Rafila: Certificatul digital pentru cei care nu și-au făcut doza booster în termen de 9 luni expiră la 1 februarie

| 21 ian, 18:02

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila anunță că certificatul verde expiră la 1 februarie pentru persoanele care s-au vaccinat în urmă cu peste 9 luni și nu au făcut doza booster.El a explicat la Europa FM că măsura este o directivă europeană.

 

Rafila a explicat mai târziu, într-o conferință de presă, că măsura este valabilă la nivelul UE și că vizați sunt cei care vor să meargă într-o țară membră a Uniunii.
Întrebat dacă măsura va fi valabilă și în România, ministrul a spus că „se analizează” acest lucru, potrivit Digi24.ro.
Știrea inițială:
„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Rafila.
El a adăugat că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea primei scheme de vaccinare.
„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin (doza booster, n.r.)pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a explicat el.
Ministrul a mai spus că 2022 ar urma să fie anul în care „vom încheia această urgență medicală”.
„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tupini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic”, a adăugat el.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ