AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos

| 13 iun, 2013

Lipsa de claritate a prevederii privind impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii îngrijorează mediul de afaceri, iar adoptarea prin derogare de la Codul Fiscal creează un precedent periculos, afectând stabilitatea fiscală asumată de Guvern, consideră AmCham.

"În contextul recentei publicări a OUG 55/2013, Camera de Comerţ Americană în Romania (AmCham Romania) atrage atenţia asupra unor aspecte legate de oportunitatea şi conţinutul acestei Ordonanţe. Articolul II al Ordonanţei reprezintă o derogare de la principiul cotei unice de impozitare, generând un precedent periculos, afectând stabilitatea fiscală asumată public de guvern în sensul menţinerii cotei unice de impozitare de 16%, atât în cazul impozitului pe profit, cât şi cel al impozitului pe venit", se arată într-un comunicat transmis de AmCham.

Săptămâna trecută, Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, să stabilească o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii ori sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru "în consilii de administraţie şi consilii de conducere".

Anterior, Guvernul a anunţat că acest impozit va fi aplicat angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) "şi din cadrul autorităţilor care au fost reorganizate prin înfiinţarea ASF".

Ieri, premierul Victor Ponta a prezentat formula aprobată de impozitare cu 85% a compensaţiilor, din care rezultă că s-a decis ca impozitul să fie doar la consiliul de conducere ASF şi foşti membri de comisii care au format ASF, arătând că acei funcţionari care "se cred mai deştepţi decât Guvernul" vor fi demişi.

Corpul de Control al Guvernului face verificări privind modificarea deciziei Executivului de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au acordat membrii fostelor comisii care au format ASF, în condiţiile în care din ordonanţa aprobată de Executiv rezultă că impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru foştii membri ai comisiilor din comasarea cărora a fost înfiinţată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ci inclusiv în mediul privat, pentru membrii consiliilor de administraţie şi de conducere, la încetarea contractului de muncă înainte de termen.

Reprezentanţii AmCham, una dintre cele mai importante organizaţii de investitori din România, atrag, de asemenea, atenţia că prevederile ordonanţei sunt de natură să încalce principiul neutralităţii şi echităţii fiscale prin impozitarea diferenţiată a unor categorii de angajaţi, iar lipsa de claritate în formularea textului generează îngrijorare în mediul privat, măsurile anunţate nefiind explicit limitate la persoanele angajate în companiile de stat.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ