Amenzi de 50.000 de lei pentru partidele care au luat bani de la stat în 2012

| 28 ian, 2014

PSD, PP-DD, PER şi filiala PDL Caraş-Severin au fost sancţionate de Autoritatea Electorală Permanentă cu amenzi totale de 50.000 de lei în urma controalelor efectuate la sedii centrale şi organizaţii locale ale formaţiunilor politice privind finanţarea pe anul 2012.

În urma controalelor, finalizate în decembrie 2013, la nivelul a 12 sedii centrale şi organizaţii locale ale formaţiunilor politice, în şase cazuri s-au înregistrat încălcări ale prevederilor legale în vigoare referitoare la finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, notează Agerpres.

Astfel, PER (sediul central) a fost amendat cu 20.000 de lei şi i-a fost confiscată suma de 260.887,30 de lei pentru încălcarea articolului 3, alineatele 2 şi 3, articolului 4, alineatul 4, articolului 9 şi a articolului 12, alineatul 3 din Legea 334/2006 referitoare la finanţarea partidelor politice.

PSD (sediul central) a primit o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea articolului 3, alineatul 3 din aceeaşi lege.

Filiala Caraş-Severin a PDL a fost amendată cu 10.000 de lei şi i-a fost confiscată suma de 193.806 de lei pentru încălcarea articolului 3, alineatele 1 şi 2 şi a articolului 12, alineatul 1, litera f din Legea 334/2006.

PP-DD (sediul central) a primit o amendă de 10.000 şi i-a fost confiscată suma de 167.200,66 de lei pentru încălcarea articolului 3, articolului 4, alineatul 4, articolului 9, alineatul 1 şi a articolului 12, alineatul 3.

De asemenea, PER Bacău a primit avertisment pentru încălcarea articolului 3, alineatul 3, iar PRM Galaţi a primit trei avertismente şi i-a fost confiscată suma de 30 de lei pentru încălcarea articolului 3, alineatele 2 şi 3, articolului 4, alineatul 4 şi a articolului 9, alineatul 1 din legea menţionată.

AEP a efectuat verificări şi la sediile centrale ale USL, PDL şi Partidei Romilor şi la filialele UNPR sector 6, PP-DD Vâlcea şi PNL Satu Mare. În aceste cazuri AEP notează că nu a fost cazul de sancţiuni.

Acţiunile de control au avut loc din oficiu, în conformitate cu prevederile Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu completările ulterioare, cu Planul de control pe anul 2013, aprobat de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, precum şi cu notificarea misiunii de control.

Articolul 3, alineatul 1 din Legea 334/2006 stipulează că sursele de finanţare ale partidelor politice sunt: cotizaţiile membrilor de partid; donaţiile; veniturile provenite din activităţi proprii şi subvenţiile de la bugetul de stat.

La alineatul 2 din lege se arată că partidele politice nu pot avea avea şi folosi alte surse de finanţare decât cele prevăzute la alineatul 1, iar la alineatul 3 se precizează că partidele politice au obligaţia de a-şi organiza contabilitate proprie.

'Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii până la data de 31 martie a anului următor, precum şi lista membrilor de partid care au plătit într-un an cotizaţii a căror valoare însumată depăşeşte 10 salarii minime brute pe ţară', se precizează la articolul 4, alineatul 4.

La articolul 9 din lege se prevede la alineatul 1 că 'partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut într-un an fiscal donaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 10 salarii de bază minime brute pe ţară, precum şi suma totală a donaţiilor confidenţiale primite până la data de 31 martie a anului următor', iar la alineatul 2 că această listă trebuie să conţină pentru persoanele fizice: numele şi prenumele membrului de partid, codul numeric personal, cetăţenia, valoarea, felul donaţiei şi data la care a fost efectuată, iar pentru persoanele juridice: denumirea, sediul, naţionalitatea, codul unic de înregistrare, valoarea, felul donaţiei şi data la care a fost efectuată donaţia.

La articolul 12, alineatul 1, litera f se menţionează că partidele politice nu pot desfăşura activităţi specifice societăţilor comerciale, însă de la această prevedere sunt exceptate 'înstrăinarea terenurilor şi clădirilor din patrimoniu, dar numai după cel puţin 10 ani de la înregistrarea în patrimoniu, cu excepţia partidelor politice aflate în curs de dizolvare'. Termenul de 10 ani nu se aplică în situaţia bunurilor imobiliare moştenite.

Articolul 12, alineatul 3 stipulează că partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, cuantumul total al veniturilor provenite din alte surse, până la data de 31 martie a anului următor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ