Amendamentul pentru suplimentarea bugetului MADR cu 508 milioane lei, respins

| 13 dec, 15:17

Deputații și senatorii din comisiile reunite de buget-finanțe au respins, duminică, amendamentul la proiectul de buget pe 2016 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale adoptat de comisiile de specialitate, care presupunea suplimentarea bugetului MADR cu suma de 508 milioane de lei pentru implementarea strategiei sectorului de irigații pe motiv că aceasta nu a fost finalizată.

Amendamentul a fost respins cu 17 voturi împotrivă, șase voturi pentru și șase abțineri.

"S-a aprobat Legea irigațiilor. Dispunem în buget de o sumă de 135 de milioane de lei. Acum este în curs de finalizare strategia de îmbunătățiri funciare în baza căreia vor fi stabilite obiectivele de investiții și urmează să le comunicăm public și instituțional în momentul în care suntem gata. Suntem chiar la finalul termenului de 30 de zile care s-a acordat pentru întocmirea acestei strategii. Sigur, ulterior adoptării acesteia, odată cu stabilirea obiectivelor de investiții, vor fi alte etape premergătoare lucrărilor efective, acele studii de prefezabilitate, de fezabilitate, care sunt și ele consumatoare de timp. Acesta este motivul pentru care nu am alocat în buget o sumă mai mare; ar exista riscul în mod obiectiv ca ea să nu poată fi consumată în totalitate în anul 2016. Ținând cont de etapele care mai trebuie parcurse până la lucrările efective în conformitate cu strategia pe îmbunătățiri funciare, suma alocată în prezent este suficientă, prin urmare nu susținem acest amendament", a explicat secretarul de stat în MADR, Sorin Radu, în dezbaterile referitoare la proiectul de buget al MADR pe 2016, potrivit Agerpres.

Prezent la dezbateri, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Daniela Pescaru, a atras atenția asupra faptului că suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanțare, iar pe de altă parte este vorba despre obiective de investiții care trebuie incluse în bugetul ordonatorului de credite conform Legii 500 a finanțelor după ce au indicatorii tehnic-economici aprobați prin hotărâre de Guvern .

"Suma excede sumei prevăzute la Fondul de Rezervă Bugetară ca sursă de finanțare, iar pe de altă parte vorbim despre niște obiective de investiții care trebuie incluse în bugetul ordonatorului conform Legii finanțelor, după ce au indicatorii tehnico-economici aprobați prin hotărâre de guvern. La acest moment, din ce știu eu, nu sunt indicatorii tehnico-economici aprobați. Ceea ce poate face MADR până la rectificare este să aprobe acești indicatori tehnico-economici. De sumele care le au în buget se pot face studii de fezabilitate, urmând ca, ulterior, după ce îndeplinim toate condițiile prevăzute de Legea 500, să introducem în bugetul ordonatorului listele de investiții specifice", a precizat reprezentantul MFP.

La rândul său, președintele Comisiei pentru buget — finanțe din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, a spus că amendamentul trebuia formulat în alt mod.
"Domnul ministru (fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, inițiatorul amendamentului — n. r ) trebuia să spună așa: 'propun o sumă pentru finanțarea următorului obiectiv de investiții' și nu 'propun o sumă pentru finanțarea strategiei'. Strategia se finanțează etapă cu etapă, pe proiecte de investiții, care sunt în interiorul acestei strategii", a adăugat Viorel Ștefan.

Amendamentul a fost adoptat vineri de comisiile reunite de specialitate, inițiatorul său fiind deputatul ALDE Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în Cabinetul Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ